Защо „Възраждане“ от светци станаха неолиберали?

в България
Милен Врабевски – председател на фондация “Българска памет” и Мартин Шулц. Снимката е от сайта на фондацията

Вчера избухна малка бомба във Фейсбук и разби фалшивите илюзии на доста хора. Разбира се, предизвика и гняв към мен, защото винаги има хора, които трудно се отказват от илюзиите си. Всъщност аз съм един от тях и именно гневът ми доведе до случилото се. Нито е планирано, нито някой е плащал или поръчвал нещо. Разбира се, оставям ви ако искате, да вярвате и в това. Но истината е съвсем друга.

Конкретната причина за случилото се е отвратителното поне по моите разбирания, отношение на Костадин Костадинов към Велизар Енчев. Както знаете, последният се оплака, че е провеждана подвеждаща кампания, че той бил подкрепил „Възраждане“. От това неговата партия „Българска пролет“ е загубила, а „Възраждане“ е спечелило. Точните параметри на трансфера не могат да се измерят, но е факт, че такъв е имало.
Моето мнение беше, че Костадинов трябва да се извини, дори да не е пряко отговорен, и дори това да е акция на някой прекалено ентусиазиран негов фен. И това ми мнение беше, защото би следвало малките партии, които се борят срещу „системата“, да се обединяват, а не да се ядат едни други. Ясно е, че „Възраждане“ са спечелили, а „Пролет“ са загубили. Трябваше да има някаква поне морална компенсация, и после заедно да вървят напред. А и не само те, а и други партии.
Вместо да направи това, Костадинов ми каза, че се бил обадил на Енчев и… онзи му се извинил. Това ме изуми. За какво онзи да се извинява? Че е жертва? А ако както после измисли Костадинов, онзи е „активиран“ срещу него поради величествения успех на „Възраждане“, тогава защо ще се извинява? Нали е активиран.
Естествено, тези глупости трудно ми минават. Все пак съм на 41 години, и следва да има елементарно уважение към жизнения ми опит.
Обадих се на Енчев, и от там получих съвсем друга версия. Тя не е атрактивна за Костадинов, но в ущърб на Енчев няма да я казвам. Достатъчно е да кажа, че звучеше далеч по-убедително, и отхвърляше откровените щуротии на Костадин с извиненията. Освен това, същия ден Енчев се появи в БНР, и коментира други работи, и не каза нито една дума по този случай. Не се възползва от трибуната на радиото, за да громи „Възраждане“. Ако беше „активиран“, дали щеше да изпусне този момент?
Разбира се, аз никога не съм вярвал на „активациите“. Познавам Енчев отдавна, и знам, че не върши такива работи. Към вчерашния ден уважавах него и Костадинов наравно.
Свързах се отново с Костадинов, посочих му тези факти и му казах, че трябва да се мисли за помирение.
Но не и не. Енчев е агент на „статуквото“, той е активиран, за да съсипе „Възраждане“. То белким ако съсипват „Възраждане“, нямат медиите на Пеевски, нямат главен прокурор, нямат данъчни, нямат финансови инспекции, нямат комисии за конфликти на интереси и какви ли други репресии нямат. Имат само Велизар Енчев и неговата партия с 9 хиляди гласа.
Това упорство ме вбеси. Аз също имам емоции. Прикривам ги добре, но моите емоции са доста силни. Не допускам така да се оклепва и охулва един почтен човек, когото и лично познавам.
Но въпреки това, аз все още изхождах и от интересите на „Възраждане“. Обясних на Костадинов, че Велизар Енчев също е известен, и също може да стигне до медиите. Също е бил при Слави, и ако стане голяма разправия, медиите ще му дадат думата. Т.е. и двете партии ще пострадат. Но Костадинов – вероятно вече опиянен от това, че се появи в бТВ и при Трифонов, доста надменно отхвърли аргументите ми. Посочих му също, че новината вече пълзи из сайтовете и из Фейсбук. Апропо, да изтъкна, че аз единствен от всички сайтове се самоцензурирах по негова молба. Може да съдите за моралните ми качества по това. Какъв журналист съм. Затварям си устата под натиска на политици. Но факт е, направих го. Никой друг не го направи. Само аз заради това да громим системата и да има единство. Но какво е едно издание? Нищо. Другите го пуснаха. Казах на Костадинов дори, че само статусите на Енчев във Фейсбук се четат и споделят, и това е опасно. Тук получих най-надменния отговор: „Е, сега статусите ли ще си мерим…“
Накратко, въпреки многократните ми усилия, нищо не се получи. Велизар Енчев остана злата сила на Бойко и Каракачанов, дето е впрегната да съкруши новата надежда на цял един народ.
Само че не на мен тия. Можеше преди 34 години да мине. След това вече бях навършил 7.
