Янукович: Събраните от мен материали преобръщат делото за Евромайдана

в Свят

Експрезидентът на Украйна заяви на пресконференция, че „ако само тези материали бъдат приложени по делото, ще е налице напълно различна картина”.

Бившият президент на Украйна Виктор Янукович заяви, че ако всички намиращи се в него материали по делото за размириците в Киев през 2014 г. бъдат приложени, това ще доведе до „напълно различна картина”.

По време на разпит (пред украински съд, бел. прев.) в режим на видеоконференция по делото за размириците в Киев Янукович представи три тома и незавършен четвърти том собствени доказателства за престъпленията на Майдана. По негови думи доказателствата съдържат различни експертизи и заключения. Съдът не допусна тези материали, заявявайки, че на този етап на съдебния процес не се предвижда тяхното разглеждане.

Бившият президент добави, че в хода на разпита в понеделник е опитал да прочете откъси от тези материали „за да ги чуят всички”. „Съдът, съгласно закона, постъпи правилно. Дадоха ми възможност само малко да открехна вратата, но на практика нямах време”, каза Янукович.

В обръщението си пред съда бившият президент на Украйна изложи нови подробности за размириците през 2014 г. Той разказа за провокации на радикалните групировки, настоя за обективност в разследването на смъртните случаи и нарече „антиконституционен” закона за амнистия на участниците в Евромайдана.

Предишният опит да бъде разпитан Янукович беше провален поради това, че обвиняемите по делото за смъртните случаи в Киев през 2014 г. бивши служители на специалните части „Беркут” не бяха в състояние да напуснат затвора, където са задържани. Радикали от „Десен сектор” блокираха всички изходи от сградата.

Припомняме, че на 21 ноември 2013 г. главният площад в Киев – „Независимост”, беше завзет от привържениците на евроинтеграцията, веднага след заявлението на правителството на Никола Азаров за отлагане подписването на споразумение за асоцииране с Европейския съюз. По-късно Майданът стана епицентър на противоборството между правоприлагащите органи и опозиционните активисти. В резултат на сблъсъците бяха загубени десетки човешки жертви и от двете страни.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на редакцията на a-specto


Сорос призна, че е отговорен за държавния преврат и масовите убийства в Украйна

Сорос призна, че е отговорен за държавния преврат и масовите убийства в Украйна

loading...
Янукович: Събраните от мен материали преобръщат делото за Евромайдана by

Последни от Свят

Отиди Горе