Взрив до българското посолството в Кабул (ВИДЕО)

в България

Мощна експлозия разтърси дипломатическия квартал в столицата на Афганистан Кабул. Засегнато е и българското посолство.

Бомбата е една от най-мощните в последно време в Кабул. По последни данни, цитирани от “Ройтерс”, най-малко 80 души са загинали, а над 350 са ранени.

Няма пострадали българи.

Бомбата е избухнала малко преди 7 часа българско време и 8:30 местно. Според местната полиция, взривът е причинен от кола-бомба, паркирана в близост до посолството на Германия.

По данни на очевидци, експлозията е нанесла щети на сградите в радиус на няколкостотин метра, сред които е и българската мисия.

Посолството ни се намира на около 500 метра от експлозията. Избити са врати и прозорци, уточни зам.-външният министър Георг Георгиев пред БНТ.

„Пострадала е сградата на нашето посолство. Разговарях няколко пъти с нашия военен аташе полк. Симеонов. Имаме 11 военни в Кабул, те са далеч. Няма пострадали български военни”, обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Той успокои българските граждани, че има контингент от 108 души, 98 от тях са в Кандахар, а 11 са в Кабул и те са в друг район.

„Правителството е в течение. Задействан е планът за евакуация в българското посолство”, каза министър Каракачанов и допълни, че по план служителите трябва да отидат в британското посолство.

Той поясни, че това е един от много големите атентати в Кабул.

Все още се изяснява дали точно немското посолство е било мишена на взрива. Според местната агенция IRNA целта вероятно е била Афганистанският съвет за национална сигурност, който също се намира в близост. Освен това в района има още няколко дипломатически представителства, сред които и това на Великобритания и Франция, както и президентския дворец и още редица административни сгради.

Най-тежки очаквано са щетите по посолството на Германия. Такива обаче има и на френското, японското, китайското и индийското. Беше съобщено дори за леко ранени японски дипломати.

Изяснява се и кои са извършителите на атентата.

КРОСС

Взрив до българското посолството в Кабул (ВИДЕО) by

Последни от България

Аре стига бе!

От както заработи Българска (не)зависима енергийна борса, вече повече от година и
Отиди Горе