Водата на голям град беше добра. После се появи частната компания, обслужваща водата в София*

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

На фона на предложението водата в София да се увеличи с 18% през тази година, а до 2021 г. тя да скочи с общо 47%, Хаштаг-BG публикува анализ, поместен в американското издание Mother Jones относно твърдения за замърсяване и оскъпяване на водата поради дейността на групата „Веолия“ в Питсбърг, САЩ. Групата „Веолия“ осъществява дейност във водния и енергийния сектор в България чрез дружествата „Софийска вода“ АД и „Веолия Енерджи България“.

Миналото лято 81 000 домакинства в Питсбърг, САЩ получили тревожно писмо за тяхната вода. Местният орган, отговарящ за водата, „е установил повишени нива на олово в проби от чешмяна вода в някои домове“, пишело в писмото. Седемнадесет процента от пробите имали високи нива на метал, който може да доведе до „сериозни здравословни проблеми.“

Ситуацията била достатъчно лоша, за да привлече вниманието на Марк Едуардс, професор от Техническия университет във Вирджиния, който помогна за разкриването на водната криза във Флинт, Мичиган. „Нивата в Питсбърг са сравними с тези, отчетени във Флинт“, каза той в интервю за местната телевизия WPXI.

Това е изненадващо, тъй като до тази година, оловните нива в Питсбърг винаги са били нормални. И какво стана?

Първо, малко предистория: През 2012 г. градът е бил изправен пред дилема. Въпреки че имало чиста вода, 100-годишната водна система отчаяно се нуждаела от ремонт. И отговорникът за това – ВиК-Питсбърг, бил измъчван от административни проблеми. Жителите се оплаквали от лошо обслужване на клиентите и несправедливи такси. След поредица от слаби финансови решения през 2000-те г., ВиК-Питсбърг дължала стотици милиони долари.

Питсбърг не е единственият случай: Комуналните услуги в страната се опитват да свържат двата края с тенденция към намаляване на публичното финансиране и все по-остаряла инфраструктура. Мнозина, като Питсбърг, се обръщат към частните компании за управление, за да помагат.

Комуналната услуга в Питсбърг се предоставя от Веолия, базирана в Париж компания, която консултира комунални услуги, обещавайки „персонализирани, икономически ефективни решения, които отразяват най-добрите практики, опазването на околната среда и по-добро качество на живот.“ Веолия консултира или управлява вода, отпадъци и енергийни системи в 530 града в Северна Америка, със скорошни договори в Ню Йорк, Ню Орлиънс и Вашингтон, окръг Колумбия. Миналата година, компанията, която оперира в 68 страни, декларира около 27 млрд долара приходи.

Питсбърг наема Веолия, за да управлява всекидневните дейности и да предостави временно управляващ екип, за да помогне на комуналната услуга да работи по-ефективно и да спести ценни обществени ресурси. Съгласно условията на договора, Веолия запазва приблизително половината от всеки долар, който е бил спасен под нейно ръководство.

Под ръководството на Джим Гууд, който Веолия поставя като временен директор, ВиК-Питсбърг започва да прави радикални промени и те изглеждали, че работят: В рамките на една година времето за изчакване на засегнатите клиенти е намаляло с 50%. Благодарение на новите такси за търговски сгради, нови клиенти, както и други разнообразни промени, били спестени 2 милиона долара.

Според статия в местен вестник от 2013 г., Веолия променила и културата на ВиК-Питсбърг: Вместо традиционното неустойчиво управление, Гууд се срещал със служители на по пица и бургери всяка седмица. На барбекю на персонала през 2012 г., „Аз им казах, че сме там, за да работим със служителите като техни партньори“, казва той по-късно пред местния вестник. „Аз ги уверих, че няма да има никакви съкращения и че заедно можем да постигнем всичко.“

Но до края на 2015 г. били уволнени 23 души – включително и управители, отговарящи за безопасността и качеството на водата, както и ръководителите на финансите и инженерството, според документи, получени чрез поискване. Персоналът от лабораторията на ВиК-Питсбърг, който е отговорен за тестване на качеството на водата в цялата система на 100 000 клиенти, бил намален наполовина. Стенли Стейтс, директор на качеството на водата с 36-годишен опит в комуналните услуги (служителите се обръщат към него с „д-р Вода“), е бил прехвърлен в офис в отдела за научни изследвания. Разочарован от този ход, той се пенсионирал.

