Ядрена буря в чаша вода

в Свят

Вчера Министерски съвет на Руската Федерация издаде Разпореждане, с което прекратява сътрудничеството си със САЩ в научните изследвания и разработките в ядрената и енергийната сфери, подписано на 16-ти септември 2013-та г. във Виена. Трябва да призная, че първоначалното ми усещане, че ” Торнадото на върха на световната ядрена мафия се засилва ” беше малко преувеличено. След като преспах, премислих и се поразрових тук-там нещата започнаха да изглеждат доста по-просто.

Внимателният прочит на съобщението на МС на РФ дава да се разбере, че става въпрос за стопиране на сътрудничеството само в сферата на научно-техническите разработки, но НЕ и в областта на бизнес връзките. Там има един подвеждащ текст, който гласи:

“Регулярное продление США санкций против России, в число которых входит и приостановление российско-американского сотрудничества в области атомной энергетики, требует принятия контрмер в отношении американской стороны.”
“Редовното продължаване на санкциите срещу Русия от страна на САЩ, в това число и стопирането на руско-американското сътрудничество в областта на атомната енергетика, изисква приемане на контрамерки към американската страна”

А сега ще ви покажа, какво казва преди по-малко от ЧЕТИРИ месеца довчерашният Генерален директор на Росатом Сергей Кириенко, по същата тема пред авторитетното руско издание Life.RU:

“У нас не прервался ни один контракт. 21-22% американского рынка топлива для атомных станций производят предприятия Росатома. Это выгодно нам — мы получаем доход. Это выгодно американским производителям, потому что они создают конкуренцию своим производителям. Они понимают, что если вдруг перекрыть российские поставки, то свои поставщики тут же поднимут цены или ухудшат качество, — пояснил Кириенко.”
“При нас няма развален нито един договор. Между 21-22% от американския пазар на гориво за атомните централи се произвежда от предприятия на Росатом. Това е изгодно за нас – ние получаваме доход. Това е изгодно за американците, защото те създават конкуренция между собствените си производители. Те разбират, че ако изведнъж прекратят руските доставки, то собствените им доставчици автоматично ще вдигнат цените или ще понижат качеството – поясни Кириенко.”

Сега разбрахте ли? На практика нищо не се променя. Бизнесът между водещите кланове на световната ядрена мафия ще продължи да си цъка с пълна сила. Как на този фон, все пак, да възприемаме вчерашното Разпорежданена МС на РФ?

Ще се опитам да ви поясня на фона на една фотография от преди повече от 70 години, направена на територията на тайното тогава градче Лос Аламос (днес е национална лаборатория на САЩ), където са се създавали първите атомни бомби в света. Дечата са рожби на участници в проекта Манхатън.

Вчерашното разтрогване на научно-техническите контакти между Русия и САЩ в ядрената област означава, че от днес и за в бъдеще, когато и ако американските учени и техници изобретят и създадат действащ самолет задвижван с ядрен реактор, руските им колеги никога няма да узнаят за това и ще се пръскат от яд и завист. И обратното също е в сила. Това не е прецедент в световната история. Подобно затишие наистина е имало, когато децата от снимката са си играли на ядрени пилоти.

След като американците създават първите атомни бомби и успешното им взривяване над японските градове Хирошима и Нагасаки те поднасят технологията за производството им на руснаците, както се казва на поднос. Повторението на историята след повече от 70 години повдига въпроса – Кой на кого и какво сега ще подарява? Но отговорът му ще разберем един друг път. Досегашната информация не ни позволява да погледнем по-далеч в бъдещето. За сега.

Георги Котев

  котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

Ядрена буря в чаша вода by

Последни от Свят

Меркел печели изборите

Изненадата е „Алтернатива за Германия” Неубедителното представяне оставя социалдемократите вън от правителството
Отиди Горе