Признавам доста ядосан от всичко това, реших поне да дам думата на Енчев пространно да обясни позицията си. Получи се нелошо интервю, което обхвана и други теми. Всъщност тази тема мина дори иронично, както самият Енчев я приема вече.
Въпреки това, усещах, че нещата не са на мястото си. Един човек дето го взехме преди 4 месеца от миманса на варненската политика, го направихме суперзвезда. Аз лично имам вина за това. То не бяха министерски номинации, голям патриотизъм, единствен, неповторим, по всеки въпрос със силна теза, някои от които тези написани от мен. Изобщо, направихме един човек суперзвезда, може би и той не очакваше.
И накрая какво – Велизар Енчев е лош и ми вреди на величието, което ще спаси България. Щом съм стъпил при учиндолеца, и вече съм хванал Господ за шлифера. Ще си мерим ли лайковете…
Доста бях ядосан, признавам. И затова се захванах да проуча що за човек е този Костадинов. С кого работи, кой стои около него.
Парадоксално, но причината за всичко това е… Велизар Енчев. Ако не беше цялата тази простотия с него, нямаше изобщо да се захващам. Но ме вбеси това отношение към него.
Сигурно се питате защо съм работил за Костадинов, и защо толкова го напомпахме, без да сме го проучили?
Ами защото бях глупав. И аз бях запленен от него. Такова обаяние, такава увереност, такава решимост да спасява „България“. Всъщност по 99% от въпросите ние с него имахме едно и също мнение. Аз имам талант да го изразя по-добре или да го напиша. Той – да привлече масите и да гласуват за него. Аз, от своя страна, не мога да убедя никого да гласува за мен. Но моите думи, в устата на други хора, успяват. Ето затова не си бях направил труда да го проверявам.
А проверката днес е лесна. Информацията е навсякъде.
И признавам, че като се разрових, се шокирах. Така както сега мнозина не искате да се разделите с илюзиите, и аз бях така. Но истината е истина.
Фондацията „Българска памет“ е твърде неолиберална и проевропейска, за да има нещо общо с който и да било патриот. Не може да те обявяват за „европеец на годината“, и да си патриот. Не може да се снимаш с Плевнелиев, и с антуража на ГЕРБ, и да си патриот. Не може с гордост да посочиш, че прапрадядо ти е бил вероятен масон, и да те броим за патриот. Не може герберски евродепутати да те предложат за отличие в Европа, и да си патриот. Всичко това е идеалният профил на неолиберала. На „Протестна мрежа“ или на Христо Иванов. Но не на нещо патриотично, или на някой, който се мисли за патриот.
Вярно е, че въпросната фондация има и дейности, които се наричат „патриотично лустро“. Правят тук-там нещо, и после го показват с рекламна цел. Сега отново се прави това.
Но те такива примери имат всички. Дори енигматичната „Америка за България“ има такива примери. Разходете се в Софийския университет и ще видите зали оборудвани от нея. С добра техника, полезни на образованието. Но това променя ли мнението ви за „Америка за България“? Всички знаем кои са и каква функция имат.
Е, фондация, която сама посочва, че възпитава младите в „европейски ценности“, фондация, която организира събития, на които се явява Андрей Ковачев (евродепутат от ГЕРБ, ползвал финансиране и от Сорос), фондация, която е плеснала (буквално) Плевнелиев на заглавната страница на отчета си, е това що за фондация е? Патриотична или неолиберална? Д-р Милен Врабевски целия сайт е окичил в снимки с гербери, а също и с глобални неолиберали – напр. Бил Клинтън. Самата фондация е част от инициативата на Клинтън, и това тя самата го изтъква.
Каква е тази фондация?
Простете, но за непрофесионален редови и глуповат патриот като мен, тази фондация си е чисто неолиберална. Не е патриотична, и никога няма да й повярвам.
Но защо въпросната фондация засяга „Възраждане“?
Ами защото те публично, и изконсумирайки целия пропаганден ефект, обявиха, че се отказват от субсидията си. Но после се оказа, че не се отказват съвсем, а ще я дадат на фондации. И на коя фондация? „Българска памет“.
Ами да ви кажа, парите ако останат в бюджета, биха били по-добре, отколкото ако ги дадем на „Протестна мрежа“ или „Америка за България“. Просто нашият бюджет поне е български, и дори краден, поне за нас се харчи. Неолибералните субекти – често дори убедени, че правят нещо добро, но неолибералните субекти вредят на държавата. И на обществото. И най-вече – на патриотизма.
Ентусиазмът да се дари субсидията на „Българска памет“ навежда на всичко друго, но не и на патриотични мотиви. Или някакви пари ще бъдат върнати, или дори още по-зле – ще идат всички за неолибералните каузи и за ценностите на Плевнелиев и Клинтън.