Гууд твърди, че не всички решения за персонала са били направени от Веолия, която е била в консултантска вместо в управленска роля, когато са се случили съкращенията. Всички предложени промени на персонала трябвало да бъдат одобрени от съвета, казва той.

С намаляването на персонала на лабораторията, ВиК-Питсбърг прави значителни промени в своята система за пречистване на водата. В продължение на десетилетия градът е добавял калцинирана сода – химикал, подобен на сода за хляб – във водата, за превенция на тръбите, много от които са оловни, от корозия и просмукване във водата. (Липса на контрол на корозията, причинила просмукване на олово във водата във Флинт.) През 2014 г. ВиК-Питсбърг набързо заменя калцинираната сода с друг по-евтин продукт срещу корозията – сода каустик. Такава промяна обикновено изисква продължително тестване и разрешение от Министерството на околната среда, но Министерството никога не е било информирано за промяната. Почти две години по-късно, като новината за бедствието във Флинт се разпространила, ВиК върнала отново калцинираната сода.

Кметът на Питсбърг Бил Педуто хвърли категорично вината за промяната в третирането на Веолия, заявявайки, че компанията никога не е информирала борда или града. Веолия отрича да е отговорна за промяната, като каза, че „не е направила и не би направила приоритет спестяването на разходи за сметка на ефективни методи за контрол на корозията или качеството на водата.“

Това, което е сигурно, е, че пролетта на 2016 г. Министерството на околната среда обвинява ВиК в нарушаване на държавния закон и нарежда незабавно тестване за олово.

Тестовете миналото лято – първите от 2013 г. насам – установили, че оловните нива в града са се просмукали и за първи път в историята надвишават федералните стандарти. Седемнадесет процента от домакинстват имат нива над нивото на действие на Агенцията за защита на околната среда от 15 части на милиард.

Мнозина подозират, че промяната в химикалите е довела до скок в оловните нива; градът в момента провежда вътрешно разследване по този въпрос.

Стенли Стейтс, бившият директор на качеството на водата, смята, че почти със сигурност съкращенията на персонала са изиграли роля. Нивата на олово първо се прокраднали през 2013 г. заради предишната промяна в химическите продукти, макар че не са надвишавали федералните стандарти. Но без пълен състав на лабораторията, казва Стенли, въпросът не е бил адресиран. „Те намалиха нашата лаборатория наполовина,“ каза той. „Щяхме да изследваме като луди този проблем с оловото, за да видим как да го поправим.“

Но жалбите на гражданите на Питсбърг за водата отиват отвъд качеството – тя е иизключително скъпа. През 2013 г., една година след като Веолия е наета, водният борд одобрява 20% увеличение в продължение на четири години; до 2017 г., средната сметка за вода в едно жилище ще бъде 50 долара на месец – три пъти повече от средната цена в района, според Guardian.

Скоро след това, клиентите започнали да се оплакват, че техните сметки идват хаотично и изглежда, че таксуват местните жители за вода, която не е използвана. Един собственик на вакантен имот е таксуван за използването на 132 000 литра вода за един месец – това е колкото четиричленно семейство използва за една година.

През май 2015 г., група клиенти от Питсбърг започнали дело срещу комуналната услуга, Веолия Северна Америка и счетоводната фирма, която следи сметките на ВиК-Питсбърг. Клиентите заявили, че новите водомери, инсталирани през 2013 г., „катастрофално се провалили и клиентите получили очевидно неточни и понякога скандално високи сметки“ – включително увеличения с почти 600%. „ВиК-Питсбърг е пределно наясно, че сметките са погрешни, но не се колебае дори за момент да пуска уведомления за „спиране“ и след това произволно да спира услугата“, се казва в жалбата. ВиК-Питсбърг и Веолия отказаха да отговорят на обвиненията.

През декември 2015 година, сблъсквайки се с делото, държавна призовка за промяна на контрола на корозията и трупащите се дългове, Питсбърг прекратява договора си с Веолия. Като цяло, ВиК-Питсбърг е платила на Веолия 11 милиона долара по време на договора.

