Включват бомба с часовников механизъм в АЕЦ „Козлодуй“

в Некатегоризирани

Това съобщава рано тази сутрин по БНР зам-председател на Агенция ядрено регулиране (АЯР).

Ето какво пише по повод събитието в сайта на радиото: „Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ влиза в експлоатация с ново гориво„.

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще заработи днес с ново, подобрено руско гориво, съобщи заместник-председателят на Агенцията за ядрено регулиране Борислав Станимиров:

Минал е пътят на лицензиране, цяла година са преглеждани документите, свързани с използване на това гориво (1). В момента активната зона на шести блок е заредена със смесено гориво – ново и старо. Една четвърт от зоната е заредена с новото гориво (2), а останалите са от старото гориво.

Преминаването към подобреното гориво ще завърши след четири години (3), а съвсем скоро шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще може да произвежда с около 40 мегавата на час повече ток (4), каза Станимиров в интервю за „Хоризонт“:

Бяха извършени всички технически дейности, които ще осигурят работата на блока на 104 %. Нещо повече – ние вече сме подновили лиценза за експлоатация на шести блок (5).

Очаква се шести блок да бъде присъединен към енергийната система на страната тази вечер (6), съобщиха за „Хоризонт“ от Централното диспечерско управление.

–- Край на съобщението, поставено тук 1:1. Единствено поставих цифрови маркери в скоби, за до мога да прокоментирам съответните заявления.

Благодаря на американския електронен вестник EuroChicago.com, за своевременно подадената информация!

А ето ги и коментарите.

1-во Още преди ЕДНА година в „Експеримент с непознато ядрено гориво започват в АЕЦ „Козлодуй“ най-подробно и разбираемо съм обяснил и показал, как е НЕвъзможно руснаците да са стартирали експеримента със същото гориво през 2012-та г., да са го провели в продължение на ПЕТ години, после още една година да са събирали, обработвали и описали резултатите, след което да ги предадат на българските АЕЦ и АЯР и те да са ги чели в продължение на последната ЕДНА година. 2012-та година плюс СЕДЕМ години прави 2019-та г. А сега коя година сме?

2-ро Това ще бъде по-скоро пояснение за болшинството читатели, които не познават този тип реактори. В един работещ ядрен реактор от типа ВВЕР-1000 се намират точно 163 броя ядрено-горивни касети. Подмяна на 1/4 от активната зона (мястото в реактора, където стои горивото) с ново гориво означава замяна на 36 или 42 броя горивни касети.

3-то В най-добрият случай, но и това е силно съмнително, след ЧЕТИРИ години ще приключи експлоатацията на тези горивни касети, които са заредени сега, за старта на експеримента. Но целият експеримент/преход ще приключи едва след безпроблемното изваждане на последната горивна касета поставена и горяла минимум ЧЕТИРИ години в реактора, по време на прехода. Последната експериментална/преходна касета ще бъде заредена в реактора след ТРИ години и ще бъде извадена, в най-добрият случай след СЕДЕМ години, а може и след ОСЕМ.

4-то блока и до сега е работил 4% над номинала си от 100% и аз многократно съм ви показвал това тук и пак ще го сторя:

Същият блок №6 работи на 105%, а през 2011-та г., когато още нямаше публични индикатори в реално време е работил и с по-голямо натоварване.

5-то Най-дебелашката лъжа, че лицензията на блока била подновена. Веднага направих справка в сайта на АЯР и ето какво се вижда там:

Лицензията за експлоатация е издадена през 2009-та г. и ще продължава да важи още близо ТРИ години. Кога и как е подновена? И от този словоблудник зависи ядрената безопасност не само на нашата територия?

Но и това не е всичко! Преди по-малко от един месец, в „Продавам ядрено гориво, ви показах и разказах, как в плановете на самата АЕЦ „Козлодуй“ не влиза работа на същия блок над номинала от 100%.

Много са сигналите, че този експеримент няма да приключи, ама никак добре за всички нас. Е, аз мога само да предупредя.

6-то Този момент от лъжите на лицето от АЯР се появи малко след публикуването на моя коментар и той се изразява в следното:

Вместо вечерта блокът е включен в мрежата още сутринта. Бързата работа – срам за майстора?

Георги Котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)