Забраниха оживяването на мъртъв човешки мозък

в Любопитно

Американската компания BioQuark възнамеряваше в най-близко бъдеще да проведе експеримент по оживяване на частично мъртъв човешки мозък. Проектът бе подготвен за реализиране в Индия. Учените възнамеряваха да използват синтетичен белтък с кодово име BQ-A, специални стволови клетки, лазерна стимулация на мозъка чрез оптични влакна под черепа и и подаване на специален електрически сигнал с помощта на компютър, който да стимулира средния нерв – процедура, която често извежда от кома след травма на мозъка.

BioQuark планираше провеждането на тази опити в болницата на град Рудрапур, Индия. Учените събраха група от 20 души в клинична смърт, роднините на които са се съгласили да пожертват телата на близките си за научни експерименти.

Инсултите и травмите на главата често са причина за мозъчна смърт. При тези случаи тялото на болния е живо, ако бъде поддържано изкуствено дишане, но мозъкът повече не функционира. Приема се, че човекът подобно състояние е мъртъв, понеже не може да живее самостоятелно.

BioQuark възнамеряваше да извърши рестартиране на човешки мозък но в началото на тази седмица съветът на Индия по медицински изследвания (ICMR) изключи опитите с кодово име ReAnima от списъка с клиничните изследвания, понеже лекарите се усъмниха в практическите възможности и етичния аспект на тези експерименти.

BioQuark не счита тази забрана за особен проблем и възнамерява да премести апаратурата си в друга държава. / От Даниел Десподов в Кaldata.com

 

„Дори и да нямате мозъчна активност и сърцето ви е спряло – все още имаме възможност да ви съживим,“ – Учените вече могат да съживяват мъртвите

Учените вече могат да съживяват мъртвите

 

 

loading...
Забраниха оживяването на мъртъв човешки мозък by

Последни от Любопитно

Отиди Горе