Защо прекъснаха достъпа до интернет на Джулиан Асандж?

в Свят

Посолството на Еквадор в Лондон прекъсна интернет връзката на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж. BBC съобщава, че мярката е наложена, след като в сайта бяха публикувани откраднати поверителни имейли на Демократическата партия на САЩ, злепоставящи предизборната кампания на Хилъри Клинтън. В началото на този месец Джулиан Асандж предупреди, че предстои изтичане на още документи.

WikiLeaks съобщава, че интернет връзката на Асандж, който живее в посолството на Еквадор в Лондон, е прекъсната по нареждане на еквадорското правителство.

По-рано към говорителя на Белия дом беше отправен въпросът, дали е възможно всичко това да е част от усилията на САЩ да отмъстят на Русия заради предположенията, че тя стои зад хакерските атаки?

„Не съм в състояние да потвърдя дали това е вярно или не, защото не мога да потвърждавам или отричам каквито и да е класифицирани операции на Съединените американски щати“, заяви говорителят на Белия дом. И добавя, че президентът Барак Обама обмисля каква да бъде реакцията на хакерските атаки.

Телевизия NBC съобщи, че служители на американското разузнаване може би подготвят кибератаки срещу Русия в отговор на опитите на руски хакери да повлияят на предизборната кампания в САЩ. От правителството на САЩ обявиха, че е възможно зад скорошните пробиви в електронните пощи на американски политически организации да стоят представители на руското правителство на най-високо равнище. / Новото познание


Държавен орган, който все още не е поел отговорност за деянието, е прекъснал интернет-връзката на Джулиан Асанж в посолството на Еквадор в Лондон. (Има сведение, че е прекъснат интернетът и телефонът на още 14 сътрудници на Уикилийкс по света). Ясно е, че това е дело на британските служби и по чия заповед са го направили. Явно Хилари все пак е решила да реализира хрумването си от 2012 г. да “дронне” Уикилийкс , след като тази организация показа на публиката 12 000 писма на шефа на нейната кампания Подеста. Те се подреждат в зловеща мозайка на американския макиавелизъм – търговия с влияние, клиентелизъм, оркестриране на големите медии, клетви във вярност към горния 1 процент от 1 процент, двуличие, подлост, съчетана с морализаторство и т.н. и т.н. Щатският мейнстрийм засега съумява да не ги отрази в цялата им прелест, но от изтеклите факти става ясно, че това са хора, за които няма нищо забранено. Пак днес са блокирани сметките на “Ръша тудей” във Великобритания. Тя постигна огромна гледаемост, просто с това, че дава трибуна на инакомислещите гласове в тази страна. Скоро ще ударят и американската редакция.
Та, преди същите да са въвели филтри и във Фейсбук и Туитър, бъдете уведомени, накъде вървят нещата. След като станахме “като света”, светът се оказа съвсем като нас. Има необятна свобода на словото – когато и където тя е без значение. / Chavdar Naidenov, Facebook

loading...
Защо прекъснаха достъпа до интернет на Джулиан Асандж? by

Последни от Свят

Отиди Горе