WSJ: НАТО умира

в ПО СВЕТА

Германия прие нов бюджет, в него за отбрана са предвидени само 1,25% вместо 2%, които изисква НАТО. Както пише The Wall Street Journal, това показва, че ключовите членове на НАТО вече нямат интерес от алианса така, както преди, но той продължава да съществува с цялата си бюрократична машина.

Reuters

«НАТО умира», прави извода си авторът на статията в The Wall Street Journal, а причината за това съвсем не е в политиката на Тръмп.

Според автора, причината за това е фактът, че Германия е решила в близките пет години за отдели за отбрана само 1,25% от БВП.
При това няма никакви икономическа необходимост от това, отбелязва журналистът: според бюджета на Германия всички негови пера ще са в плюс.

Това решение ясно показва, че НАТО и САЩ вече нямат за Германия това значение, както преди.

И демократите от рода на Обама, и републиканците призоваваха Германия да покаже своята привързаност към НАТО, увеличавайки разходите си за отбрана до 2 %.

Това се отразява и на съседните на Германия страни. Великобритания и Франция страдат от ограниченията на Германия за експорт на оръжие — те не могат в желаещите от тях количества да продават въоръжението, разработвано заедно с немските компании..

А източните съседи от рода на Полша и страните от Прибалтика искат НАТО да бъде по-силно и по-добре финансирано, пише изданието.

Но Германия предпочита да си сътрудничи с Русия за «Северен поток-2» и нищо не я плаши.

Но не само Германия се отдръпва от НАТО, Турция планира да закупи ракети С-400, а Италия да се присъедини към Новия Път на коприната на Китай.

А и самите САЩ се отдръпват от алианса, пише авторът.

Гражданската война в Сирия и потокът бежанци предизвика политическа и социални криза в Турция и в ЕС, но администрацията на Обама прояви нерешителност, а това даде лош сигнал на съюзниците.

Членовете на НАТО вече не се страхуват от вероятността от военно нападение от страна на Русия, отбелязва авторът.

По време на студената война страните считаха, че алиансът най-добре ще може да ги защити от съветската агресия.

А след разпада на СССР НАТО се превърна в един от механизмите, наред с ЕС, за разширяване на западните политически, военни и икономически институции и влияние в страните от Източна Европа.

Петя Паликрушева, News Front

Източник: