Защо ни е НАТО?

в България

След като новоизбраният президент започна да формира правителствен екип и да преразглежда ролята на Америка на световната сцена, целесъобразно е да направи коренни промени в американската политика и да погледне по нов начин на много други неща. Тръмп попадна точно в целта, говорейки за несъразмерно голямото участие на Америка в дейността на НАТО.

Аз ще си позволя да кажа това, което много от нас мислят, и което Тръмп, може би поради своята скромност, не пожела да заяви открито. Америка няма нужда от НАТО. Организацията на Северноатлантическия алианс беше създадена по инициатива на американската свръхдържава, за да осигури противодействието на глобалния комунизъм, начело със Съветския съюз. Тази организация предполагаше обединението на европейските страни, с оглед тяхната сигурност, че могат да противодействат на евентуално нападение от силите на Варшавския договор. Предвиждаше се в Западна Германия да бъдат използвани обичайните въоръжени сили на тези страни, които в своята съвкупност ще могат да пресекат опитите за настъпление през коридора Фулда или други слаби места. В тази група от съюзници влязоха и страни извън пределите на Европа, като Америка, Турция и Канада.

СССР беше единствената заплаха довела до такова обединение, макар че за това не се говореше открито. Чрез него алиансът успя да предотврати евентуална война в Европа. След победата на Америка в Студената война, съветската империя се разпадна, което доведе до обединението на Германия, освобождението на останалите страни, съюзници във Варшавския договор, получаване на независимост на сателитните съветски републики от СССР и накрая смяна на комунистическото ръководство в Русия. НАТО беше част от голямата система на алианси, създадена да противодейства на комунизма.
Другият съюз, СЕНТО (Организация на централния договор), включваше Иран, Ирак, Турция, Пакистан, Великобритания и Америка. Подобен беше и съюзът, наречен Организация на договора от Югоизточна Азия, СЕАТО, който включваше в своя състав освен регионалните партньори, още и Америка, Франция и Великобритания. Докато НАТО, създадено да отразява конкретни заплахи, действаше според прякото си предназначение, СЕНТО и СЕАТО се оказаха колосална грешка. След свалянето от власт на шаха, Иран излезе от договора СЕНТО. И скоро след това беше въвлечен в продължителна война с Ирак. Афганистан беше окупиран. Пакистан воюва няколко пъти с Индия. Оттогава целият регион ври в кипящ котел от кървави войни, народни бунтове и тероризъм.

СЕАТО изпълняваше ролята на чадър, под който Америка водеше войната във Виетнам. Франция и Великобритания не само, че не помагаха в тази война, а фактически заеха по-скоро неутрална, отколкото съюзническа позиция. В хода на тази война алиансът СЕАТО се оказа нещо повече от безполезен. Англичаните и французите не виждаха заплаха за своите национални интереси, и докато американските войски в Европа осигуряваха защитата на Франция от комунистическата агресия, французите с нищо не помогнаха на Америка да защити от комунистическата агресия своята последна колония в Индокитай.

Всички народи в света, с изключение на Америка, стигат до разбирателство, формират алианси и подписват споразумения обезпечаващи общата им сигурност, ако това отговаря на интересите им. Но понякога страните избягват да се включват в каквито и да било алианси. Израел сам се грижи за своята сигурност. Швейцария и Швеция също се защитават сами. Тайван също разчита повече на себе си. Даже такава голяма страна като Индия с всички външни и вътрешни заплахи се защитава сама. Всъщност, от НАТО може би никога не е имало нужда. Америка винаги е имала възможност да противодейства на нахлуване в Западна Европа като използва тактически ядрени оръжия против военни цели в европейските страни, членове на Варшавския договор като Полша, Чехословакия, Източна Германия и Унгария.

През последните десетилетия от Студената война демократичните европейски държави имаха възможност да създадат военна сила съпоставима със съветската военна мощ. Съветският съюз претърпя поражение и всички спорове от времето на Студената война относно статута на НАТО станаха безпредметни. Ние спечелихме световната война без да дадем един изстрел. А каква е функцията на НАТО днес?

Русия не е тоталитарна сила, стремяща се към световно господство. Това е известно на всички и затова заплахата, дължаща се на миниатюрния ядрен потенциал на Иран, е много по-страшна, отколкото превишаващия го в пъти руски арсенал. Тъй като днес НАТО няма голямо значение за Америка, то перспективата на членуващите в алианса държави (освен Турция) да се превърнат в ислямски страни е напълно възможна. След няколко години това очаква Франция. В този случай НАТО вече ще представлява заплаха за американските интереси.

Преди 50 години президентът Дьо Гол без каквато и да било вреда за националните интереси на Франция изведе френските войски извън командването на НАТО. Преди дни бе избран за президент Доналд Тръмп, който е също толкова предан на Америка, колкото беше предан президента Дьо Гол на Франция.

Възниква въпросът: Служи ли НАТО на нашите национални интереси? И ако отговорът е НЕ, тогава президентът Тръмп трябва да постъпи така, както постъпи президентът Дьо Гол през 1966 г., като постави интересите на нацията на първо място пред всичко друго.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на редакцията на a-specto

Защо ни е НАТО? by

Последни от България

Отиди Горе