Все повече хора, които не пушат страдат от рак на белия дроб

в Свят

25% от всички случаи на белодробен рак в света се появяват при хора, които никога не са палили цигара. Все повече нараства делът на непушачите от младото поколение, които страдат от рак на бял дроб. Информацията представиха днес белодробни лекари и онколози, които отчитат тенденции на нарастване на заболяемостта от онкологичното заболяване и при двата пола. У нас то засяга 95 от всеки 100 000 мъже и 21 от всеки 100 000 жени.

Специалистите отчитат нарастване на заболяамостта от рак на белия дроб при мъжете и жените след 40 години, като пикът при мъжкия пол е около седемдесетте години, а при жените – с десетилетие по-късно, посочи д-р Жасмина Михайлова, медицински онколог от Военномедицинската академия. Притеснителното е, че за последните 30 години случаите на рак на белия дроб са нараснали със 600 процента.

“Една последна статистика, публикувана 2015 г. за 2012 г. са данните, за честотата на пушачите в европейските страни, където България е на 11-то място от изброените европейски страни. По повод последно публикуваните данни от раковия регистър – новодиагностицираните са 4160, починалите – 3624. Отново близо 82% се падат на мъжете. в ЕС смъртността от белодробен карцином при мъжете има известен спад с 6%, докато при жените се увеличава със 7%. Причините за това са от една страна за връзката с тютюнопушенето и увеличената честото, от друга страна за появата на белодробен карцином при жени, никога не пушили”, каза д-р Михайлова.

В глобален мащаб ракът на белия дроб е водеща причина за смъртност сред онкологичните. Годишно 2 млн. души по света се диагностицират със заболяването, а 1,5 млн. загиват, в следствие на него. / КРОСС

Все повече хора, които не пушат страдат от рак на белия дроб by

Последни от Свят

Отиди Горе