Въвеждат военно обучение в училище догодина

в България

Военно обучение ще бъде въведено в училищата през учебната 2018-2019 г. и ще се преподава на учениците между 10-ти или 12 клас. Това каза за Дарик радио вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Макар и да прилича, военното обучение в училищата няма да бъде, каквото е било през 80-те г., а трябва да по-съвременно, добави той.

Идеята е залегнала в програмата за управление, но тепърва ще се работи по нея, обясни Каракачанов. По думите му целта е младежите да знаят как да реагират в екстремни ситуации, не само военни действия, но и при терористични актове и природни бедствия.

Идеята за въвеждане на военно обучение в училищата е записана в програмата за управление, която трябва да бъде детайлно разработена до края на май. „Ще влезе в Министерството на образованието и ще започват да работят специалисти по нея. Трябва да се разработят и необходимите учебни планове“, посочи Каракачанов.

Въвеждането на военното обучение като учебен предмет става с промяна на Закона за предучилищното и училищното образование, а Учебната програма трябва да бъде изготвена от Министерството на образованието, съвместно с Министерството на отбраната, каза още Каракачанов.

„Основният въпрос е как да бъдат осигурени хората, които могат да преподават, има ли достатъчно кадри в българската армия, които са били преподаватели във военни училища, във Военната академия, действащи офицери. Има достатъчно хора, но трябва да са с педагогически умения“, допълни министърът на отбраната. По думиту ме финансирането предстои да бъде заложено в бюджета.

ГЛАСОВЕ

Loading...

Последни от България

Отиди Горе