Всички европейски лидери играят ролята на марионетки

в СВЯТ

Интервю на Десислава Пътева от a-specto с Мохамед Ибрахим, председател на Асоциацията на сирийците в България 

Редица западни държави призоваха за прекратяване на огъня в Алепо, за да може да бъде предоставена хуманитарна помощ за цивилните, които са блокирани от бунтовниците в града. Има ли основания да се смята, че САЩ искат примирие не толкова заради тежкото положение на местните хора, а за да могат бунтовниците, които президентът на Сирия Башар Асад нарича агенти на САЩ, да се изтеглят от града?

С тази хуманна идеология, която се прокарва от страна на Запада, се злоупотребява, както се прави и с темата за бежанците. Когато им е удобно да говорят за хуманитарна помощ, за хуманитарна катастрофа, наблягат на нея, когато не им е удобно – тя не съществува. Много бързо ще ви върна в град Алепо през 2013 г. В западната част живее интелигенцията, докато в източните квартали повечето хора са от провинцията. Тогава тази част беше под обсадата на умерената опозиция в продължение на шест месеца. През това време в града нямаше храна, ток, вода, лекарства, нямаше нищо. Вярвайте ми, нито България, нито светът знаеше за тази обсада. Понеже тези сили играят ролята на войници на Запада в Сирия, няма проблем, каквото и да правят. Ако едно дете бъде ранено, и това стане по вина на сирийски или руски самолет, целият свят разбира за него. Но когато терористите нарочно обстрелват училища в същите квартали в западната част, която се контролира от сирийското правителство, и загиват десетки ученици, никой нищо не казва. Руските и сирийските самолети обстрелват и бомбардират в източната част на Алепо, където училищата са превърнати в центрове на терористи. Когато се бомбардира едно училище, не се бомбардират деца, а терористи. В западната част на Алепо няма класове от по 30 ученици, а от по 80 ученици, защото училищата, които са в източната част, вече не работят. Така че нека Западът да не ни чете морал за хуманитарните помощи. В последните няколко дни източните квартали в Алепо са били напуснати от около 50 000-60 000 жители, които веднага са били приети от сирийската армия, от сирийското правителство. Настанени са, нахранени и стоплени. Западът не прави нищо за тях. А може да отидат там, където сирийското правителство сега държи контрола и да дадат помощи. Но цялата тази игра е манипулация. Но защо е важен град Алепо? Както знаем от историята, във всяка голяма война има една решителна битка. Решаващата битка в Сирия ще е за Алепо.

Самият президент Башар Асад също заяви, че изтласкването на бунтовниците от Алепо ще бъде „голяма стъпка” за прекратяването на войната. 

Да, но Съветът за сигурност е контролиран от пет държави, а не от всички държави в света. Сред тези пет държави има три, които използват тероризма и ислямизма за постигане на своите цели. И аз много пъти съм казвал, че терористите в света са втората най-силна армия в НАТО. САЩ пращат терористи там, където искат. Това го виждаме в Афганистан, навремето го видяхме в Либия, сега го виждаме дори в Украйна, в Сирия, в Ирак. Господин Кери иска да наложи „Джабхат ан Нусра”, която е филиал на „Ал Кайда”, като умерена опозиция, като се има предвид, че 95% от тях са чужденци, а не сирийци. Техният шеф в Сирия е саудит – Абдуллах Мухайсини. Първо, те са чужденци, второ, те са от „Ал Кайда”, а господин Кери иска да ги наложи като умерена опозиция.

