Защо кралят на Саудитска Арабия ще посети Русия през юли

в ПО СВЕТА

Предполага се, че кралят на Саудитска Арабия Салман ибн Абдулазиз ал Сауд ще направи официално двудневно посещение в Москва в началото на втората седмица на юли. Това ще бъде първата визита на монарха в Русия след като той пое управлението страната си на 23 януари 2015 година.

Крал Салман, който по време на посещението си ще бъде придружаван от редица висши саудитски чиновници, възнамерява да обсъди с президента на Русия Владимир Путин ситуацията в Сирия, Йемен, Ирак, палестинския проблем и въпросите за борбата с тероризма. Това съобщава германската информационна агенция ДПА, позовавайки се на свои дипломатически източници в Рияд.

Саудитският монарх, смята също така, да засегне проблемите около Иран, а именно до каква степен иранското правителство е ангажирано с международното споразумение за ядрената му програма; да проучи възможностите за доставка на руско оръжие в Рияд; да обсъди положението на петролния пазар. И накрая – въпросите за икономическото сътрудничество и насърчаването на инвестициите между двете страни.

В същото време източниците на ДПА са отказали да коментират възможността Саудитска Арабия да поиска да ѝ бъдат предоставени най-модерните руски системи за противовъздушна отбрана, ракетните комплекси С-400. Руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество заяви, че руско-саудитските консултации за военно-техническо сътрудничество продължават – подчертавайки, че сделката за продажба на оръжие между Рияд и Вашингтон ни най-малко не пречи на този процес. Нека припомним, че на 20 юни в кулоарите на авиосалона на френското летище „Бурже“ официалният представител на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество Мария Воробьова съобщи, че Русия не е прекъсвала консултациите си със саудитското ръководство в областта на военно-техническото сътрудничество и че договореностите, сключени от Саудитска Арабия със САЩ за закупуване на американско оръжие, не могат, и няма да представляват пречка за продължаването руско-саудитския диалог в тази област.

Месец по-рано, на 20 май в рамките на визитата си в Саудитска Арабия, президентът на САЩ Доналд Тръмп сключи с Рияд редица военни сделки на обща стойност 110 милиарда долара – в това число за продажбата на военна техника и обезпечаване на някои услуги в областта на отбраната на страната. В средата на март в свое изявление пред медиите генералният директор на руската корпорация „Ростех“ Сергей Чемезов отбеляза, че Саудитска Арабия проявява голям интерес към закупуването на леко артилерийско оръжие, вертолети и танкове T-90МС руско производство. Последните са модификация на танковете T-90 и бяха разработени специално за износ в близкоизточните страни, а също така за страните от Латинска Америка – във връзка с особеностите на климата там.

Според непотвърдени съобщения Саудитска Арабия е сключила с Русия сделка за закупуване на най-новите руски изтребители МиГ-35, от които бяха пуснати миналата година едва 100 броя. Русия ще получи 40 от тях. В същото време, в рамките на първата експортна сделка, за Саудитска Арабия ще се отправят 60 самолета. Изтребителят МиГ се нуждае само от 20 секунди, за да излети и да нанесе удар по вражески цели във въздуха. Самолетът е въоръжен с шест ракети „въздух-въздух“ калибър 80 мм. Той може да застига цели на противника цели на разстояние 200 км преди последният да го забележи. Радиусът му на действие е 4500 км, скоростта е два пъти по-голяма от скоростта на звука. Може да бъде въоръжен с бомби, тежащи 500 кг – освен голямата бомба с тегло до 1000 кг. Саудитска Арабия предпочете да купи именно тези изтребители.

Източниците не изключват Саудитска Арабия да е информирала руското ръководство за причините за кризата около Катар в Персийския залив. По техни предположения Рияд отхвърля всеки опит за чуждо посредничество с цел да бъде разрешен спорът между държавите в този регион. Причината е, че става дума за вътрешен въпрос и страните трябва да стигнат до взаимно споразумение преди всичко в рамките на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив. Освен това, независимо от политическите разногласия между двете страни, кралството с всички сили се стреми да запази братските отношения с катарския народ, с когото има кръвни връзки и обща вяра.

Редица наблюдатели единодушно считат, че визитата на принц Мохамед бен Салман в Москва миналия месец, когато той все още бе втори наследник на престола, и срещата му с руския президент Владимир Путин, е допринесла за отстраняването на известното напрежение в отношенията между двете страни, независимо от продължаващите разминавания във възгледите им по въпроса за съдбата на сирийския президент Башар Асад. Саудитският експерт и изследовател Абдула Насър казва в свое интервю за ДПА, че характерът на отношенията между Саудитска Арабия и Катар се определя от това, че Рияд признава Русия за велика държава, която има свои интереси в Близкия Изток и като такава е в състояние да формира дневния ред в региона, използвайки влиянието си по сирийския въпрос и отношенията си с редица държави. На свой ред Москва признава, че Саудитска Арабия се е превърнала в основна сила, определяща позицията на арабския свят по много въпроси – в частност такива, които имат отношение към противопоставянето с Иран.

През април миналата година говорителят на Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Валентина Матвиенко се срещна в Рияд с краля на Саудитска Арабия и му предаде поканата на президента Путин да посети Русия. Тогава Матвиенко заяви: „Между Русия и Саудитска Арабия съществуват разногласия по сирийския въпрос, но въпреки това, ние не сме от двете страни на барикадата.“ Това изявление може да бъде прието като кратко доказателство за проява на доверие, което според наблюдателя, е изключително необходимо и за едната, и за другата страна. Освен това, както отбелязват анализатори, Саудитска Арабия вече обяви, че планира да построи 16 ядрени реактора за мирни цели. Предвидено е те да послужат като източници за производство на енергия и вода. За пуска на реакторите голяма роля е отредена на Русия. Още повече, че кралството възнамерява да инвестира в областта на селското стопанство и да създаде редица селскостопански компании в Русия с цел обезпечаването на безопасността на храните в Саудитска Арабия, както и за укрепването на партньорството между двете страни в областта на образованието, увеличавайки броя на стипендиите за свои студенти в Русия до 500.

Саудитците смятат, че в петролния сектор Русия е поела върху себе си всички отговорности по контрола на цените на течното гориво и ги изпълнява успешно. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халед ал-Фалех подчертава, че напоследък наблюдава укрепване на сътрудничеството между страните членки на ОПЕК и страните извън тази организация начело с Русия. Според него тази политика е допринесла за сключването на споразумението относно съкращаването на добива на нефт до 8,1 милион барела дневно и последвалото го продължение от още девет месеца – до март следващата година. „Убедихме се, че пазарът е относително стабилен и в бъдеще разчитаме на пълното му възстановяване. Във връзка с това планираме в дългосрочна перспектива да продължим сътрудничеството между производителите на нефт“, отбелязва министърът. Източници от саудитския нефтен сектор съобщават, че Саудитска Арабия и Русия са готови да продължат съвместните усилия за поддържане на баланса на световния петролен пазар в името на това да се постигне възможно най-голяма стабилност. В частност, източниците твърдят, че страните проявяват взаимност в обещанията си една към друга да намалят глобалните запаси от нефт в рамките на следващите пет години.

Трябва да се припомним, че още през февруари 2007 година руският президент Владимир Путин направи визита в Саудитска Арабия, по време на която страните подписаха двустранно споразумение в областта на въздушните съобщения, договор за избягване на двойното облагане на капиталовите доходи, а също така и няколко договорености в областта на културата, данъчната политика, обмена на информация и банковото сътрудничество.

Източник: inosmi

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на редакцията на a-specto