Връщат километражите на употребяваните коли по два пъти

в България

Километражите на част от докарваните у нас употребявани леки коли са превъртани по два пъти, съобщи Емил Панчев – председател на Съюза на българските автомобилисти (СБА), цитиран от Монитор. По думите му веднъж това се прави, преди возилата да влязат в България, а след това и в автокъщите.

Според него можем да разберем, че са ни преметнали, ако колата изгаря много масло или мощността е по-слаба. Панчев посочи, че това са признаци за по-голямо износване на двигателя и повече от обявените километри на колата. Освен това много често подобни автомобили се продават и без сервизни книжки, поясни още той. Повечето такива случаи са с возила, докарани от Италия, Германия и Холандия, смята Панчев. Според него най-добре се вижда дали има промяна в пробега при колите с дигитален километраж. Уредът се проверява със софтуер в оторизирани сервизи. Подобен тип диагностика отнема около час, а в работилниците искат различни суми като най-често цената възлиза между 60 и 80 лв.

Данни на Европейския потребителски център (ЕПЦ) във Франция пък сочат, че в Германия 1 от всеки 3 коли е на лъжливи километри, което пък води до щети за около 6 млрд. евро на година. Доста немски возила се вкарват в България, а според експертите промяна на цифрите на таблото увеличава крайната цена на автомобила с 3 000 евро.

За справяне с проблема се предлага да се въведе общ сертификат за целия ЕС, който да гарантира, че автомобилите втора употреба не са с превъртян километраж. Документът ще бъде издаван в момента на покупка на автомобила. / 19MIN.BG

loading...
Връщат километражите на употребяваните коли по два пъти by

Последни от България

Модерният геноцид

Вече се появи първата оферта ПРОДАВАМ електроенергия от АЕЦ “Козлодуй”, за цялата
Отиди Горе