Преди няколко дни Стефан Де Мистура, който е пратеник на ООН в Сирия, каза, че на тази опозиция в източните квартали на Алепо трябва да ѝ се даде статут на самоуправление. Дори искат да им направят държава в държавата. Това е крайната цел на всичко, което се случва в Сирия – нейното раздробяване на етнически и религиозен принцип. Тези думи бяха подкрепени от господин Либерман, който е министър на отбраната на Израел. Той каза, че Сирия трябва да бъде раздробена, разделена – трябва да има сунитска държава, друзинска държава, алианска държава. Това е планът – да бъде раздробена тази прекрасна държава, която е мозайка. Тези хора живеят хиляди години заедно, още преди да е имало религии. Градът Алепо е на 12 500 години. Тези хора винаги са живели там. След това едните стават атеисти, другите стават християни, католици, шиити, сунити, но всички те са от Алепо. Това ни връща на мисълта защо е важен този град. Западът иска да налага като умерена опозиция тези групировки, които са в източната част на Алепо, но реално се крие морално зад фалшива кауза. А с Вас и преди сме говорили, че всички групировки в Сирия проповядват радикален ислям. Ако за Запада радикалният ислям е опозиция, да им е честито – да го направят и във Франция, и в Белгия, и където другаде искат, но в Сирия народът няма да го позволи и не падна в продължение на шест години, защото не е случаен народ и не минава случайно през историята.

Другият град, в който има терористи, е Ракка. Няма спор, че това там е ИДИЛ. Никой няма да каже: „Отивам да защитавам ИДИЛ”. В момента се прокарва една страхотна политика на господин Башар Асад. Там, където има огнища в Сирия, особено около Дамаск, всеки, който отиде и предаде оръжието си и се подпише, че повече няма да носи оръжие, получава амнистия и се връща към нормалния си живот. Но тези, които отказват, са радикални ислямисти. Те биват изпращани в град Идлиб. И светът вече не може да защитава тези хора, защото там е „Ал Кайда”.

Де факто за тези огнища няма морална подкрепа. Не може Западът да ги защитава и да казва: „Там има мирни жители, това е опозиция”. Примирието, което беше постигнато, не е заради тези терористи, нито заради хуманитарната помощ, защото там вече няма цивилни хора. Има само малко хора, които се използват за щит. Истината е, че сред тези терористи има и западни офицери. И в момента правят всичко възможно, за да ги изкарат без да бъдат показвани от камери, без да бъдат арестувани от сирийската армия. Това са турски, френски, американски, има и катарски офицери, които работят със САЩ отдавна. Има и саудити. Кери долетя при Лавров с думите: „Дайте да ги изкарваме тези хора. Хубаво, ще се разберем. Градът ще бъде изцяло под контрола на правителството, но изкарайте нашите хора.” Там има сделка. Тези неща се случват, и в историята са се случвали. Това не е случайно. И още една причина за това защо е толкова важен град Алепо – преди войната той допринасяше за над 40% от икономиката на Сирия. Това беше и най-големият в демографско отношение град в Сирия. Това е и най-старият град в света. В него има страхотен исторически заряд. Нещо повече, той е оазис за всички религии и всички етноси. Ако могат да откъснат Алепо, това ще бъде голяма загуба за Сирия. Разбира се, това няма как да стане.

Идването на Тръмп на президентския пост ще промени ли отношението на САЩ към Сирия и Близкия изток като цяло?

Моето мнение е, че политиката ще се промени не само в Близкия изток и в Сирия, но и в самите САЩ, а и в цял свят. Виждаме резултатите във Франция, виждаме резултатите в САЩ. Доналд Тръмп казва: „Ние вече няма да използваме нашата армия за сваляне на режими, а за борба срещу тероризма”. А тероризмът е създаден от самите САЩ. Ние всички страдаме от тези терористи. Наскоро госпожа Клинтън е заявила, че САЩ са създали „Ал Кайда” в Афганистан срещу Съветския съюз. Това са нейни думи. Ние го знаем, но е хубаво, че и тя го е казала. Тя е казала още, че и демократите, и републиканците по времето на Рейгън са били на едно мнение, защото са се борили срещу голямото зло – комунизма. Хубаво, комунизмът свърши, но остана по-голямото за други народи зло, а не за САЩ. Те са много далеч от тероризма, ние сме тези, които страдаме от него.

