Защо САЩ фалират ”Deutsche Bank”

в Свят

Последните проблеми на Дойче банк показват, че американският Федерален резерв и Белият дом се стремят да разрушат Евросъюза. Освен поддържането на долара като главна резервна валута, те решават и други въпроси – шантажиране на Европа за сключване на Трансатлантическото партньорство (ТТIP) и въвеждане на санкции срещу Русия за Сирия.

Банките като оръдие на геополитиката

Федералният резерв и чиновниците в Белия дом отдавна разработиха план за финансов шантаж на други държави, като се основаха на опита си в действията срещу терористични организации и Иран. Тази война се води, защото доларът заема изключителни позиции в световната финансова система, контролирана от западната система на банкови преводи СУИФТ. Във Федералния резерв отдавна са разбрали, че банките могат по-ефективно да управляват изолацията на субектите, отколкото правителствата. Неотдавна ние видяхме на какви огромни глоби беше подложена френската BNP Paribas SA заради неспазване на санкциите срещу Иран. Всъщност в това време се решаваше въпросът дали Франция ще достави на Русия вертолетоносачите „Мистрал”.

Банките могат теоретично да откажат да платят тези глоби, но те рискуват да имат проблеми в клиринговата сфера, тъй като доларът е световна резервна валута. Вашингтон отдавна застави всичките банки по света да му дават сведения за това кой от американските граждани с инвестиции повече от 50 хиляди долара не плаща данъци в САЩ – по закона FATSA. Малко от държавните чиновници разбраха, че това беше проверка на лоялността и опит за контрол на банките, включително и на държавните. Русия не се присъедини към FACTA на държавно ниво, а остави този въпрос да решават самите банки.

Германия създава впечатлението, че всичко е „окей”

Председателят на комитета по икономиката и енергетиката в бундестага Петер Рамзауер заяви, че „в САЩ има стара традиция да използват всеки повод за нападки, когато той отговаря на интересите на собствената им икономика. В момента ние виждаме грабителски искания за нанасяне на вреда в случая с Дойче банк…”

Макар че идеята за фалит е много проста. Като видят, че акциите на банката падат (с една трета през последно време), вложителите ще започнат да теглят еврото от германските банки и ще го вкарват в САЩ, естествено в американски долари. Изчислено е, че при цена на акциите по-малко от десет евро клиентите ще започнат масово да затварят кредитните линии на Дойче банк и затова сега се хвърлят много сили за поддържане на тяхната стойност. Така САЩ ще спрат бягството на капитали, набелязано в последно време и ще поддържат долара като главна резервна валута.

Освен главната задача да удържат долара силен и да осигурят приток от инвестиции, Вашингтон решава и други задачи – да свали съпротивата на Берлин по отношение на Трансатлантическото инвестиционно партньорство и да го подтикне към по-твърда политика към Русия. Но нито едното, нито другото е изгодно на европейците. В първия случай те ще пуснат на пазара по-конкурентноспособните американски стоки, във втория ще увеличат загубите на собствения си бизнес във връзка с контрасанкциите на Русия.

Но Германия дава вид, че всичко е „окей”. Освен това Меркел заяви, че разглежда възможността да наложи на Русия санкции заради бомбардировките в Алепо. За това съобщи американският Тhe Wall Street Journal, Евросъюзът също обяви, че сключва договор за трансатлантическо партньорство с Канада, намеквайки, че може да уреди въпроса и със САЩ.

Съдейки по всичко, Германия няма намерение да прави нещо. Тя може да поддържа Дойче банк с държавни кредити, както го прави Русия с попадналите под западните санкции банки, но канцлерът по този въпрос зае принципна позиция. Държавата няма да спасява частните банки, каза Меркел, опасявайки се, че с подобни молби ще прибегнат всичките проблемни банки в Европа.

„Америка напомня на всички, че финансовите лостове в света са под неин контрол и когато дори компания като Дойче банк излиза от тези рамки, става опасно…” – твърди Александър Рар, научен директор в Германско-руския форум. – Повече ме учудва, че няма защита на банката от страна на немските политици, СМИ и немския елит. Те дори твърдят, че Дойче банк е виновна. В крайна сметка в последните месеци се сменя съставът й, като се включват в работа американски банкери. Банката все повече става негерманско учреждение…”

Според експерта „Меркел проявява вътре в Европейския съюз трепетно желание да бъде по-близо до Америка в назряващия нов конфликт с Русия и показва абсолютна лоялност към САЩ”.

През септември т.г. властите в САЩ поискаха от Дойче банк 14 милиарда долара. Тази сума може да се превърне в най-голямата глоба, наложена от американските власти на чужда банка.

Причината за тази глоба са компенсациите заради загубите, възникнали в резултат от ипотечната криза през 2008 г. Претенциите на американските власти към големите банки, които от началото на 2000 г. работят на ипотечния пазар в САЩ, са свързани с обвинения, че банките предоставяли на клиентите си лъжлива информация за кредитоспособността на длъжниците, в резултат на което намиращите се под контрола на Federal Housing Finance Agency (FHFA) ипотечни компании Fannie Mae и Freddie Mac понесли загуби на стойност над 30 милиарда долара, които впоследствие били компенсирани от американските данъкоплатци. /  Издателство “Распер”

П.П. Още през Юни Сорос заложи 100 милиона евро на срива на Deutsche Bank 😀

П.П. 2 Германия печата тайно новите германски марки (ВИДЕО) 😀
Британската печатница Дьо ла Рю печатала по поръчка на Германската федерална банка 250 милиарда NDM (нова германска марка).

loading...
Защо САЩ фалират ''Deutsche Bank'' by

Последни от Свят

Отиди Горе