YouTube незаконно събира информация за деца

в ПО СВЕТА

/Поглед.инфо/ Около 20 организации за защита на човешките права са изпратили жалба до Федералната търговска комисия на САЩ, в която обвиняват видеохостинга на YouTube в незаконно събиране на информация за деца на възраст под 13 години. Според CNN те искат нарушителят да бъде глобен с 4 млн. долара.

„Google получава големи печалби от събирането и използването в YouTube на лични данни за децата. Тази незаконна дейност продължава много години и обхваща десетки милиони деца в Съединените щати“, се казва в жалбата.

Според правозащитниците, дъщерно дружество на Google е нарушило закона за защита на личната неприкосновеност на децата в Интернет. Разпоредбата ограничава възможността за събиране на информация за деца под 13-годишна възраст, без уведомяване на родителите и без да получат тяхното съгласие. Според правозащитниците, дружеството е нарушило правата на повече от 23 милиона деца в продължение на няколко години.

Само хора над 13-годишна възраст имат право да се регистрират в YouTube, но процедурата е „опростена” само до отметка в квадратчето „над 13-годишна възраст“. Маркетинговата компания Thendera Research твърди, че 45% от децата на възраст до 12 години имат профили в YouTube. Видео хостингът, посредством събиране на данни на абонатите на различни канали, научава интересите и възможностите на хората да им предлагат подходяща реклама.

„За нас защитата на децата и семействата винаги е била приоритет. Ще проучим внимателно жалбата и ще преценим дали можем да подобрим нещо“, заяви представителят на Google пред телевизионния канал. Той добави, че интернет гигантът вече е предложил алтернатива под формата на YouTube Kids, която не събирала данни за потребителите. Поглед. инфо

ПО ТЕМАТА