Господин Тръмп публично каза, че ИДИЛ е създадена от госпожа Клинтън и от господин Обама. Има много индикации, че господин Тръмп прави революция в самата американска политика. Той не е плод на корпорациите, които досега са създавали политиката. Това е един шоумен, човек, който се харесва на обикновения американец. Оттам идва и подкрепата за него. Доказателството за моето мнение е, че всички медии и корпорации в САЩ предричаха, че Клинтън ще спечели. Тръм прави революция и с това, че каза, че иска да върне американските капитали в света вътре в държавата, за да осъществи бума, който има Германия, Япония, Южна Корея. Скоро четох, че базите на САЩ по света стрували около 170 млрд. долара. Обаче кой спечели тези пари? Печелят ги корпорациите в САЩ, а не обикновеният американец. Битката, която раздели света и промени статуквото, беше в Сирия. САЩ вече не са единствената глобална суперсила. Заради искането за това примирие в Алепо, преди няколко дни имаше пето или шесто вето от страна на Китай и на Русия, а преди 10 години никой не мечтаеше да има вето срещу волята на САЩ.

Някои анализатори смятат, че ролята на САЩ на глобален хегемон е изиграла лоша шега на американския истаблишмънт, той се е разболял от имперско величие и е започнал да налага силово своята „истина” и „демокрация” във всички точки на света. Смятате ли, че това ще се промени с идването на Тръмп на президентския пост, особено като се има предвид, че той иска да стопли отношенията с Русия?

Не само с Русия, но и с други държави. Нашето послание, на другите граждани на света, към американския народ, е, че ние не сме врагове. Ние знаем, че вие нямате нищо общо с това, което става. Обаче вие трябва да промените статуквото във вашата държава. Не може САЩ непрекъснато да поглъщат световната икономика, да имат огромен вътрешен дефицит, да имат огромен външен заем, а техните самолетоносачи и бази да притискат повечето народи и да изсмукват техните пари. Нека да се уважават всички народи в света. САЩ могат да бъдат номер едно в света в много аспекти, но защо трябва светът да бъде техен? Нека бъдат суперсила, но без да прилагат натиск над другите народи и да ги лишават от тяхната идентичност.

Знаем, че голяма част от научните открития стават в САЩ, защото те имат политика да крадат мозъци. Аз обвинявам другите държави, че не го правят. Защо на един български гений американците трябва да му дадат 50 000 долара, за да отиде при тях? Нека България му даде 50 000 долара. Трябва да се поучим от техния модел, защото очевидно той е работещ. Но не е работещ моделът, при който идват с ракети и самолети, налагат своя начин, своето виждане, своята политическа ориентация.

Нека САЩ да бъдат номер едно в едно, другите държави – в друго. Но защо трябва да има съперничество на такова ниво? Тръмп каза: „Хилъри иска да ни вкара в световна война”. Наистина щеше да стане световна война, но Западът щеше да я загуби. Това е разглезено общество, което вече няма идеали. Начинът му на живот го дърпа много надолу в морално отношение. Пратиха 300 000 терористи в Сирия, но не можаха да я превземат. Причината е, че сирийският народ не е като американския и френския. Всеки има своята идентичност, нека да се уважаваме, а не всеки да отнема най-хубавото от другия.

Заради конфликта в Сирия огромен брой хора са били разселени в самата страна или са я напуснали. В едно свое интервю казвате, че Европа също е виновна за тази бежанска криза… 

Разбира се, че Европа е виновна за тази бежанска криза. Хората, които в момента бягат от Сирия, не бягат от войната. В Сирия има вътрешно разселване на около 8 милиона души, но не всички са толкова устойчиви, за да останат при тези затруднения. Има икономическа блокада от страна на Европа спрямо Сирия. Терористите на Запада взривиха всички електростанции в страната, вече няма ток. Искат да се топлят на горива, няма горива. Дори лекарства и храна няма. Притискат народа, за да може той от своя страна да притисне управлението. Но народът знае, че господин Асад не е диктатор. Доказателството е налице – в Сирия все още живеят 20 милиона души. Защо не са избягали? Тъкмо обратно на очакваното обаче, господин Асад става много по-устойчив.

