Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Васил Велев: Подарък за 60 млн. долара е направила държавата на американските централи

в България
Loading...

Това е една скрита приватизация, заяви председателят на АИКБ след среща с главния прокурор

Много е наивен аргументът, че държавата не е имала средства да поддържа американските централи, тъй като те са иградени с кредити. Това каза председателят на АИКБ Васил Велев след среща на НПРО с главния прокурор Сотир Цацаров, предаде “Фокус”.

“Като обезпечение е държавната гаранция и самите активи на ТЕЦ “Марица Изток 3″, където също е направен подарък с порт, оценен на стойност 60 млн. долара при оценка от независими оценители от порядъка от 400 млн. долара. Тоест това е една скрита приватизация”, заяви Велев. Той посочи, че централата е рехабилитирана с кредити, които са обезпечени със стойността на самата съществуваща централа плюс въпросните гаранции. “Това звучи много наивно и тези подаръци е малко вероятно да са направени безкористно”, каза още Велев.

Третият сигнал, който подадохме в Прокуратурата, е срещу КЕВР, каза още председателят на АИКБ. “По-конкретно сигналът е свързан с едно решение, публикувано под един и същи номер и една и съща дата на страницата на КЕВР през няколко дни с различно съдържание. Във второто решение количеството нетна енергия, която ще се изкупува от фотоволтаиците е завишено”, обясни Велев.

Според него е очевидно, че не става дума за случайна грешка. “От 1 юли трябваше да влязат в сила новите цени на електроенергия. В резултат на протест на бизнеса датата беше отложена и се предприеха мерки, така че да се намали това увеличение. В резултат на предприетите мерки обаче вместо да се намали, се увеличи количеството електроенергия, което по преференциални цени се задължава да бъде изкупено от 710 млн. лева на 736 млн. лева за едногодишен период”, заяви Велев. Той поясни, че в резултат на промените в закона, на изваждане на преференции на ВЕИ-та с двойно финансиране с еврофондове и на това, че енергията над 1250 часа годишно ще се изкупува не по цена на свободния пазар, а на балансиращия, количеството скъп енергия се е повишило.

“Сигналът е срещу настоящата комисия, която е допуснала такава грешка, с която се е самоизобличила”, допълни Васил Велев.

Последни от България

Гласувайте за нашето момиче!

Loading... Масмедиите мълчат, че впечатляващата с душевност, интелигентност, способности и неподправена българска
Отиди Горе