Заработи най-голямата в света вятърна турбина

в Свят

Не далеч от британския град Ливърпул, съобщава Гардиан в материала сиWorld’s biggest wind turbines go online near Liverpool

Освен че е най-голяма, само дължината на перката и е повече от ДЕВЕТ лондонски автобуса, тя е и най-мощната, което означава 0,8% от установената мощност на един от двата работещи блока в АЕЦ „Козлодуй“. Това ще рече, че около 250 такива турбини могат да заместят смъртоносната АЕЦ. Към това трябва да добавим, че те са разположени в морето (OFFSHORE – ИЗВЪН БРЕГА), което не отнема нищо от (без)ценната суша.

Докато това се случва в родината на техническата революция у нас харчат наши милиарди, за закупуване на старо желязо, а за десерт ни лъжат, естествено, за да може да продължи грабежа, че търсели стратегически частен инвеститор, който магически да превърне старото желязо в ядрени реактори.

В същото това време, за последните ДВЕ години (2015-та и 2016-та) у нас НЕ Е построена и пусната в експлоатация НИТО ЕДНА, независимо колко голяма и мощна, просто НИТО ЕДНА вятърна турбина.

Усещате ли скоростите и направленията, в които се движат Великобритания и България?

Георги Котев

котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

loading...
Заработи най-голямата в света вятърна турбина by

Последни от Свят

Отиди Горе