Така че Европа е виновна не само за Сирия, но и за други държави. Защо хората бягат от Африка? От глад. Защо бягат от Азия? Вместо да им пращаме бомби и ракети, нека да им подадем ръка. Нека да бъдат добре там, където са, за да не идват при нас. За съжаление, всички европейски лидери играят ролята на марионетки пред американските лидери. Дори и с нашите, в България, е така. Сега виждам, че много политици, включително и господин Борисов, обвиняват медиите, че не отразяват думите на Тръмп, че Клинтън и Обама са създали ИДИЛ. Господин Борисов, а Вие защо не го казахте? Господин Борисов, Вие защо позволявате от България да излизат оръжия за терористите. Продаваме оръжия на лицензирани американски фирми, които ги продават на трети страни, срещу които няма ембарго. Досега са похарчени 1 трилион долара, за да избиват хората в Сирия и Йемен, и продължават да не попадат сред държавите, които имат ембарго. А тези оръжия от България отиват в тези американски фирми, които ги продават на Саудитска Арабия. По пътя половината акостират в Турция и влизат в Сирия от север, а другата половина отиват в Саудитска Арабия, и оттам ги вкарват през Йордания в Сирия. Саудитска Арабия е държава, която няма нищо общо с морала и човешките ценности. Като български гражданин ме боли от факта, че сирийска армия, която прогонва терористите от източната част на Алепо, е превзела склад, в който са намерени оръжия, на които пише: Made in Bulgaria.

В същото време всички обвиняват сирийската армия, че използва химически оръжия. Първите химически оръжия, които бяха използвани, бяха до провинцията Хан ал-Асал, в близост до Алепо. Това химическо оръжие е било изстреляно от терористите срещу сирийската армия. Доказателства има и от руска, и от сирийска страна. И двете страни поискаха експертите в Съвета за сигурност да проверят кой го е направил. Тези експерти обаче дойдоха едва след три месеца. Когато пристигнаха в Дамаск, на следващия ден беше използвано химическо оръжие в непосредствена близост до тях. Смятате ли, че Башар Асад е толкова наивен, че да използва химическо оръжие, след като експертите са до него? От разследването разбрахме, че това е ракета, която я има и в Сирия, и в Либия. Обаче тази ракета е продадена от Съветския съюз на Либия преди повече от 30 години. Докарали са подобно оръжие, за да се сметне, че то е сирийско. Когато са конфискували оръжието от тези складове в източната част на Алепо, там е имало огромни количества продукти, от които могат да бъдат създадени химически оръжия. А терористите всеки ден използват това оръжие срещу сирийската армия, но никой не отива да разследва това. На Запад се смята, че когато избиваш народа или сирийската народна армия, няма проблем, това е позволено. Но ако направиш някаква грешка в друга посока, целият свят скача. Това е двойният стандарт, който обаче няма да съществува винаги. Вече има и други сили, които ще съперничат на САЩ. Например във Франция се появяват лидери, които имат нова визия. И двамата, които се борят за президентския пост във Франция, са приятели на сирийското правителство. А тези, които нямат подкрепа, симпатизират на американската политика.

Ако САЩ се изтеглят от Европа, каквито заявки дават заради изолационистките възгледи на Тръмп, възможно ли е Балканите да станат жертва на Ердоган, който става все по-агресивен? Дори се коментираше, че предявява териториални претенции към съседните на Турция страни.

След края на Втората световна война, САЩ играят именно тази игра. Видите ли, ако не са в Европа, Русия ще я превземе, комунизмът ще я превземе. Те създават същата тази психоза в Европа. Сега казват, че ислямистите ще превземат Европа, а тях САЩ са ги създали. САЩ разрушава задния двор на Европа, разбива всички държави около нея и оттам вече идват имигранти. Европейските лидери правят само политика, която не е в интерес на техните народи. Изумен съм от това, че в България може да се караме с Русия. Разумната политика е да си приятел и със Запада, и с Изтока, и с Африка. Има всички условия Европа да бъде първа сила в света. Демографски и икономически тя е много мощна, територията ѝ е голяма, местоположението ѝ е благоприятно. Но трябва да се реши проблемът с исляма. Не е въпросът да махнем 50 милиона мюсюлмани. Не е това решението. По този начин ще страда Европа, тъй като те играят някаква роля, а освен това противоречи на европейските ценности. Вместо в Европа да лансираме такива модели, каквито има в Сирия, в Египет и в Ливан – там, където християни и мюсюлмани живеят в абсолютна хармония, ние лансираме саудитския модел. Вкарваме в Европа проповедници, които са завършили в Саудитска Арабия или идват от там. Ние нямаме полза от каквито и да било крайни форми – било то крайни мюсюлмани, или крайни християни. Главният мюфтия на Сирия изнася речи от църквата. Когато в Сирия има християнски празник, мюсюлманите отиват в църквата, а когато има мюсюлмански празник, поповете идват в джамията. Това е моделът, който трябва да прилагаме.

