За какво Трайчо Трайков прибра € 70 000? ІІІ

в България

Решението на арбитражния съд срещу НЕК, по казуса АЕЦ “Белене”, продължава да разкрива своите тайни.

Или поне това се случва само за най-упоритите, най-търсещите и най-логично мислещите.

Днес ще разгледаме случката с уволнението на изпълнителния директор на НЕК Красимир Първанов от тогавашния министър Трайчо Трайков.

Как това е описано в Решението?

Ето какво се казва в Решението на арбитража (на страница 111/412) по този повод,

(за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката на страницата):

Въпросното Допълнение №12 е подписано на датата 31-ви март 2011-та г. Обръщам внимание на този факт, защото той не е посочен в Решението на съда. На горната снимка виждате параграфи 409 и 410 от Решението, с които се слага край на сагата Допълнение №12. Важно е да се отбележи, че то се споменава за първи път в параграф 349 и в продължение на повече от 10 страници постоянно се обсъжда и демонстрират трудностите по неговата подготовка, отлагане и окончателно подписване.
В параграф 410 от Решението са посочени мотивите, с които Трайков уволнява Първанов. Прочетохте ли ги? Разбрахте ли ги? А? Аз не разбрах абсолютно нищо!
Цитатът от Допълнение №12, показан в кавички в параграф 409 не означава абсолютно нищо. Това си е само едно пожелание от общ характер и не обвързва никого с нищо. Същото пожелание със сигурност го има и в Споразумението, към което е било прието въпросното Допълнение №12.

И сега идва момента за трудното мислене. Ако Първанов е подписал неприемливи условия както твърди Трайков, би следвало това Допълнение №12 да е последното подписано между НЕК и Атомстройекспорт и след неговото неизпълнение да се върви към развод и изясняване на отношенията. Но вместо това следват още цели ДВЕ Допълнения.

ЧЕРЕШКАТА НА ТОРТАТА! В Решението на арбитража НИТО ВЕДНЪЖ не се споменава Допълнение №13. Такова има, но съдът “не го е забелязал”. Не се споменава нито за неговата подготовка, нито за датата на подписването му, срока на действие и обхват на съдържанието. НИЩО! Ако Трайков е бил прав при уволнението на Първанов и като основен свидетел по време на арбитража (За какво Трайчо Трайков прибра € 70 000? ІІ), как така е пропуснал да покаже и разкаже, че продължаването на историята с допълненията доказва неговата правота? Решението на съда мълчи по този въпрос и за него Допълнение №13 няма никакво значение.

Вместо това по хода на изложението виждаме:

Ето какво пише вестник “Дневник” в деня на уволнението на Първанов:

Още през миналата година Първанов предупреди в интервю за “Монитор”: “Трябва да е ясно, че един такъв проект, който се строи за шест години, не може да няма оскъпяване.” А на 1 декември в изказване за БНР уточни: “Ние няма да отстъпим пред това да постигнем най-добрите условия за България в проекта.”

Тогава за първи път призна: “Ние сме записали таван в цената на проекта, която е 6.3 млрд. евро, както и бъдещото създаване на проектната компания.” А вчера обясни: “Те казват нашата цена е 6.3 млрд. евро, вие дайте вашата цена и ние ще кажем дали ще я приемем или не. Така че промениха подхода в това, че казаха: “Вие кажете вашата цена и тогава ще седнем да говорим, което не е малко.”

Трайков изгонва един доказан електроинженер и спуска на неговото място един обикновен счетоводител, какъвто е и самият министър. Наследникът на Първанов Михаил Андонов нанася наистина огромни щети за НЕК и всички нас, през годината докато той е директор на компанията. За това също се разказва в Решението на съда, но ще ви го покажа друг път.

Истината е, че Трайков изгонва Първанов по настояване на руснаците, а на нас ни разправя точно обратното, както обикновено прави той. За награда Трайков е поканен да даде показания пред арбитража и за това е награден със € 70 000 наши пари.

Георги Котев

котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

За какво Трайчо Трайков прибра € 70 000? ІІІ by

Последни от България

Честито!

Колаж: Иво Ангелов, „Свободен човек“ Share the post "Честито!" FacebookGoogle+LinkedInTwitterVKontakte Честито! by The
Отиди Горе