Япония предложи на Русия използването на обща единна валута, вместо йената и рублата на Курилските острови

в ПО СВЕТА

Тези препоръки, идват от управляващата партия на Япония преди разговорите с руснаците в Токио.
В рамките на организацията на съвместни икономически дейности, предвидени за създаването на „специална икономическа зона“ на южните Курили.
Целта била да се стимулира икономиките на страните, както и облекчаване на съвместни сделки. Предлага се въвеждане на нова обща електронна валута, вместо рублата и йената. Тази препоръка е изпратила на своето правителство управляващата Либералдемократическата партия на Япония, съобщават японските медии.
Други инициативи за двустранно споразумение за сътрудничество е медицинското, модернизиране на инфраструктурата, рибарството, околната среда и туризма.
Споразумение за сътрудничество в областта на Курилските острови бе достигнато на разговорите на руския президент Владимир Путин и японския премиер Шиндзо Абе.

В Токио тия дни завърши първия тур на руско-японските консултации за съвместни икономически дейности по южните Курилски острови с участието на заместник-външенния министър Игор Моргулов и японския му колега Такео Акиба.
Според резултатите в Япония, страните излязоха със съвместно изявление в което се посочва, че консултациите са важна стъпка към сключването на мирен договор и по съвместен икономически проект на Русия и Япония на южните Курилските острови.
„На срещата в Токио са обсъдени план в осем точки на сътрудничество, както и обмен на мнения по всеки един от елементите, включително енергетиката, здравеопазването и финансите“.
След разговорите двамата зам.-министри изразиха увереност, че изпълнението на плана за сътрудничество между Русия и Япония ще спомогне за развитието на икономическите отношения между двете страни.
В документа се предполага засилване на отношенията между двете страни в енергийния сектор, малкия и среден бизнес, индустриализацията на Далечния Изток, разширяване на износа. Тя включи предложение за засилване на сътрудничеството в областта на съвременните технологии, включително ядрената енергия, както и в област.

Посещението на Путин в Япония през декември 2016 год., завърши със сериозен пробив след 60 години конфронтация.
Курилските острови остават руски с обща икономическа дейност и ще обединяват Русия и Япония.
На затворени врати, Владимир Путин и японския премиер Шиндзо Абе, повече от пет часа обсъждаха проблема с мирния договор. По време на съвместната пресконференция на двамата лидери, руски и японски журналистите имаха възможност да зададат големият въпрос: „Какво са решили за Курилите?“
Владимир Путин потвърди руския суверенитет над всички Курилски острови, но икономическата активност ще бъде съвместна, което е един от основните резултати от посещението.
Москва и Токио ще си сътрудничат по мирния атом.
Според японския министър-председател, на островите ще действа режим на съвместна икономическа дейност, която е полезна за решаване на проблемите на мирния договор.
Путин припомни ситуацията през 1956 г., когато Съветският съюз и Япония са били близо до решаването на проблема с южните Курили, а след ултиматума на САЩ към Япония е провален от Вашингтон. Американците заплашили Токио да анексират Окинава под юрисдикцията на САЩ, ако подпишат мирен договор с Москва.
„Ние трябва да се отнасяме с уважение и към интересите на САЩ, това е съвсем очевидно. Но ние във Владивосток, и точно на север, имаме две големи военноморски бази. Нашите кораби са разположени в Тихия океан. Ние трябва да контролираме, какво ще се случва в тази област, като се има предвид специфичния характер на отношенията между Япония и Съединените щати, и как да се изградят в договорни отношения в рамките на колективната сигурност“, каза Путин.
Абе заяви, че е убеден в подписването на мирния договор в обозримо бъдеще.

Автор: Йордан Халачев
Източник: ПРЕГЛЕД