Как може да бъде прекъснато разпространяването на радикалния ислямизъм? Как гледате на хипотезата, че в някакъв момент той ще се обърне като бумеранг срещу САЩ?

Не, според мен това няма да се случи. Тези, които се бият срещу ислямистите, са мюсюлмани. Холандската армия не е тръгнала в Сирия да се бие с ислямистите, там се бие сирийската армия, която е съставена от мюсюлмани. В Ирак и Египет е същото. Ако искаме наистина да изчистим света от тероризма, първо трябва всички да притиснем САЩ да спрат да използват тероризма като средство. Освен това трябва да нападнем режими, които подкрепят ислямизма – Саудитска Арабия, Катар, Турция. Говоря за режима на Ердоган, а не за турския народ. Като говорим за това, че „Ал Кайда” и ИДИЛ са създадени от САЩ, ислямизмът е създаден от Великобритания. Уахабизмът е създаден преди малко повече от 200 години в Саудитска Арабия именно от британските служби срещу тогавашната Османска империя. Тогава са използвали ислямизма, за да постигнат своите цели. „Мюсюлмански братя” също са създадени от английските служби през 1928 г. в Египет. Изворът на тероризма е не ислямът, а ислямизмът. Обама каза, че са необходими 30 години, за да се преборим срещу ИДИЛ. Знаете ли, че ИДИЛ може да бъде довършена за 30 дни?

Ако това е така, каква е причината ИДИЛ все още да не е ликвидирана?

Причината е, че САЩ помагат на ИДИЛ. Сирийската армия се бие срещу терористите, а господин Кери притиска Сирия, за да спре атаката срещу тях. Първо, ако САЩ имат воля, ще спрат тероризма. Второ, трябва да си помагат националните армии на мюсюлманските държави – Сирия, Египет, Тунис, Алжир. В момента ИДИЛ тръгва към Алжир, утре ще тръгне към Пакистан и т.н. Тръгват натам, където могат да вербуват хора. И в България има саудитски фондации, има и във Франция, в Белгия. Трябва да започнем от основите. Как може телевизии, които проповядват ислямизъм, омраза, жестокост, да бъдат излъчвани от Саудитска Арабия, и в същото време да се гледат в цяла Европа, а сирийските телевизии, които имат филмови и музикални програми, да са забранени в Европа. Съветвам нашето правителство, с помощта на Българската Патриаршия и с нашето Мюфтийство, да поканят в България патриарха и мюфтията на Сирия, за да покажем другия модел, който да бъде видян от цяла Европа – съжителство между исляма и християнството, продължило до войната на Израел и САЩ, които са докарали терористи в Сирия. Имаме шанс, но трябва да се работи. Дано това послание достигне докъдето трябва.

Военното командване на Турция е взело решение за изпращането на допълнителни войски в Сирия, на 300 бойци от специалните части, за да участват в операцията „Щитът на Ефрат”. Каква e ролята Турция в конфликта в Сирия? Каква е нейната цел? 

Ако бяха 300 войници, нямаше да има проблем. В момента господин Ердоган изповядва идеологията на „Мюсюлмански братя”. Той прави съюз с Катар, за да сложи ръка върху всички държави в Близкия изток – от Мароко до Индонезия, и за да има привидно демократично избрани правителства на „Мюсюлмански братя”. Той иска да възвърне влиянието на османизма, но в друга форма, чрез купуване на гласове и т.н. И по този начин налага своята идеология, която беше написана в доктрината на бившия външен министър на Турция Давутоглу „Стратегическа дълбочина”.

