Въпреки увеличението, дори в Македония учителите са по-добре платени…

в България

Вижте заплатите на преподавателите в Европа

Българските учители ще получат 10% увеличение на заплатите, обяви премиерът Бойко Борисов. Така бе изпълнени обещанието, дадено на учителите от образователния министър Меглена Кунева в средата на годината.

Къде обаче поставя това нашите учители спрямо колегите им в Европа?

Досега средната учителка заплата в страната бе 4970 евро на година. С увеличението учителите ще получават средно по 5467 евро. С това родните преподаватели остават на дъното на класацията в Европейския съюз, като дори колегите им от Румъния към началото на 2016 г. са получавали 5617 евро за началните учители и 5710 евро за по-горните класове.

Любопитно е, че в Македония учителят е по-добре платен, отколкото в България – 5654 евро минимално годишно възнаграждение. В пъти по-добре са гърците, които могат да се похвалят с минимално годишно възнаграждение за учителите от горните класове в размер на 13 хил. евро. Максималната заплата в южната съседка гони 25 хил. евро.

Десетки пъти по-ниски заплати получават преподавателите ни от колегите си в Западна Европа. В Люксембург максималната заплата е 141 хил. евро. В Германия например преподавателите в гимназиалния етап започват от 50 хил. евро годишно, като най-високата заплата там стига до 70 хил. евро. В Дания таванът е 57 хил. евро при минимално възнаграждение от 44 хил. евро на година. Във Великобритания заплатите на преподавателите във второто ниво на гимназиалния етап почват от 28 до 48 хил. евро. Във Франция учителските заплати варират от 27 до 47 хил. евро, в Холандия – от 34 хил. до 71 хил. евро, а в Австрия – от 33 хил. до 69 хил. евро. / Nbox.bg

Въпреки увеличението, дори в Македония учителите са по-добре платени... by

Последни от България

Отиди Горе