YouTube незаконно събира информация за деца

в Свят
Loading...

/Поглед.инфо/ Около 20 организации за защита на човешките права са изпратили жалба до Федералната търговска комисия на САЩ, в която обвиняват видеохостинга на YouTube в незаконно събиране на информация за деца на възраст под 13 години. Според CNN те искат нарушителят да бъде глобен с 4 млн. долара.

“Google получава големи печалби от събирането и използването в YouTube на лични данни за децата. Тази незаконна дейност продължава много години и обхваща десетки милиони деца в Съединените щати”, се казва в жалбата.

Според правозащитниците, дъщерно дружество на Google е нарушило закона за защита на личната неприкосновеност на децата в Интернет. Разпоредбата ограничава възможността за събиране на информация за деца под 13-годишна възраст, без уведомяване на родителите и без да получат тяхното съгласие. Според правозащитниците, дружеството е нарушило правата на повече от 23 милиона деца в продължение на няколко години.

Само хора над 13-годишна възраст имат право да се регистрират в YouTube, но процедурата е „опростена” само до отметка в квадратчето “над 13-годишна възраст”. Маркетинговата компания Thendera Research твърди, че 45% от децата на възраст до 12 години имат профили в YouTube. Видео хостингът, посредством събиране на данни на абонатите на различни канали, научава интересите и възможностите на хората да им предлагат подходяща реклама.

“За нас защитата на децата и семействата винаги е била приоритет. Ще проучим внимателно жалбата и ще преценим дали можем да подобрим нещо”, заяви представителят на Google пред телевизионния канал. Той добави, че интернет гигантът вече е предложил алтернатива под формата на YouTube Kids, която не събирала данни за потребителите. Поглед. инфо

ПО ТЕМАТА

Проверете дали Google ви следи, ако да, вижте как да спрете следенето

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе