Ядрена престъпност | Януари 2017 г. | Месечен енергиен бюлетин с инж. Георги Котев (ВИДЕО)

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Месечен енергиен бюлетин с Георги Котев е обзорно предаване за случващото се в енергетиката в България и по света.
В предаването Георги Котев прави експертен разрез на наболели проблеми в енергетиката, следи тенденциите и прогнозира развитието на сектора.
Януарският брой представя на своите зрители интересна информация за случващото се на българския енергиен пазар. В своя анализ Котев по неоспорим начин доказва кой има интерес енергийната борса да не работи ефективно.
Независимият енергиен експерт е категоричен, че търговете за продажба на електрическа енергия, които провеждат АЕЦ Козлодуй и държавната „ТЕЦ Марица изток 2“, са непрозрачни. Няма никаква яснота какви количества електрическа енергия на кого и на какви цени продават двете енергийни дружества.
По въпроса за съдбата на реактора предназначен за АЕЦ Белене Георги Котев изрече зловещата истина, че нови реактори за централата никога не са били произвеждани. Според Котев, реакторите, които ще бъдат доставени за АЕЦ Белене ще са „старо желязо“, произведено още през 80-те години в СССР.
Как големите играчи манипулират цените на електроенергията на енергийната борса? Защо Румен Овчаров работи на принципа „тока от АЕЦ Козлодуй си е лично мой“. Как се движат световните енергийни пазари, сравнени с нашия? Какви са приоритетите в сектора на администрацията на новия американски президент Доналд Тръмп?
Отговори на тези и много други въпроси ще намерите в първи брой на предаването „Месечен енергиен бюлетин с Георги Котев“. / tobe.bg


котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)