Всяко (осмо) чудо за три (по пет) дни

в Свят

Те го нарекоха Осмото чудо на света, преди още то да е показало, че е жизнеспособно и устойчиво. Става въпрос за най-мощният електропроизводителен енергиен блок, с най-мощният ядрен реактор произвеждан и експлоатиран някога в Русия. Става въпрос за блок №6 в АЕЦ “Нововоронеж” пуснат през пролетта на 2016-та г. Ядреният реактор е от типа ВВЕР-1200, какъвто никога до сега не са експлоатирани. За сравнение двата козлодуйски, дето все още работят, са от типа ВВЕР-1000, т.е. електрогетератова на изхода от блока дава 1000 МВт електрическа мощност. Следователно новия блок №6 в АЕЦ “НВ” е 20% по-мощен от нашите.
След извеждането му на мощност през май започна постепенното и последователно повишаване на натоварването му, за да може чак на 25-ти октомври 2016-та година той да достигне номиналната си, максималната си проектна мощност. Междувременно обаче, някъде през юли 2016-та г., за нуждите и целите на пропагандата на руската ядрена мафия този нов блок беше наречен “Осмото чудо на света”. Това се случи във ведомственото периодично издание на компанията Росенергоатом – оператор на всички 10 руски АЕЦ, с общо 34 енергийни блока. Юнско-юлският брой на “Вестник атомпрома”, както се нарича изданието, можете да видите от ТУК.
Някъде по средата ще видите и ако искате ще прочетете статията за осмото чудо на света:

Нямам никакво намерение да ви занимавам със съдържанието и анализиране на пресолената манджа. Само пак ще ви напомня, че към момента на публикацията блока все още не е бил изведен на проекта мощност. Пак повтарям, че това се е случило на 25-ти октомври 2016-та г. А точно 15 (три по пет) дни по-късно, на 10-ти ноември 2016-та г., блокът аварийно спира. Осмото чудо на света се срина. Официалното съобщение е, че причината е в късо съединение някъде в електрогенераторната част на блока. Но дали е така не можем да бъдем сигурни.

В средата на миналата седмица руската информационна агенция ИТАР-ТАСС разпространи радостната вест:

Шестой энергоблок Нововоронежской АЭС включат в сеть к середине января

“Блок №6 на АЕЦ “Нововоронеж” ще бъде включен в мрежата в средата на януари”

Не се уточнява през коя година? Както и да е. Нека си обещават. За това получават пари? Ще видим какво и дали ще се случи в средата на най-близкия януари?

Но това не е единственото приключение — предупреждение с осмото чудо на света. Вторият блок с толкова мощен реактор трябваше да заработи в АЕЦ “Беларус”. Но … редовните читатели на блога сигурно ще се досетят, какво стана с него? На 10-ти юли 2016-та година той се счупи. Точно така. Реакторът падна и се счупи. Не си го признават в чист вид, но и не ни го показват, а беларусите си поискаха и ще получат от Росатом нов-новеничък. Остава интригата дали счупеният ще се опитат да ни го пробутат на нас, като уж произведен за АЕЦ “Белене”?

Дядо Господ вече ДВА пъти предупреждава, че тази работа с това осмо чудо няма да я бъде и приканва лудите да се укротят. Няма видими признаци на вразумяване. Да не стане лошо, ако Дядо Господ се разсърди?

Георги Котев

  котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

 

loading...
Всяко (осмо) чудо за три (по пет) дни by

Последни от Свят

Отиди Горе