WikiLeaks призовава: Разобличете незаконните действия на Испания срещу Каталуния

в ПО СВЕТА
Главният редактор на  WikiLeaks Джулиан Асснж призова да се разобличи незаконната цензура, използвана от Гражданската гвардия и разузнаването на Испания по отношение референдума за независимост на Каталуния.

«Призовавам всички наши привърженици навсякъде, в това число сред специалистите, да помогнат да се разобличат и разкрият практиките от страна на Гражданската гвардия и Националния разузнавателен център на Испания, които незаконно цензурират пресата, избирателите и правителството на Каталуния», написа Асанж в Twitter.

Той отбеляза също, че случващото се в Каталуния е най-мащабния конфликт на Запад между хората и държавата след падането на Берлинската стена.

Според него, днес се използват методите на 2017 година, започвайки от VPN—съединения, прокси, огледални и шифровани месинджъри, до интернет-наблюдения и цензура, пропаганда с използването на ботове е бронежилетки.

По-рано се съобщи, че каталунците са започнали да влизат в избирателните участъци в целия регион, за да  пресичат опитите на испанските власти да провалят референдума.

На 26 септември Гражданската гвардия на Испания по заповед на Върховния съд на Каталуния блокира над 140 сайта, които подкрепяха референдума и независимостта на региона.

На 28 септември Гражданската гвардия конфискува над 2 млн бюлетини за референдума в Каталуния.

News Front