Всичко, което трябва да знаете за руските визи

в Свят
визаЧуждестранните пътешественици, разглезени от безвизово влизане в повечето страни по света, с подозрение гледат към Русия. „Руски дневник“ разказва всичко, което трябва да знаете за руските визи.

 

 

 

 

 

Туристите от повечето страни на Латинска Америка веднага могат да въздъхнат с облекчение: по-скоро за вас виза няма да е необходима (проверете на сайта на руското консулство във вашата страна). На останалите предлагаме да проучат особеностите за получаване на руска виза и да се ориентират с документите.

Туристическите визи са:

– еднократни (еднократно влизане и еднократно излизане за срок не повече от 30 дни);

– двукратни (двукратно влизане и двукратно излизане за срок не повече от 30 дни);

– многократни (влизане и излизане повече от два пъти. На територията на Русия може да се пребивава не повече от 90 дни за период от 180 дни).

Основният пакет документи, който трябва да предоставите в руското консулско учреждение, изглежда по следния начин:

1. Задграничен паспорт

Уверете се, че във вашия паспорт ще се намерят две свободни страници за визи, а срокът на действие на паспорта изтича не по-рано от шест месеца от датата на изтичане на срока на действие на визата.

2. Попълнена визова анкета

Визова анкета можете да намерите на сайта на посолството, консулството или визовия център на вашата страна. Ще трябва да посочите обща информация за себе си и посещението си в Русия.

Съвет: в някои страни искат да се посочат всички посещения зад граница за последните 10 години. Така е във визовите центрове във Великобритания и САЩ, затова отрано подгответе списък със страните и датите на пътуванията.

3. Една цветна снимка с размери 3,5 х 4,5 см

От вас се изисква ясно изображение на светъл фон, шапки и тъмни очила не трябва да присъстват.

4. Такса за виза

Размерът на таксата за виза зависи от страната, където ще подавате документи за виза, вида на визата и бързината на оформянето ѝ.

Съвет: при отказ за издаване на виза таксата не се връща, затова изключете възможностите за грешка и съберете всички документи от първия опит.

5. Туристически ваучер и потвърждение за прием на чуждестранен турист от организацията, ангажирана с туроператорска дейност

Тази точка не означава, че трябва да се оставите в ръцете на мениджъра по туризъм и да забравите за самостоятелно планиране на пътуването.

Съвет: просто купете ваучер от частна компания или го оформете чрез хотела.

Компанията трябва да има акредитация във Федералната миграционна служба (ФМС) и МВнР на Русия, затова се доверявайте на надеждни източници. От вас ще се изискат паспортни данни, потвърждение на резервацията на хотела и заплащане на услугата. Тогава ще получите ваучер и потвърждение.

Проверете дали в документа е посочен регистрационният номер на компанията и дали има печат.

Втори вариант: резервирайте стая в хотел и напишете писмо с молба да ви се предостави „Visa support documents“ (Документ за потвърждение на резервацията – бел. ред.). Обикновено за ваучер с потвърждение се изисква да се заплати цената на стаята за първата нощувка. Но след получаване на визата можете да отмените резервацията си и да отидете у приятели.

Имайте предвид, че понякога визовите центрове проверяват постфактум дали наистина сте в хотела и могат да ви анулират визата (така правят не само в Русия). Затова решете сами дали сте готови да рискувате.

6. Застраховка

Минималната сума на покритие трябва да бъде 30 000 EUR.

Съвет: застраховката ви трябва да действа на цялата територия на Руската федерация, която се намира и в Европа, и в Азия, затова не избирайте само регион „Европа“, дори да не ходите на изток от Урал. Оптимален вариант – „Европа, включително Русия“ или „целия свят“.

7. Миграционна карта

Поздравления, в Русия сте! На границата ще трябва да попълните миграционна карта.

Съвет: бъдете внимателни, ще трябва да напуснете страната в деня, който сте посочили в миграционната карта, дори визата все още да действа.

8. Регистрация на визата

Остана ви да регистрирате визата си. Настоятелно ви съветваме да не пренебрегвате това правило. Липсата на временна регистрация, която при всички положения ще бъде забелязана от паспортния контрол на летището в деня на вашето излитане, може да се отрази на по-нататъшното издаване на визи.

Съвет: времето за регистрация на визата зависи от това, къде сте решили да отседнете.

Снимка: Альона Репкина

Ако ще бъдете в хотел, администрацията сама ще направи регистрацията в рамките на 24 ч. след пристигането ви.

Ако ще отседнете в частния сектор, ще имате 7 дни. Помолете собственика на квартирата да ви регистрира в местния клон на ФМС или по пощата.

По закон сте длъжни да получавате регистрация всеки път, когато сменяте мястото си на пребиваване, затова, ако сте просрочили регистрацията, срещата с полицаите може да завърши с лошо настроение и глоба (от 2 000 до 5 000 рубли, $30-75). Регистрацията често се проверява в метрото, по гарите, в крайградските влакове – бъдете нащрек.

Изискванията могат да варират в зависимост от страната, в която кандидатствате за руска виза. Например визовите центрове в САЩ могат при необходимост да поискат от вас допълнителни документи: извлечение от банковата сметка, удостоверение от местоработата, удостоверение за членове на семейството (a certificate on the makeup of the applicant’s family). Затова пък можете да направите заявка за мултивиза за 3 години.

