Ядрена престъпност | Май 2017 г. | Месечен енергиен бюлетин с инж. Георги Котев (ВИДЕО)

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Ядрена престъпност
| Май 2017 г. |
Месечен енергиен бюлетин с инж. Георги Котев

Видео, в което в концентриран вид са показани престъпните схеми, с които АЕЦ „Козлодуй“ иска да им плащаме тока с 94,4% по-скъпо, от 1-ви юли 2017-та г. 

В майския брой на „Месечен енергиен бюлетин“ Георги Котев разглежда детайлно и обстойно искането на АЕЦ „Козлодуй“ за драстично поскъпване на тока. От АЕЦ-а са отправили официално искане до КЕВР цената на произведената от централата електроенергия да бъде увеличена с 94.4%. Исканото увеличение е за следващия регулаторен период – от първи юли на 2017 г. до същата дата на 2018 г.

Според енергийния експерт, скандално е държавният електропроизводител АЕЦ „Козлодуй“, произвеждащ уж най-евтината електроенергия да заяви повишаване на цената на тока за крайния потребител, т.е. всички нас, с 94%.

Котев разкрива, че останалите електропроизводителни и електроразпределителни дружества също са поискали от КЕВР увеличаване на цената на тока, но те са в пъти по-скромни в исканията си. Така например ЕРП-тата са поискали увеличение от 3 до 5%. От НЕК са заявили, че за следващия регулаторен период искат да продават електроенергия с 10% по-скъпо, отколкото досега.

В своя онагледен и аргументиран стил енергийният анализатор доказва, че искането от страна на АЕЦ ‘Козлодуй“ за 94% увеличение на цената на тока е неоснователно. В предаването Котев разглежда най-фрапантните моменти от искането на централата. Интересното е, че на практика, от енергийното дружество за следващия регулаторен период искат драстично по-висока цена за сумарно по-малко количество произведен ток. Простичко казано, от АЕЦ-а ще работят по-малко, ще произведат по-малко продукция, а искат ние да я платим по-скъпо, отколкото досега.

Къде се крие измамата?

Милионите вложени за покачване на мощността на централата всъщност са довели до свиване на произвежданата продукция. „Един престъпен парадокс, който ще се опитат да ни натресат да плащаме“ – категоричен е експертът. Георги Котев е открил, че в документа, с който АЕЦ ‘Козлодуй“ иска от КЕВР повлияване на цената на тока по най-безобразен начин е скрита цената на ядреното гориво, което ще се използва за производство на електроенергия през следващия регулаторен период. Също така във въпросния документ никъде не е посочено и количеството на ядреното гориво, разпределено по блокове и реактори. По думите на Котев това се прави умишлено, за да бъде скрит от нас основен компонент от ценообразуването на тока, каквато е цената на ядреното гориво.

Държат ни на тъмно за цената на тока.

Крият от нас цената на ядреното гориво, не ни казват какво количество от него ще използват през следващия регулаторен период, но от нас се иска да платим сметката. От това перо (количеството на ядреното гориво) се краде най-много, затова цената на ядреното гориво така ревностно се крие, обобщава случващото се енергийният анализатор.

В предаването Георги Котев прави сравнителен анализ на сегашното искане на ядрената ни централа пред КЕВР за повишаване на цената на тока и миналогодишното.

Независимият енергиен експерт прогнозира, че през следващите години количествата електроенергия от АЕЦ „Козлодуй“, предназначена за регулирания пазар, т.е. за нас, още ще се свиват, но за сметка на това цените ще се покачват.

Гледайте майския брой на „Месечен енергиен бюлетин с Георги Котев“. Вижте различната гледна точка на независимия енергиен експерт за случващото се в родната енергетика. / tobe.bg


(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)