WSJ: Разузнаването на САЩ крие от Тръмп секретни данни

в СВЯТ

Сътрудниците на американските разузнавателни служби не предоставят на президента на САЩ Доналд Тръмп някои секретни сведения, защото се страхуват, че ще се случи изтичане на информацията. Това се казва в статия, публикувана в сряда в електронната версия на вестник The Wall Street Journal.

«По сведения на бившите и действащи официални лица, осведомени за ситуацията, представителите на разузнавателните служби на САЩ скриват от президента Тръмп важни разузнавателни данни, те са разтревожени, че сведенията ще станат достояние на обществеността или ще бъдат откраднати», — се казва в материала.

По данни на изданието, по-рано в редица случаи не са били споделяни с Тръмп също «методите, които разузнавателните агенции използват за събирането на информация», в това число за шпионажа по отношение на други държави.

«Решението на официални лица да не се предоставя на Тръмп информация посочва за наличието на дълбокото недоверие, което се е появило между разузнавателната общност и президента заради контактите на неговия екип с руското правителство, а също отрицателното отношение на Тръмп към разузнавателните агенции», — отбелязва изданието.

В статията се цитира коментар на представител на Белия дом по повод цитираните в публикациите твърдения.

Той посочва: «Ние нямаме никакви основания да твърдим, че това е вярно описание на случващото се в реалността».

Както отбелязва изданието, една от причините за недоверието на спецслужбите към Тръмп е скандалът, който в понеделник доведе до оставката на помощника на Тръмп по национална сигурност Майкъл Флин.

Вестник The Washington Post миналата седмица съобщи, че Флин е обсъждал по телефона антируските санкции с посланика на РФ във Вашингтон Сергей Кисляк. По данни на изданието, консултациите между Флин и Кисляк по въведените по отношение на Москва ограничения се били месец преди инаугурацията на Тръмп.

Изданието твърди, че в Белия дом някои считат преговорите с бъдещия помощник на президента и руския посланик като нецелесъобразни и потенциално неправомерен сигнал за Москва, че санкциите могат да бъдат отслабени.

News Front