WSJ: Москва се опитва да разруши международния ред, оглавяван от САЩ

в ПО СВЕТА

Русия в последно време започна да се държи съвсем не като “регионална държава” и активно работи дори с тези страни, в които нейното влияние по-рано практически беше нула, пише The Wall Street Journal.

Както се твърди в статията, Москва постъпва така, за да разбие оглавявания от САЩ световен ред и да пренапише правилата на международната политика в своя полза.

Русия на Путин излиза на световно нивоот Либия до Балканите и Южна Африка Кремъл работи за разрушаването на оглавявания от САЩ световен ред, пишат в статията си директорът на програмата за изучаване на Русия и Евразия от фонда Карнеги За международен мир Юджийн Румер и вицепрезидентът на фонда Андрю Уайс.

 Бившият президент на САЩ Барак Обама нарече постсъветска Русия обикновена “регионална държава”, но понастоящем всички оглежда съвсем не така, се отбелязва в статията.

В последните години Путин излезе на световно ниво, започна активно да използва дипломацията и личното си обаяние в тези страни, в които влиянието на Москва беше практически на нула.

Москва намери множество открити възможности и активно използва разкола в западния лагер.

Програмата е ясна и разбираемада се укрепи влиянието на Русия за сметка на Вашингтон и за сметка на правилата на международната система, която изградиха САЩ и я оглавиха от времето на Втората световна война, твърдят авторите.

Сред инструментите, които използва Москва саразбиване на демократичната форма на управление, разпалването на етническо и религиозно напрежение, изграждането на аванпостове  за събиране на разузнавателни данни и проектиране на своята военна мощ. Русия охотно влезе там, където САЩ и техните партньори предадоха позициите си или не бяха в състояние да предприемат нищо.

Както считат авторите, същността на настоящата активност на Москва е в следнатада се диктуват едни или други условия в отделни кътчета на света, за да се разбие и разруши оглавяваният от САЩ международен ред, в който действат нормите на икономическа прозрачност, демократична отчетност и върховенство на закона. Москва се стреми да отстрани колкото се може повече международни играчи от тези структури и мерки за сигурност, за създаването на които Вашингтон е работил упорито в продължение на няколко поколения.

Господин Путин залага на следното: да пренапише правилата на международната политика в своя полза. Американските лидери и стратези трябва да му покажат, че той греши, заключават авторите в статията на The Wall Street Journal Юджин Румер и Андрю Уайс.

Петя Паликрушева,
News Front