За САЩ при Тръмп, Европейският съюз не е ключов съюзник и се неглижира НАТО

в Свят

Русия, Великобритания, Австралия, Канада, Нова Зеландия и други държави са ключовите съюзници на САЩ, с които ще развиваме приоритетни отношения, заяви новоизбраният американски президент Доналд Тръмп,като съзнателно изпусна Европейския съюз от числото на приоритетните партньори.

Попитан специално по темата, отново затвърди впечатлението. САЩ с Тръмп начело ще акцентира на Тихоокеанското, вместо на Атлантическото пространство, което означава и неглижиране на НАТО. Страховете на европейците от адмирациите на Тръмп към руския президент Владимир Путин и декларираната готовност да признае Крим и Севастопол за руски, заявената готовност да се бори с всички терористи заедно с Путин и Асад, са напълно основателни. Украйна се счита за най-потърпевша от победата на Тръмп и вероятно дните на досегашните антируски марионетки са преброени. Полевите агенти на ФБР, ЦРУ и други агенции, спешно напуснаха Киев, като останаха само няколко анализатора. Този факт се приема за изключване на Украйна от американските приоритети. Директорът на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър подаде оставка, след като Доналд Тръмп постави под съмнение оценките на разузнавателните служби, отбеляза Франс прес.

Доналд Тръмп и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг са провели първи телефонен разговор, едва след разговорите с всички важни за Тръмп респонденти. Тръмп и Столтенберг са обсъдили като важни теми увеличаването на разходите и съвместна реакция срещу тероризма. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг не се похвали, да са разговаряли за засилване на натиска върху Москва, не се похвали за увеличаване на американския контингент в Източна Европа, не се похвали за системата ПРО или за усилване присъствието на кораби от НАТО в Черно море, които му бяха основни теми за словоблудство до избирането на Доналд Тръмп. В понеделник, Тръмп говори по телефона с Путин, а в четвъртък, се срещна с Абе. Обаче до петък все още не бе говорил с шефа на НАТО — Столтенберг,(по негови собствени признания),което повечето анализатори считат за смущаващо и показателно.

По време на предизборната си кампания Тръмп постави под въпрос условието за взаимопомощ от страна на Съединените щати към държави-членки на НАТО и нарече Алианса отживяла структура. Тръмп дава надежда за мир и решаване на бежанската вълна  и иска рязко подобряване на американско-руските отношения.

Очаквам САЩ да прекратят съпротивата си срещу анексирането на Крим от Москва и да го приеме като свършен факт. Военното напрежение на фронтовата линия между НАТО и Русия ще бъде намалено. САЩ ще отменят икономическите санкции, ще спрат да говорят за каквото и да било присъединяване на Украйна или Грузия към НАТО. Процесът на струпване на американски и натовски сили в България, Румъния и балтийските държави ще бъде забавен или изобщо спрян. Путин ще смекчи позицията си за Украйна, където и в момента проруската опозиция е във възход. Руският натиск към балтийските държави Естония, Латвия и Литва ще намалеят. След като конфликтът и напрежението в Източна Европа се успокои, Вашингтон и Москва ще преминат към единодействие в Близкия изток. САЩ ще се откажат от ангажимента си да свалят Башар Асад в Сирия и ще се присъединят към руснаците в атака срещу всички радикални терористи. Опасната конфронтация между САЩ и Русия ще деескалира. По време на кампанията си Тръмп обвини Хилари Клинтън, че рискува да предизвика трета световна война – имайки предвид обещанието й да обяви “забранена за полети зона” над Сирия, което можеше да доведе до конфронтация между американските и руските военновъздушни сили.

Остава европейците да проявят здрав разум и да се отърват от екземпляри като Меркел, Оланд и всички останали подобни, които са готови да засилват конфронтацията с Москва за защита на ционисткия глобализъм и криво разбран либерализъм. В България изглежда започваме да проявяваме здрав разум. Но е само крехко начало.

Автор: Йордан Халачев
Източник: ПРЕГЛЕД

loading...
За САЩ при Тръмп, Европейският съюз не е ключов съюзник и се неглижира НАТО by

Последни от Свят

Отиди Горе