Поданиците на британската кралица ще трябва да дадат пръстови отпечатъци. Китайците трябва да са готови да представят билети за полет, а французите – подробна програма за пътуването, ако в плановете са включени рядко посещавани градове.

Индонезийците оформят визата направо на летището, а на тайландците изобщо не им трябва за срок от 30 дни.

Задължително уточнявайте информацията във визовите центрове и не се страхувайте от самия процес. Още първите дни от отпуската ви ще ви накарат да забравите цялата бюрокрация.

5 често срещани страхове на туристите, посещаващи Русия

топТуристи, които скоро са пътували из Русия, споделят някои от страховете си, които се потвърждават или отхвърлят по време на пътуването им из Русия.
1. Изкарване на виза

Някои туристи са много притеснени, че проблемите им ще започнат, още преди да са влезли в страната. Алис от Италия и приятелите ѝ посещават Санкт Петербург през Хелзинки с ферибот, затова не им е била необходима виза. Но от фериботната компания ги предупредили, че е хубаво да имат потвърждение за резервация в хотел, за да избегнат проблеми.

Накрая групата отседнала в хостел, който намерили чрез уебсайта за резервации Airbnb. Надявали се да отседнат там с други туристи неформално, но се оказало, че ще е най-добре да получат потвърждение от официално място.

Как да избегнете проблеми: кандидатствайте за виза през доверени агенции, като официалния център за вадене на визи или утвърдена туристическа агенция. По този начин може да избегнете всякакви неясноти.

2. Пресичане на границата

Имате виза, сега какво следва? Веднага в главата ви изплува неприятната картина с гранични полицаи. Когато Виктор от Словакия пристига на руската граница, граничните полицаи са били много стриктни. „Те проверяваха много по-обстойно документите ми на излизане и на влизане, отколкото навсякъде другаде по света“.

След като документите били обстойно проверени, Виктор и приятелите му успешно пресекли границата.

Как да избегнете проблеми: предварително проверете и спазвайте правилата за влизане в държавата. Ако всичко с визата ви е наред, не би трябвало да има за какво да се притеснявате.

3. (Липса на) гостоприемност 

Според друга презумпция, когато пресечете границата, ще трябва да се справите с негостоприемните местни.

Сара от Ирландия откри, че в Москва се случва точно обратното. Както тя казва, „един мъж дори ми носи чантата, докато си намеря хостел“. Дори онези, които не говорят добре английски, са били мили, си спомня тя.

Гисеоп от Южна Корея не знае откъде му се е появил този страх, но той си представя Русия като „студена, недружелюбна и расистка“. Той лично не е бил потърпевш на расистки подмятания, но като цяло е останал с впечатлението, че руснаците не биха помогнали на непознат. Наложило му се да изтегли пари от банкомат и помолил да му помогнат. Той попитал дали някой говори английски, но отговорът бил „не“.

„Но докато седях там и се опитвах да си преведа написаното с Google Translate и след като видяха, че няма да си тръгна, без да получа отговор, те най-после намериха някой, който да говори английски“, казва той.

Как да избегнете проблеми: навсякъде има дружелюбни хора. Вероятно е да ви помогнат, ако сте търпеливи и не спирате да се усмихвате.

4. Сигурност

Преди да дойде за първи път в Санкт Петербург, Агнес от Италия е чувала много за руското правителство и за факта, че „проверяват всичко“. Както казва тя, „може да го почувствате веднага, след като пристигнете в страната. Всички са много сериозни и знаеш, че няма как да направиш каквото и да е“. Като цяло Агнес не е имала проблеми.

Когато Биргита от Естония пътувала до Москва, е имало размирици в центъра на града. Тя не се е страхувала, но това, че вратите на колите трябва винаги да бъдат заключени за всеки случай, е било нетипично за нея. Виктор от Словакия е бил малко притеснен, че ще бъде ограбен на улицата, въпреки това обаче се оказало, че накрая всичко било наред.

Как да избегнете проблеми: предварително вземете мерки и гледайте да не привличате много внимание към себе си.

5. Езикова бариера

И на последно място, но не по важност, е страхът, че никой в Русия не говори чужди езици. Когато Виктор намерил хотела си, се оказало, че рецепционистът владее перфектен английски. „Този човек беше, по мои спомени, единствения човек, който говореше английски“, казва Виктор.

След това Виктор и приятелите му отишли в Burger King, като си мислели, че персоналът на толкова голяма верига би трябвало да знае английски. Когато те поздравили с „hello“, персоналът отишъл да търси човек, който се оказало, че говори доста лош английски. Това, което подразнило Виктор, е, че хората дори не се опитали да го разберат.

„Една дума на английски и всички започват да мърморят нещо, за да избегнат разговор с нас“, казва Виктор. За щастие, майчиният му език е славянски и в повечето ситуации той и приятелите му успявали да се справят.

Що се отнася до Биргита, за нея е било почти невъзможно да ползва език, като английския, в по-малките градове, като Ярославъл. „Помня, че в музеите се изтощавах, защото всичко беше на руски“, казва тя. В Москва успявала да се разбере на английски на някои места и така успели да се справят.

Как да избегнете проблеми: свалете си приложения на телефона за превод на фрази от руски. / Руски дневник

Всичко, което трябва да знаете за руските визи by

Последни от Свят

Отиди Горе