Виновни ли са германците, че започнаха да се съпротивяват?

в Свят

Малкото саксонско градче Баутцен изведнъж стана известно, – жителите му дадоха физически отпор на обнаглелите бежанци. Затова (управляващите евреи) в Берлин ги наричат «нацисти» и за всичко обвиняват бившата ГДР. И в това има частица истина.

Заглавията в пресата бяха плашещи: «Германските нацисти бият бежанците», «Десни радикали в Баутцен нападнаха мигрантите». Все едно, в малкото германско градче са се окопали цяло подразделение неонацисти, които, без никаква причина се нахвърлят срещу беззащитните чужденци. С една дума — погром.

Журналистите моментално заклеймиха Баутцен, като крепост на расистите, още повече, че през февруари градът вече беше попаднал в новините, поради пожар в общежитие за бежанци.

Но последните два дни в Баутцен изглеждаха малко по-различно.

Африканските и арабски мигранти, за които в малкото 40-хилядно градче вече има три общежития, свикнаха да прекарват свободното си време на централния пазарен площад. Там, по свидетелства на местни жители, те закачат жените, крадат продукти и пиене от магазините, замерят минувачите с бутилки и всячески нарушават общественото спокойствие.

В сряда няколко местни жители ги помолили да се махат. На снимки и на видео виждаме тези хора — те не са никакви скинхеди, а са нормални жители.

На настояването на местните, мигрантите започнали да ги замерят с бутилки. Започнали сблъсъци, и дошли  около 100 полицаи.

По думите им, те дошли да защитават бежанците от «нацистите», но бежанците не оценили загрижеността им и се нахвърлили срещу правоохранителните с дъски, камъни и други достъпи им «снаряди». Полицаите били принудени да употребят палки и сълзлив газ.

Вълненията продължили до 3 след полунощ. Полицаите не закачали местните, но разгонили мигрантите по общежитията им, които полицията веднага взела под усилена охрана.

На следващия ден бюргерите в Баутцен узнали от вестниците, че са радикали и нацисти.

Припомняли им също, че по времето на ГДР в Баутцен имало затвор, където, според слуховете, държали дисиденти. Изобщо, нищожното саксонско градче, известно преди, само с производството на горчица, се прославило по целия свят.

Не помогнало и това, че ръководство на полицията в Баутцен открито признало, че причинители на боя били мигрантите, и започнало да издирва бежанците, които хвърляли бутилки по офицерите. А бургомистърът на града Александър Аренс осъдил насилието «независимо кой го е започнал».

Едно от обясненията за «баутценското побоища», според либералните експерти е това, че градчето преди било в територията на Източна Германия.

Източните германци и до сега упорито се съпротивяват на политкоректността, поради което предизвикват главоболия на властите в обединена Германия.

Миграционната криза показа няколко линии на разделение в Евросъюза. Невидимата граница, минаваща и до сега между Източна и Западна Германия, е само една от тях. И до днес е очевидно несъответствието на жизнения стандарт, — бившата ГДР все догонва и никак не може да догони бившата ГФР, вследствие на което започнало демографско източване на перспективната младеж, от Изток, на Запад.

Но главното е — разликата в манталитетите. Берлинската стена никъде не се е дянала, сега тя просто е в главите.

Изследователите считат, че населението на бившата ГДР е запазило имунитета си, към пропагандата, характерна за всичките страни от бившия социалистически блок. Със същото недоверие те се отнасят сега и към шумната кампания, разгърната в германските медии, за възпитаване в толерантност към бежанците. И, не съвсем благополучната икономика (на фона на областите от бившата ФРГ), допълнително способства за трезвия им скептицизъм.

Източногерманците не чакат нищо добро от властите и всичко подлагат на съмнение.

И на фона на не особено богатия, според германските стандарти, живот, доста странно изглеждат мигрантите, които, нито работят, нито имат документи, нито официален статут, но вече получават средно по 300 евро на човек, на месец. Отделно – помощи за храна, безплатни училища за децата, безплатни жилища, транспорт, здравеопазване и други услуги, които изтощават инфраструктурата на бившата ГДР.

Може би е изиграло роля и това, че Баутцен (или Будишин) е бил столица на лужишките сърби, чийто език е втори официален в града. А славянските народи в Европа са настроени доста по-остро против мигрантите от Африка и Близкия Изток. За това свидетелстват и споровете на групата страни от Вишеградската четворка (Полша, Словакия, Чехия и Унгария) с другите членове на Евросъюза, по въпроса за миграция. Тази тенденция е отразена и в мъничкия Баутцен… / Деловая газета «ВЗГЛЯД»

Извадка от: Rusvesna
Превод, Григор Симов

Виновни ли са германците, че започнаха да се съпротивяват? by

Последни от Свят

Отиди Горе