Висш магистрат от ВСС информирал Борисов как тече дебатът по Яневагейт

в България

Висш магистрат от ВСС е информирал премиера Бойко Борисов как тече дебатът в самия съвет по скандала с изтеглите записи на разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова.

Заседанието на Висшия съдебен съвет беше прекъснато, след като председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов огласи съдържанието на есемес, препратен му от премиера Бойко Борисов, във връзка с дебатите в Съвета по проверката срещу съдия Владимира Янева.

Съдържанието на есемеса гласи:

„Лозан Панов пак предложи да Ви викаме за двете каки. Не го приехме“.

Председателят на ВКС подчерта, че освен че някой съобщава на премиера какво се дебатира във ВСС, на практика в съобщението се посочва решение при все, че кадровият орган все още няма становище по това да се прекрати ли проверката за разговорите Янева – Ченалова.

Панов настоява компетентните органи да проследят пътя на това съобщение, като не се нае да коментира защо според него премиерът му е препратил въпросното съобщение.

Този случай стана повод той отново да постави въпроса за бързия начин, по който ВСС се опитва да приключи проверката по разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова, в които става дума за недопустими отношения между изпълнителната и съдебната власт във връзка с конкретни висящи дела. Председателят на ВКС се възмути от това, че точката е влязла в дневния ред на ВСС извънредно снощи и заяви, че всъщност текстът за съдебната система и за реформата не е неговата реч, която беше обект на проверка в Етичната комисия, а по-скоро начинът, по който ще приключи този скандал.

Панов коментира, че е показал есемеса и лично на главния прокурор. Ако има компетентен орган, който може да установи какъв е пътят на този есемес, това е прокуратурата. КРОСС

Loading...