вашият виртуален всекидневник

Защо директорът на ФБР залепя уебкамерата на своя лаптоп

в Любопитно

Ако сте присъствали на хакерски събирания или на конференции с обсъждане на информационната безопасност, не може да не сте забелязали, че върху камерите на лаптопите са залепени непрозрачни лепенки. Към днешен ден тази практика стана широко разпространена в Германия, САЩ, Англия и в още много други страни.

Оказа се, че директорът на ФБР Джеймс Коби също залепя непрозрачна изолационна лента върху уеб-камерата на своя лаптоп. По време на лекция в Канон Колеж на тема безопасност на личните данни, шефът на американските специални служби каза:

“Видях това в новините и реших да направя същото. Личният ми лаптоп е залепен по същия начин”.

 

Идеята за това не е сложна. Чрез поставянето на непрозрачни лепенки се предотвратява така нареченияt camfecting – несанкциониран достъп до камерата в лаптопа, таблета или смартфона на потребителя, без той изобщо да се досеща за това. Това прилича на параноя, но хакерите намират все повече начини да поглеждат през камерите на компютърните устройства.

Дали да се залепят камерите зависи от много неща. Ако сте с Windows XP, това е на практика задължително. Новите операционни системи защитават по-добре, но няма 100% защита. Ето защо залепянето на камерите с нещо непрозрачно към днешен ден не изглежда чак толкова лоша идея.

 

Само преди три дни Сноудън показа, как се осъществява 100% защита от следенето на правителствените служби. Сноудън просто взе поялник в ръка и махна високоговорителя и микрофона от смартфона. Това може да изглежда прекалено, но Сноудън счита че не съществува софтуер, който да осигури 100% защита от следенето и подслушването от страна на хакерите или специалните служби. На въпрос, как да се използва смартфона след премахването на негови основни детайли, Сноудън препоръча външни слушалки с вграден микрофон. Изглежда прекалено, но за хора като Сноудън си струва. / От Даниел Десподов в kaldata.com

 

Loading...
loading...
loading...
Защо директорът на ФБР залепя уебкамерата на своя лаптоп by

Последни от Любопитно

Отиди Горе