Знаете ли защо евреите и мюсюлманите не ядат свинско месо?

в Свят

Защото някога свинята е била бог на техните предци, считат етнографи

Като нечисто животно свинята  се споменава в Тора (IX век пр. Хр.). Отвращението към свинята у  евреите е толкова силно, че вместо думата “свиня”, те често казват  “давар ахер”, буквално – “друго нещо”, тоест нещо, което е по-добре дори и да не се споменава името му.

Негативното отношение на евреите и мюсюлманите към свинете те обясняват с нечистоплътността на тези  животните, които изяждат дори собствените си екскременти. А също и заради факта, че в горещия климат в тяхното месо се акумулира  бързо трупна  отрова. Въпреки това еврейските книжници   винаги подчертават, че не трябва да търсят някакви рационални причини, мотивацията на Господа е скрита от човека.

Етнографи смятат, че е всичко е до  характеристиките на първобитните вярвания, от които много табута се прехвърлят в по-късната религия. В обожествяващия  животните тотемизъм – една от най-ранните религиозни системи – е забранено да се произнася името, и да се докосват  тези от тях, които се смятат за богове на племето.

Вероятно, у семитските народи някога свинята е била бог. Култът към зверобожествата е изместен от култовете към  антропоморфните богове, но ритуалното табу “по инерция” продължава да работи.

Например у древните славяни е  съществувало особено отношение към мечката. Затова е било забранено яденето на месо от мечка, носенето на мечи кожи и убиването на мечки.

 

loading...
Знаете ли защо евреите и мюсюлманите не ядат свинско месо? by

Последни от Свят

Отиди Горе