Велизар Енчев: Управляват ни корумпирани политици, мислещи само за комисионните си

в България

ЗАЩО НА СЪВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ ВСИЧКИ  ПРИПЯВАТ НА БОРИСОВ ЗА ВОЕННИ ПОКУПКИ ЗА МИЛИАРДИ, А НЕ ОБЕЛВАТ И ДУМА ЗА ПРОГРАМАТА ЗА ВОЕННИ ИЗЛИШЪЦИ НА НАТО? ТОЛКОВА ЛИ СМЕ БОГАТИ? НЕ, ПРОСТО ИМАМЕ КОРУМПИРАНИ ПОЛИТИЦИ, МИСЛЕЩИ САМО ЗА КОМИСИОННИ!

 

Странно е защо военният министър Каракачанов не е обелил и дума за Програмата за военни излишъци на НАТО (еxcess defence articles – EDA), по която държави с ограничен финансов ресурс получават оръжие, предимно от САЩ и Германия? Така Гърция получи 416 бойни машини от САЩ през 2014 г.

Защо всички в един глас искат нови самолети, кораби и танкове за 2.4 млрд. лева, вместо първо да използват неизползвания ресурс на богатите членки на НАТО?

Ами защото комисионни от Програмата за военни излишъци на НАТО няма, а от покупка на бойна техника има и то какви!

Този въпрос поставих и от трибуната на Народното събрание през 2015 година. Днес той е по-актуален от всякога.

ЧРЕЗ
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

ДО

МИНИСТЪРА НА ОТБРНАТА
Г-Н НИКОЛАЙ НЕНЧЕВ

В Ъ П Р О С

от Велизар Пенков Енчев
народен представител, нечленуващ в парламентарна група

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 91 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, внасям въпрос

ОТНОСНО: Финансовите проблеми при превъоръжаването на Българската армия и необходимостта от дарение на бойна ескадрила за ВВС от натовските ни партньори

Уважаеми господин Ненчев,

На 8 декември 2014 г., в интервю за Българското национално радио, Вие обещахте да продължи процеса на модернизация на военната техника и одобрихте проекта за покупка на нови изтребители.

В същото време Вие подкрепихте и мнението на премиера Бойко Борисов, според когото „най-добре би било НАТО да подари на България една военна ескадрила“, пояснявайки, че това е възможно и е въпрос на преговори.

Имайки предвид необходимостта от поддържане на боеспособна армия, която е в състояние да защитава териториалната цялост на страната, както и обстоятелството, че в последните 25 години бойните способности на Българската армия не са финансирани достатъчно и се разчита предимно на техника от времето на Варшавския договор или дарения от САЩ, бихте ли отговорили на следните въпроси:

Какви стъпки сте предприели (или възнамерявате да предприемете), за да получим като дарение бойна ескадрила от използвани изтребители от Съединените американски щати? Водят ли се преговори по този въпрос с американската страна и, ако още не са започнали, кога планирате да стартират?

Не смятате ли, че в условия на икономическа и социална криза е неразумно дори да се говори за покупка на бойни самолети за един милиард лева?

По този повод искам да Ви припомня, че в края на 2014 г. въоръжените сили на Гърция получиха като дарение от САЩ 460 гъсенични бронемашини от серията M113 от складовете на американските сухопътни сили.

Доставката включваше 225 бронетранспортьора M113A2, които ще заменят остарелите източногермански БМП-1, 128 командни автомобила M577A2, 106 автомобила M901A2 с противотанкови комплекси TOW, както и една машина M106 със 107-мм миномет. Гърция също така получи и 320 тежки камиона HEMTT (Heavy Expanded Mobility Tactical Truck), както и цистерни за гориво M978P1.

Първоначално гръцката страна трябваше да заплати 4 милиона евро транспортни разходи, но впоследствие САЩ поеха и този разход.

С оглед на изнесеното дотук, отчитайки факта, че България и Гърция са равноправни членки на НАТО, логично е да Ви задам и тези въпроси:

Защо гръцката армия получава такива крупни дарения от САЩ, а българската армия е пренебрегвана от американските си съюзници?

Какво може да се направи по линия на двустранното ни споразумение със САЩ в сферата на отбраната, за да се възползваме от програмата за военни излишъци (excess defence articles – EDA)?

Защо до този момент най-бедната държава в Европейския съюз е пренебрегвана от партньорите си в НАТО при предоставяне на техни военни излишъци?

Поставените въпроси са болезнено актуални, тъй като след 1989 г. Българската армия е почти разоръжена и нейният технически и кадрови потенциал е на нивата след края на Първата световна война и последвалият я Ньойски мирен договор, третиращ ни като победена държава?

Народен представител:
Велизар Енчев

loading...
Велизар Енчев: Управляват ни корумпирани политици, мислещи само за комисионните си by

Последни от България

Отиди Горе