Взривове в Петербургското метро, десетки убити и ранени (ВИДЕО) / (обновява се)

в Свят

НА ЖИВО

Около 14:30 часа на станциите на метрото “Сенная площад” и “Технологичен институт-1” прогърмяха взривове. Източник от полицията потвърждава, че има ранени и убити, предаде руският информационен канал Life Ru. Местните медии до момента съобщават за 10 загинали, очаква се потвърждение от властите. Разследващ екип е вече на мястото на взрива в метрото в Санкт Петербург, започва разследване. Всички входове и изходи на метрто за затворени, влакчетата в цялата система не се движат. Взривът в метрото е терористичен акт, заяви президент на Международната асоциация на ветераните от антитерористичното звено “Алфа” Сергей Гончаров. По думите му, експлозиите в метрото на Санкт Петербург са добре планирани, сила им надхвърля 100 грама тротил. Има информация, че взривното устройство, избухнало в една от метростанциите, е било пълно с шрапнели. Президентът Владимир Путин заяви по повод на взрива, че специалните служби вече работят по изясняването на причините за произшествието. Ръководителят на руското министерство на здравеопазването Вероника Скворцова e изискала организацията на необходимата помощ за жертвите на експлозията в метрото на Санкт Петербург, както и техните семейства, съобщи пресслужбата на министерството. По-рано днес няколко станции на метрото в Санкт Петербург са били затворени заради оставени без надзор предмети, но не е било установено нищо нередно. / КРОСС

ДОПЪЛНЕНИЕ1
Руският президент се надява разследването да покаже час по-скоро каква е причината за експлозията в метрото в Санкт Петербург. Путин обяви, че се работи по няколко версии, свързани с терора, предаде RT. “Твърде рано е да се каже каква е причината за експлозията”, каза руският президент, който има среща с президента на Беларус в Санкт Петербург. “Разбира се, винаги се обмислят всички варианти – битови и престъпни, както и всички видове проява на тероризъм. Ще видим до къде ще доведе разследването, ще дадем отговорите на всички въпроси”, допълни той.  Президентът на Русия обсъди с директора на ФСБ ситуацията в Петербург.

ДОПЪЛНЕНИЕ2
Консулът ни в Санкт Петербуг: Отворен е телефон за информация по повод взрива. 
Има отворен телефон в консулството ни в Санкт Петербург, на който може да се получи информация взрива в метрото в града, каза и.д. генерален консул в Петербург Светлозар Панов. Засега няма информация за пострадали българи. На +7 921 6336116 консул Антон Марков очаква обаждания, допълни той. До момента няма сведения за точния брой на жертвите и ранените, няма информация и за националността им, предаде БТА. Панов обясни, че в нашето консулство не е имало информация за готвен терористичен акт и отбеляза, че не знае дали руските служби са разполагали с подобна информация.

ДОПЪЛНЕНИЕ3
Взривно устройство, което не е есплодирало, е било намерено на метростанцията “Площад на въстанието”
, съобщи “Интерфакс”, позовавайки се на източник. Роднините на загиналите при експлозията ще получат по 2 025 000 рубли (около 36 хил. долара), съобщиха от две от национално представените асоциации на руските застрахователи.

ДОПЪЛНЕНИЕ4
Няма данни за ранени българи при атентата в Санкт Петербург
Няма официални данни за пострадали българи при взрива в метрото в Санкт Петербург. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи, цитирани от БНТ и “Труд”.Информация да се получи на телефон +7 921 6336116 в консулството ни в Санкт Петербург. Това заяви и.д. генерален консул в Петербург Светлозар Панов. Консул Антон Марков очаква обаждания, допълни той. Панов обясни, че в нашето консулство не е получавана информация за готвен терористичен акт и отбеляза, че не знае дали руските служби са разполагали с подобна информация.

Взривове в Петербургското метро, десетки убити и ранени (ВИДЕО) / (обновява се) by

Последни от Свят

Отиди Горе