За или против смъртното наказание в предизборната борба за президентския пост в Австрия

в Свят

Три дни до президентските избори в Австрия, за първи път според последните социологически прогнози, кандидатът на Австрийската Партия на Свободата Норберт Хофер води с два процента пред конкурента си Александер ван дер Белен, подкрепян от Зелената Партия,. Александер ван дер Белен ще получи в неделя 48,0%, а Норберт Хофер 52,0% от гласовете на австрийските гласоподаватели според проучване на медийната група ое24.

Кандидадът на АПС се доверява при въпроса за смъртното наказание на чувствителността на хората.

Въпросът за или против смъртното наказание излезе отново на дневен ред, след като на последните парламентарни избори през 2014 година, лидерът на новосъздадената партия Тийм Щронах, канадският милиардер с австрийски корени Франк Щронах, открито заяви в австрийските медии, че подкрепя възстановяването на смъртното наказание. Възмущението на австрийското общество от тази негова позиция дискредитира в последствие него и неговото движение като сериозни актьори на австрийската политическа сцена.

Три дни преди изборния ден, австрийската преса изпрати на двамата сегашни кандидати  за президентския пост каталог от въпроси един, от които беше свързан с подкрепа или отричане на смъртното наказание. Докато Норберт Хофер отговори, че би запитал народа чрез референдум дали биха подкрепили въвеждането на смъртното наказание, конкурентът му ван дер Белен, непоколебимо заяви, че човешките права стоят над всякакви национални референдуми и за него тази тема е немислима.

Различни са и мненията на двамата кандидати по отношение на кандидатурата на бившия австрийски канцлер Вернер Файман за поста президент на Съвета на ЕС. Ван дер Белен смята, че подобна кандидатура би оказала положително влияние върху имиджа на Австрия , докато Хофер е на мнение, че Вернер Файман би трябвало да се откаже от политическата си кариера.

Анексирането на Крим е друга тема с противоположни позиции на двамата австрийски кандидат президенти. Според Хофер волята на населението на Крим трябва да бъде респектирано, докато ван дер Белен се надява на разрешение на проблема чрез диалог между Украйна и Русия.

В същия дух са и позициите им за бъдещето на Босна и Херцеговина. Кандидатът на Залените вижда в един референдум за независимост на Република Сръбска нарушаване на международното право, от друга страна за Хофер един референдум за независимост на сръбското население на републиката би могъл внимателно да се подготви.

По въпроса за Южен Тирол, Хофер подкрепя идеята населението на територията да има право на двойно гражданство (италианско и австрийско), той многократно изявява мнение, че Южен Тирол трябва отново да се присъедини в границите на Австрия. От друга страна, ван дер Белен вижда въпроса с двойното гражданство на населението в Южен Тирол в компетентността на парламента.

На въпроса дали Тръмп или Путин са по-голямата заплаха за световния мир и двамата кандидати отговарят, че стабилни отношения между Русия и САЩ са предпоставка за неговото запазване. Хофер вижда необходимостта от задълбочаване на връзките между Австрия и Вишеградската Четворка като коректив на политиката на ЕС, докато ван дер Белен наблюдава в тези страни, управлявани от националистични правителства, заплаха за единството на ЕС и призовава за сътрудничество на Австрия с европейските страни с изявен про- европейски курс.

Двамата кандидати подкрепят провеждането на референдуми на европейско ниво, единствено с разлика, че Норберт Хофер настоява за провеждане и на национални референдуми, когато въпросите са свързани националните интереси и суверенност на държавите. Двамата кандидати се дистанцират от идеята за обща европейска армия , но са за по-тясно сътрудничество на европейско ниво по въпросите за сигурността. И двамата подкрепят приемането на страните от Западните Балкани за членове на ЕС.

На въпроса къде виждат ЕС след десет години, Хофер си пожелава истински съюз на народите като съвместни решения са необходими само по най-важните теми. Ван дер Белен очаква след десет години Европейски Съюз, който работи още по-тясно заедно, оптимизирал е механизмите за вземане на съвместни решения, и който е икономически успешен.

Публикуването на разностранните позиции на кандидатите за президентския пост в Австрия в последния момент преди провеждането на изборите, би могло да окаже решаващо въздействие върху избора на австрийските гласоподаватели.

По материал на ое24.
Мирослава Димитрова Козлеков
Виена 01.12.2016

За или против смъртното наказание в предизборната борба за президентския пост в Австрия by

Последни от Свят

Отиди Горе