Велизар Енчев: Тежки корупционни практики! Цената на линеен километър оградата сега е 1 милион лева, докато цената при кабинета „Орешарски“ бе 250 000 лева!

в България

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е
към министър-председателя на Република България

Като приветствам решението на Европейския съюз да отпусне 160 млн. евро на България за охрана на границата, призовавам министър-председателя Бойко Борисов да не допусне погазване на Закона за обществените поръчки, както това стана в началото на тази година, след като Народното събрание гласува текст, позволяващ заобикаляне на процедурата по провеждане на търг за строителството на оградата.

Тогава на областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково (и тримата назначени от правителството на Борисов) бе дадено правото еднолично да определят фирмите-изпълнители на проекта. А не е тайна, че голяма част от фирмите, които строят оградата, са близки до изпълнителната власт. По тази причина цената на линеен километър от оградата сега е 1 милион лева, докато цената при кабинета „Орешарски“ бе 250 000 лева. При четири пъти по-висока цена, като до момента са платени 130 милиона лева за 130 километра телена ограда, логично възниква съмнението за тежки корупционни практики.


Директното договаряне на държавата с частни фирми при разпределението на отпуснатите от ЕС 160 милиона евро ще даде нов тласък на корупцията в държавната администрация. Затова настоявам разпределението на получените 160 милиона евро, предназначени за закупуване на специализирана техника, автомобили, хеликоптери, строителни материали и извършване на строителни дейности на границата, да става само след провеждане на търгове и конкурси, съобразени със Закона за обществените поръчки, а не с поправката в него.


Въпросната поправка бе предложена от председателите на парламентарните групи на ПФ и ГЕРБ Валери Симеонов и Цветан Цветанов. Посоченият от тях мотив за максимално бързо изграждане на граничното съоръжение се оказа несъстоятелен и това се вижда от критичното забавяне на строежа.
Вярвам, че министър-председателят няма да позволи европейската помощ от 160 милиона евро да бъде присвоена от заинтересовани политици и частни фирми чрез лобистката поправка в Закона за обществените поръчки.

Велизар Енчев
Независим народен представител
18 септември 2016 г.

За ГРАБЕЖА, четете тук: За цената на стената, която разрушихме, и трябва да строим отново

loading...
Велизар Енчев: Тежки корупционни практики! Цената на линеен километър оградата сега е 1 милион лева, докато цената при кабинета „Орешарски“ бе 250 000 лева! by

Последни от България

Отиди Горе