През октомври, комуналната услуга обяви, че съди компанията. Според съобщение до пресата, Веолия „очевидно лошо е ръководила операциите на ВиК-Питсбърг, злоупотребявала е с даденото й доверие и е подвела и измамила ВиК-Питсбърг, като част от усилията си за постигане на максимална печалба за себе си в нелоялен ущърб на ВиК-Питсбърг и нейните клиенти.“

Питсбърг не е първата община, която съди Веолия миналата година. През април 2016 г., властите в Масачузетс съдиха Веолия, която управляваше съоръжението за третиране на отпадни води в Плимут, защото е позволила на 10 милиона галона непречистени води да се разлеят в и около пристанището на града по-миналата зима.

Два месеца по-късно, главният прокурор на Мичигън Бил Шует обвини Веолия в измама и небрежност, неуспявайки да открие траен проблем с оловно замърсяване във Флинт, след като градът нае компанията през 2015 г., за да се консултира за качеството на водите.

„Веолия заяви, че водата, цитирам, е в безопасност“, заяви Шует пред националното радио. „Веолия също така коравосърдечно и мошенически отхвърли медицински и здравни проблеми, като посочва, че, цитирам, някои хора могат да бъдат чувствителни към всяка вода.“

В много случаи, критици изтъкват модела на Веолия за спестяване на пари за предлагащите комунални услуги чрез бързи поправки, игнорирайки по-големи проблеми. В телефонно интервю Кевин Аклин, началникът на кабинета на кмета на Питсбърг Бил Педуто, посочи, че приходите на Веолия са пряко обвързани с краткосрочните спестявания на комуналната услуга. „Те са имали стимул по договора да не правят капиталови инвестиции в имоти, планиране и оборудване – в основата си да не поправят тръбите, когато е необходимо, за да преминат тези разходи към други агенции, включително към града и частни домове,“ твърди той. „В крайна сметка те бяха доверени лица на публичната власт, но те също така обслужваха бизнес нуждите на голяма мултинационална корпорация.“

Веолия отрича да е отговорна за Плимут и Флинт, заявявайки, че изтичането в Плимут е дошло от спукване на тръба, която е извън нейния контрол и че договорът във Флинт се ограничава до разглеждане на друг химикал, наречен TTHM.

В случая на Питсбърг, Веолия твърди, че бордът на директорите на ВиК-Питсбърг е запазил контрол над властта чрез тригодишен договор. „Веолия изпълни задълженията си и изпълни изискванията на нашия договор по напълно прозрачен начин“, пише говорителят на Веолия Северна Америка в имейл. „Ние заставаме зад работата, извършена от името на ВиК-Питсбърг.“

И все пак лидерите в Питсбърг не можаха да не забележат, че комуналната услуга на града е може би дори по-лоша, отколкото беше, когато наемат Веолия преди пет години с изпразнена банкова сметка – половината от всички приходи са насочени към обслужване на дълг – и тръби, които са все още на 100 години. „Властта е в доста несигурно финансово положение в момента и не мога да седя тук и да соча към нещо осезаемо, за да покажа положително наследство от договора, който имахме с Веолия“, казва Аклин.

Бивш служител на ВиК-Питсбърг беше по-прям за това. Когато го попитали какво ще посъветва ВиК дружествата, които обмислят сключването на договори с Веолия, той предупреди: „Те ще дойдат, ще изнасилят вашата компания за вода и ще си тръгнат с торба с пари.“

*Заглавието е на редакцията. В оригинала, публикуван в Mother Jones, заглавието е „Питейната вода на този голям град беше добра. Тогава се появи частната водна компания“. 

Източник: Mother Jones
Превод: Хаштаг-BG

 

  • Корупция, токсична вода, мафиотски практики – това е Веолия, която доставя вода и в София!
  • Суперлъжи за стотици милиони от Софийска вода
  • ВиК София иска 32% по-скъпа вода
  • Световната банда заповяда ВиК дружествата да искат поскъпване на водата с 30% до 50%
  • Управляващата паплач дава на световната банда ВОДАТА в България ! (ВИДЕО)
  • СВЕТОВНАТА БАНДА, УПРАВЛЯВАЩИ И ОБЩИНАРИ ГЛАСЯТ ТАЙНО ПО 8,20 ЛВ. ЗА КУБИК ВОДА В СОФИЯ
  • 400% ръст на водата, мислят може ли и повече… с досега платеното, тръбите трябваше да са вече от сребро…
  • Всички политици си мълчат за цената на водата, чакат я да мине тихомълком…

ВИЖТЕ ВИДЕОТО!
Точно за ВОДАТА става въпрос. . .