Властта щедро храни медиите с милиони в пълно информационно затъмнение

в България
Loading...

3 милиона 586 хиляди 777 лева и 76 стотинки. Точно толкова е изплатило българското правителството на избрани от него медии в последните дни на миналата година. Данните са от публикуваните справки за изпълнение на комуникационните планове по оперативните програми, пише КлубZ. Правителството спря да публикува тези данни през август миналата година, но сега е компенсирало наведнъж с данни за всичките месеци до края на 2015 година.

Тези пари са за програмно време в телевизии и радиостанции. Те се разпределят напълно произволно – без обществени поръчки, според избора на съответния управляващ орган, т.е. министър.

Най-много пари през декември е раздала оперативна програма „Транспорт“, която е към Министерството на транспорта на Ивайло Московски – за декември от там към някои медии са заминали 1 240 206 лева и 99 стотинки. След него се нарежда Лиляна Павлова с оперативна програма „Регионално развитие“ – 1 085 671 лева и 8 стотинки. Съвсем малко назад е „Конкурентоспособност“, която е към икономическото министерство на Божидар Лукарски – 932 042 лева и 22 стотинки. „Околна среда“ на Ивелина Василева е раздала предколедно на медии 322 917 лева и 47 стотинки, а в дъното по „щедрост“ е Ивайло Калфин с „Човешки ресурси“ и 5 940 лева. Това обаче си има обяснение – социалното министерство е изплатило по-рано през годината договорените директно с медии суми.

За цялата 2015 година министрите са раздали на телевизии и радиостанции без търг общо 6 744 938 лева и 53 стотинки. Това обаче са сумите само по подписани през годината договори, а суми са се изплащали и по договори от предишната година.

Ето какви суми за раздали отделните министерства за медии през декември и за цялата 2015 година:

Шампион в предколедното получаване на правителствена помощ е БНТ със 712 хиляди лева, следвана от бТВ със 700 хиляди. Отделно обаче бТВ радио е получило 81 хиляди. България ОН ЕР е с „коледен подарък“ от почти 640 хиляди, а Нова – с малко над 520 хиляди.

Ето кои медии и по колко са получили през декември:

Класирането обаче е различно, когато се погледнат всички изплатени суми по договори за 2015 година. Нова телевизия излиза начело с почти 1 милион и 400 хиляди лева. На второ място е бТВ с почти 1 милион и 200, в които влизат и парите за бТВ радио. БНТ е с над 800 хиляди лева, България ОН ЕР с 660 хиляди, Дарик радио с над 600 хиляди. С близо по 200 хиляди лева са групите от радиостанции около БГ радио и ФМ плюс. Сред избраните е и радио К2 на Илияна Беновска с общо 157 хиляди лева за миналата година.

Ето кои медии по колко са получили общо по договори за 2015 година:

От влизането на България в Европейския съюз раздадените без регламент и без обществени поръчки пари за телевизии и радиостанции доближават 100 милиона лева.

В програмата на правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок бе записано:

“Въвеждане на координационен механизъм за разходване на публичния ресурс за медиите по ясни правила без опити за оказване на политическо влияние”.

Това не само че не е направено, но и при приемането на новия Закон за обществените поръчки мнозинството остави изключението – няма да се провеждат обществени поръчки, когато властта си купува програмно време. Това ще продължи да става на тъмно. Въпрос за зрителите и слушателите е дали тези пари правят програмите по-приятелски настроени към правителството.

Loading...