Защо беше убит Арсений Павлов – Моторола

в Свят

Арсений Сергеевич Павлов, известен с прякора Моторола, е роден на 2 февруари 1983 г. в град Ухта, Република Коми. Беше убит на 16 октомври 2016 г. Моторола е участник във въоръжения конфликт в Източна Украйна, командир на противотанково подразделение в Донецката Народна Република, полковник от въоръжените сили на ДНР и герой на Донецката Народна Република.

Моторола е един от най-уважаваните командири сред опълченските доброволчески отряди в Донецката народна република. Той командва батальона „Спарта”, проявил се в боевете за Донецкото летище.

Арсений Павлов участва и в боевете край Славянск – през май 2014 г., боевете за Иловайск – септември 2014 г., и край Дебалцево – януари-февруари 2015 г.

Биографията на Арсений е оскъдна откъм факти. Според едно негово интервю на 15 години изгубил родителите си и го отгледала баба му. Три години служил в 77-а гвардейска отделна бригада на морската пехота като свързочник и оттук идва прозвището му – Моторола. Още една година и седем месеца Арсений служи в контратерористичните операции в Чечения – всяка с продължителност по половин година; най-висшата му длъжност е заместник-командир на взвод. Има и цивилни професии като спасител, специалист за работа с мрамор, производител на полимери. На въпроса защо се намесва в събитията в Украйна, Моторола отговаря: „Качих се на влака и потеглих. Руснаците бяха там и ето пристигнах. Още щом на Майдана полетяха коктейли „Молотов” срещу служители на милицията, ми стана ясно – това е война. След като националистите заявиха, че за всеки свой ще убиват десет руснаци – не видях смисъла да чакам заплахата да чакам тази заплаха да стане реалност…”

В украински СМИ са публикувани материали за участието на Моторола в „руската пролет” и за присъствието му на проруския митинг в Хархов на 16 март 2014 г.На 16 януари 2015 г. Павлов е включен в санкционния списък на Евросъюза; забранено му е пътуването в страните от ЕС.

През февруари 2015 г. Службата за сигурност на Украйна предявява обвинение на Павлов по член 438 от НК на Украйна – нарушение на законите и обичаите на войната. Украинската страна го обвинява в издевателства, изтезания и публични разстрели на хора. Според представител на „Амнести Интернешънъл” има петима свидетели на убийство, което Павлов извършил.

Журналистическият скандал с видео за сраженията край Краматорск
Украинският журналист А. Горобец на 20 май 2014 г. публикува в интернет материал, в който твърди, че журналисти от руската телевизия „Лайф Нюз” не само „съдействали на терористите”, но и командвали въстаниците по времето на боя край Краматорск. Журналистът се опитва да убеди зрителя, че гласът зад кадър принадлежи на един от журналистите от телевизията, но след това става ясно, че това е гласът на Моторола. Така за пръв път Арсений става популярен в СМИ.

Известно е, че през юли 2014 г. Павлов и съпругата му били на Крим. Бил ранен и там се възстановявал. В началото на август се върнал на Донбас.

През лятото на 2016 г. СМИ публикуват информацията, че Павлов е ранен в лявото око. Лекувал се в Санкт Петербург.

Убийствата на пленници
В началото на април 2015 г. в украински СМИ се появява информацията, че Моторола лично застрелял украинския военнослужещ Игор Брановицки, попаднал в плен в Донецкото летище на 20 януари. Според свидетели Брановицки бил жестоко бит, а след това – застрелян от Моторола от пистолета му ТТ.

Смъртта на Арсений
На 16 октомври Арсений Павлов е убит в асансьора на дом 121, на улица „Челюскинци” в Донецк, където живее. Избухва самоделно взривно устройство, закрепено на въжето на асансьора. Моторола се намира в центъра на взрива и получава смъртоносни травми.

В Славянск подразделението на Моторола води бойни действия на участъка край село Семьоновка, който е един от най-сложните участъци от фронта. По времето на отстъплението на силите на „Народното опълчение” от Славянск подразделението на Моторола отбранява позицията в района на град Николаевка, прикривайки отстъплението на основните сили. След изтеглянето от Славянск и пребазирането им в Донецк министърът на отбраната на Донецката република – Игор Стрелков, награждава командира на въстаниците Моторола с Георгиевски кръст. Арсений Павлов получава званието „Герой на Донецката Народна Република”.

На 20 септември 2014 г. в Донецк „за мъжество, храброст и отлично изпълнение на бойните задачи на въоръжените сили на ДНР в боевете с противника” Моторола е награден с орден „За воинска доблест” – първа степен.

Специалното подразделения на Моторола участва в отбраната на Славянск, в боевете за Иловайск и в затегнатата обсада и по-нататъшния успешен щурм в Донецкото летище по времето на тежките боеве през септември-октомври 2014 г.

Според едно интервю от 19 юни 2014 г. Павлов разказва, че има жена и петгодишен син. На 11 юли 2014 г. той се оженва за 21-годишната Елена Коленкина, която спасява два месеца по-рано по времето на обстрела в Славянск. Това е първата официална сватба в ДНР. На 21 април 2015 г. в семейството се ражда Мирослава, а на 2 октомври 2016 г. – синът Макар.

Шефът на ДНР – Александър Захарченко, открито обвини украинската страна в убийството на Моторола и нарушаването на примирието. Освен това се закани да открие и накаже поръчителите и организаторите на покушението. През юни тази година също има опит за покушение срещу Моторола. Убити са длъжностни лица и командири на опълчението.

Според политолога Руслан Бортник убийството е свързано със засилващото се политическо влияние на Моторола в Донецк. Павлов започва да играе важна роля във вътрешния живот на Донецк – твърди експертът. – Тук може би става дума за разчистването на полето от руснаците или за конфликти във въоръжените структури на самата ДНР. „Минирането на асансьора изисква дълбоки познания и професионализъм – както и достъпът до асансьорните шахти. Тук живее Моторола и вероятно сградата се охранява добре – казва Бортник. – По-скоро тук става дума за вътрешни конфликти вътре в ДНР или разчистване на най-радикално настроените командири, които в случай на реализация на Минск могат да направят опит за преврат. Върху него се ориентират най-радикално настроените и воюващи части от въоръжените формирования в Донецк…” / Издателство “Распер”


НЕ на Тероризма! В Памет на Арсен Павлов- Моторола!

loading...
Защо беше убит Арсений Павлов - Моторола by

Последни от Свят

Отиди Горе