Но дори не е само фондацията и субсидията. В свое интервю от септември 2016, Костадинов казва, че за него Врабевски е най-великият жив българин. Европеецът на годината, приятел с герберите и Клинтън, другарче на Плевнелиев. Най-великия жив българин… Направо започва да става смешно…
Реално написаното от мен във Фейсбук, и дори в тази статия, е много малко и бледо копие на всичките други активности на „Българска памет“, които можете и сами да видите в Интернет. Ползвайте Гугъл. И си поемете дълбоко въздух. Особено ако в сърцето си сте патриот.

Е, какво означава всичко това за „Възраждане“, те патриоти ли са? Или са приятели на ГЕРБ, неолибералния модел и д-р Врабевски? Какво говорят фактите?
Лично за мен фактите говорят, че съм абсолютен тъпак, че се хвърлям в нещо, без да проверя хората. Казах го и го повтарям – аз съм тъпанар и идиот, че направих всичко за „Възраждане“. Съжалявам за това. И никой не може да ме убеди в другото. Добър неолиберал няма. Има лоши, има и заблудени. Но няма добри.
Надявам се Костадин да е от заблудените. За тях има шанс да прогледнат.
Апропо, оставям ви пълна свобода да вярвате и, че и мен са ме „активирали“ и са ме полели със златен дъжд от ГЕРБ, за да преча на спасението на България. Поне една снимка с Бойко да имах, или с Плевнелиев. За Бил Клинтън не мечтая.
Накрая само едно ще кажа на Костадин – България няма да изчезне. Нито сега нито след 10 години. Няма да изчезне дори да не те изберат теб да я спасяваш. Ако има нещо сигурно в историята, това е, че българите винаги оцеляват. Може нищо друго да не правим, но в оцеляването сме недостижими. Никой няма да убие България и българите, каквото и да става, те нямат нужда от жал. Ще се оправят и без политиците си. Без политиците си, които и да са те …
Ето заради всичко това, „Възраждане“ буквално от светци, станаха неолиберали. В моите мисли те вече са такива. Няма да кажа „надявам се“ да е така и във вашите. Всеки за своите мисли сам си решава…

Добри Божилов, ГН
01-04-2017

•   Има едно много интересно нещо, което се набива в очи: когато Бил и Хилъри започнат да се занимават с политика, хората около тях започват да измират като мухи: 90 трупа в гардероба на семейство Клинтън

• Защо американските власти не разследват фондацията на Клинтън: Суровата реалност на Клинтън

•  Бил Клинтън: Секс-тормоз и изнасилване на 27 жени, Хилари ги заплашва да си мълчат

•  Бил Клинтън: Уол Стрийт, ЦРУ и глобалната търговия с наркотици

 

Защо „Възраждане“ от светци станаха неолиберали? by

Последни от България

Отиди Горе