Добре, че Сирия е устойчива, иначе Ердоган наистина щеше да погледне към Северна Гърция, Южна България, Македония, за да направи коридор до Босна и до Албания. Но в Сирия той се провали, макар да не провеждаше само собствената си политика. Той беше използван от САЩ, за да се прокара политиката на раздробяването на тези държави. Американците използват този стремеж у Ердоган и този стремеж у Катар, после използват стремежа на уахабизма, за да прокарват своята политика, за да има ислямизъм и тероризъм, от който те имат страхотна полза. Много хубав бизнес. Създаваш тероризъм, разбиваш държави, после отиваш да ги възстановяват. Вече никой не говори за икономическа криза. След т. нар. „Арабска пролет” вече няма икономическа криза, макар че в дълбочина тя съществува, но като че ли я няма, защото няма фалирали банки.

В края на ноември бе обявено, че турската армия започва военни операции в Сирия, с цел да сложи край на управлението на Башар Асад. Това не създава ли предпоставка за сблъсъци не само с правителствените сили, но и с кюрдските бойци? Каква ще бъде съдбата на кюрдите в Сирия? Смятате ли, че основната цел е да се попречи на автономията на кюрдите в Сирия и евентуално обединение с тези в Ирак?

Не само Турция, но и Сирия, и Иран, и Ирак имат проблеми. Кюрдите искат да направят една от четири държави. В т. нар. Институт за стратегически изследвания има вече нова карта за Сирия. Там е начертан и Кюрдистан, и „Ислямска държава”. Но всичко това се провали. Една от причините Ердоган да се стресне е, че ако беше се родила една такава кюрдска държава, от нея най-големият губещ щеше да бъде Турция – половината от територията ѝ би попаднала в тази държава, а там има над 20 милиона кюрди. В Сирия са малка част. Кюрдите исторически не са съществували в самата Сирия. Те са дошли с османската армия и са били инструментът, използван от султана, за да избиват арменци и асирийци. Градовете в Южна Турция са сирийски градове. Там са живели асирийци. Всички говорят за арменски геноцид, но никой не говори за асирийски геноцид, а са избити около 1 млн. души. Тези кюрди, които са дошли със султана и са избили местното население, сега претендират за създаването на една държава. Кюрдите нямаха проблем в Сирия преди тези събития, те са сирийски граждани. По същия начин както са арменците в България. Кюрдите в САЩ имат ли проблем? Нямат проблем. Но тръгват вече да вземат земя от друга държава. Никой не си дава земята. Великобритания е създала една база за тях, която се казва Израел, а САЩ в момента създава друга база, която се казва Кюрдистан. Това плаши и араби, и турци, и иранци и т.н. По-добре е границите да останат в сегашния си вид. Най-доброто решение е да няма никакво раздробяване.

Преди 15 дни сирийската армия е бомбардирала турските сили, бяха убити турски войници. Турция казва, че това е агресия, макар че те вкарват войници в Сирия, която идва да се защитава срещу тях. Но Ердоган веднага се е чул с Путин, който е предупредил, че това е червена линия. Ако искате да има голям сблъсък, ще има…

Как гледате на обвиненията от страна на американски военни, че сирийският режим, подпомаган от Русия и Иран, засилва ескалацията на напрежение в Сирия с безразборни бомбардировки?

Искаме ли наистина да спазваме международни норми или искаме да говорим популистки? За да влиза армия в една държава и да бъде легитимно нейното влизане, има два начина. Единият е чрез резолюция от ООН и мандат на една армия или на едни сили да отидат да потушат конфликта, да спасяват хора и т.н. Но това не е станало в случая на американците. Те не са получили правомощия от никого да влизат в Сирия и да бомбардират. Преди дни американските самолети бомбардираха в Ирак и избиха 120 души. В Сирия те нямат такъв мандат. Другият начин е, когато самото легитимно правителство в дадена държава поиска помощ от друга държава да получи помощ. Това стана с Русия. Никой не може да каже, че Асад не е легитимен, защото той е президент на Сирия. Правителството на Сирия поиска Русия да влезе и да помогне в борбата срещу тероризма. Но какво правят американските, английските, австралийските самолети там? Преди два месеца бомбардираха сирийската армия, която се биеше с ИДИЛ близо до град Дерзур, където има 200 000 души. Дойдоха американските, норвежките, австралийските самолети, бомбардираха сирийската армия и така позволиха на ИДИЛ да вземе този стратегически пункт и да застрашат живота на тези 200 000 души. След това се извиниха, че това е станало погрешка. Така че популизмът на САЩ вече е много смешен. Истината е, че Русия помага на Сирия да избива терористите и да възвърне нормалния живот. САЩ са свикнали да действат като цунами. Техните идеологии и решения се прокарват там, където те искат. Идват в България, не са доволни от нещо, правят така, че да падне правителството. В Сирия този план не проработи, няма и да проработи. Нито един от онези, които казваха, че Асад не е легитимен, не е останал на власт. Всички паднаха – Клинтън, Саркози, Камерън, мандатът на Обама свърши, както и този на Плевнелиев, да не говорим за Николай Младенов или за Даниел Митов. Всички си отидоха, а Асад още стои, защото народът го иска.

