Washington Post: Подобряването на отношенията между САЩ и Русия при Тръмп ще покаже, че светът се променя

в Свят

Важен индикатор за външната политика на новоизбрания президент ще станат предстоящите назначения в екипа му

Президентството на Доналд Тръмп ще открие епоха на загуба от САЩ на статута на световен лидер, счита постоянният автор на Washington Post Джексън Дил. Извън зависимостта от политическия курс на новоизбрания президент, страната я чака бавна или рязка загуба на лидерските позиции в световната политика.

След избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, пише Дил, не липсваха прогнози към каква стратегия във външната политика ще се придържа новият американски лидер. Предсказваха, че САЩ ще отстъпят своята европейска сфера на влияние на Русия, а азиатската – на Китай, а сред съюзниците ще се окажат противници на глобализацията. Мнозина обаче считаха, че светът очаква „преиздаване” на външната политика на Обама: авиационни удари по терористите, не гладки отношения с Русия и Китай, опити за заставяне на европейските партньори повече да харчат за нуждите на НАТО, като едновременно не предприемат по отношение на тях резки стъпки.

Главна причина за разногласията е, че никой (възможно дори и Тръмп) не е формулирал принципите, на които ще се основава външната политика на САЩ, пише Дил. В тази връзка важен индикатор за външната политика на САЩ ще станат предстоящите назначения.

Друг важен показател за външнополитическия курс на САЩ при Тръмп ще станат взаимоотношенията с руския президент Путин, счита Дил. Отчитайки неговото положително отношение по отношение на руския лидер, демонстрирано от Тръмп по време на предизборната кампания, журналистът прогнозира, че ще бъде предприет опит за подобряване на отношенията между страните, но не е ясно в какво ще се изрази: в по-тясно сътрудничество по сирийския проблем или дори за снемане на санкциите. Ако това се случи, то ще е очевидно, че светът се променя, подчертава авторът.

Курсът на Тръмп може да доведе до отслабването на НАТО и да промени отношенията на Вашингтон с традиционните близкоизточни съюзници Саудитска Арабия и Йордания. Нерешени остават проблемите във взаимоотношенията с Израел и Иран.

Ясно е, че на Тръмп скоро му предстои да се сблъска с тези и още много други предизвикателства. От избрания от него подход ще зависи дали САЩ ще загубят позиции на глобален лидер постепенно или рязко ще се лишат от статута на свръхдържава. / БЛИЦ

В разговор по телефона Тръмп и Путин изрази готовност за установяване на партньорски диалог

В разговор по телефона снощи с новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп руският президент Владимир Путин изрази готовност за установяване на партньорски диалог с бъдещата администрация в САЩ, предаде ТАСС, цитирана от Дарик.

Двамата се обявиха за съвместна работа за нормализиране на руско-американските отношения, съобщи пресслужбата на Кремъл. Те говорили и за необходимостта от обединяване на усилията в борбата с международния тероризъм. Разбрали се да продължат да поддържат контакти по телефона и в перспектива да уговорят лична среща.

Според съобщението на Кремъл Путин отново поздравил Тръмп за избирането му на президентския пост и посочил, че установяването на партньорски диалог трябва да стане на принципите на равноправието, взаимното уважение и ненамесата във вътрешните работи.

В първия разговор по телефона между новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин снощи двамата обещаха да изградят нови отношения между страните, основаващи се на взаимното уважение и определиха сегашното състояние на двустранните отношения като незадоволително, пише британският в. “Телеграф”.

Още в първото си интервю след изборите Тръмп заяви, че ще оттегли американската подкрепа за бунтовниците в Сирия и вместо това ще се фокусира върху унищожаването на Ислямска държава, което може да доведе до дипломатическа криза между Вашингтон и Лондон, припомня британското издание.

Макар че Путин старателно поддържаше неутралитет по време на президентските избори в САЩ, руските държавни медии очевидно подкрепяха Тръмп, отбелязва в. “Ню Йорк таймс”.

Голяма част от краткото изявление на Кремъл за телефонния разговор повтаряше предишните изявления на Путин за плановете му за отношенията с Вашингтон – включително “завръщане към прагматично, взаимноизгодно сътрудничество”, отбелязва вестникът.

Руският президент открито подкрепя идеята, че светът трябва да се върне към времето, когато две свръхсили като цяло носеха отговорност за глобалната сигурност и стабилност, пише в. “Ню Йорк таймс”.

Изданието обаче отбелязва, че някои аналитици смятат Тръмп за непредсказуем и допускат, че традиционната склонност на Републиканската партия да представя Русия като страховита заплаха все още може да се прояви.

Възгледите на Тръмп за Путин го противопоставят открито на мнозина експерти по отбраната от Републиканската партия, които са настроени конфронтационно, пише и в. “Вашингтон пост”.

Те одобряват решението на новоизбрания президент да повиши разходите за отбрана, но са настроени подозрително към Москва и порицават действията на Русия в Източна Европа, Украйна и Сирия. Предложението за сътрудничество може да доведе до противопоставяне и между Тръмп и Пентагона, смята изданието, посочвайки, че много военни и цивилни лидери на министерството на отбраната на САЩ са против сътрудничеството с Русия, особено в Сирия.

Отношенията на Тръмп с Русия може да се окажат едни от най-сложните за поддържане, въпреки че според новоизбрания президент сближаването с Русия ще попречи на установяването на тесни връзки между Москва и Пекин, подчертава “Вашингтон пост”. / КРОСС

Washington Post: Подобряването на отношенията между САЩ и Русия при Тръмп ще покаже, че светът се променя by

Последни от Свят

Отиди Горе