Washington Post: САЩ победили Хитлер, а руснаците само помогнали

в ПО СВЕТА

За повечето американци годишнината от победата над нацистка Германия е нещо неособено забележимо. За русия обаче това е един от най-големите праници, пише вестник Washington Post.

Попитай първия срещнат руснак и той ще ти разкаже, че семейството му е пострадало от Втората световна война пряко. Самата война би определил като: страдания и защита на Родината на бойното поле, пише изданието.

За разлика от Съединените щати, които след японското нападение срещу Пърл Харбър бяха по същество защитени от водите на Тихия и Атлантическия океан, то Русия през войната бе обсадена и бомбардирана методично, а територията й опожарявана. След това Червената армия обърна хода на войната, стигна до Берлин и изигра щлючова роля за свалянето на Адолф Хитлер. Заогубите на СССР бяха огромни. По оценка на водещи историци страната е загубила около 27-28 милиона души. Възразстното поколение все още помни гладът от военното време.

Въпреки това в САЩ Втората световна война се представя като победа на американците, на които Червената армия просто помагала – нещо като помощник.

Спомените на руските хора за предимно за жертвите, пише още в статията. По думите на много руснаци същността на празника не е ъв военния парад, а в личното преживяване и осмисляне на тази победа.

Дори след като голяма част от ветераните вече не са между живите, ехните деца и внуци продължават традицията да честват датата 9 май с шествия, срещи и покаване на архини снимки. Тази инициатива се роди през 2012 г., но вече милиони участват в нея.

Критиците на Путин твърдят, че Парада на победата е превърнат в политическо събитие с идеята да се „съберат гражданите под знамената”. Това обслужвало повече държавата и властта, а не обществото. Някога ветераните се събираха да си разкажат спомени и да пийнат водка. Днес тържествата са един военен парад, твърдят противниците на руския президент.

Пропагандата в Русия днес е променила и съдържанието на думата фашизъм. Вече тя се отнася към Украйна и нейното ръководство, като за целта се използва дори такъв ден като Денят на победата. / frognews.bg