Ако военните действия секнат изцяло, смятате ли, че сирийският президент ще може да управлява спокойно?

Да, никакъв проблем. Асад ще властва със силата на народа. Около 90% от сирийския народ иска господин Асад. Трябва ли да разбиваме държавата заради 5%, които не са доволни? Демокрацията значи 50 плюс 1 процента, а в Сирия той има много повече подкрепа.

Либерман казва: „Мир в Сирия ще има, ако Асад изчезне”. Това ли е решението им? Значи Асад пречи на техните планове. Ако той сега си тръгне, защо трябва да има мир? Какво прекратявате? Помощта на терористите ли? Истината е, че Израел помага на терористите, Йордания помага на терористите, Турция помага на терористите. Западът почти изцяло помага на терористите. И сега ще ми плачат за бежанците. Твърди се, че са 90 000, но аз мисля, че не повече от 60 000 цивилни са избягали от западната част на Алепо. Сирийската армия и сирийското правителство ги поеха много бързо. А в България смятаме, че заради 5000 бежанци цялата страна е парализирана, има обществено недоволство, коментира се, че сме обеднели заради тях. Медиите и държавната политика са виновни. А какво да кажем за тези 90 000, които за един ден са били разселени? Казах ви, че в Сирия от едно място на друго са разселени 8 млн. души.

Не мислете Сирия много-много. Тя доста бързо ще се възстанови, но трябва да има воля всички ние да притиснем причинителя, а това не е господин Асад. Той е живял в Сирия, а тя беше в страхотен подем. Преди събитията средната заплата беше над 500 долара, лекарствата бяха почти безплатни, имаше горива, ток, вода, безплатно обучение, здравеопазване… Това не е държава, която трябва да бъде разбивана. Проблемът беше, че политиката на господин Асад не съвпадаше с идеите на САЩ. САЩ искаха да разбият Русия. След като дойде господин Путин, този процес спря. Сега искат да разбият Русия икономически, като спрат газът, който идва от тази страна. Правят проблем на Русия, но Европа остава без горива. Тогава трябва да има алтернатива – тя идва от Катар, а тръбите минават през Сирия. Правителството на Сирия не беше съгласно да се прави нещо, което е против Русия. Добре, могат и от Сирия да вземат газ, защото там има огромни количества. Ако падне правителството на Сирия, този газ ще бъде насочен за Европа. Освен това Сирия е единствената държава в Средиземно море, освен донякъде Алжир, която е приятел на Русия. Оттам нататък всички са приятели на НАТО. Така че няма как Русия да не защитава Сирия, защото защитавайки нея, тя защитава себе си и своите интереси. И в това няма нищо лошо. В същото време САЩ защитават терористите, защото чрез тях защитават интересите си. Как Русия няма да защитава една светска държава, която е лоялна? Сирия беше приятел на Съветския съюз, но продължава да е приятел и на Русия. А не се превръща във враг на Русия, като България. Тя е партньор, на който може да се разчита.

След битката в Алепо ще има коренна промяна. Затова Западът искаше Алепо да остане в негови ръце. Не се говори нищо за Идлиб, но тук вече има друг проблем. Като започне сирийската армия да избива терористите в Идлиб, те бягат към Турция и към Европа. Честито на Европа! Ще си върне гражданите, които бяха изпратени в Сирия със знанието на правителствата и на службите.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на редакцията на a-specto