Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Ваньо Танов почина внезапно като Мишо Бирата

в България
Loading...

На 57 г. почина от сърдечен разрив шефът на митниците Ваньо Танов. Да, на тази възраст кардиоинцидентите не са изключение. Но… когато внезапно си отива човек като Ваньо Танов не може без едно дебело подчертано „Но…

Ваньо Танов беше без съмнение един от най-информираните хора в държавата що се отнася до организираната престъпност, производството на контрабанда от всякакъв вид и нейните канали. Бивш шеф на ГДБОП и шеф на Агенция „Митници“, той беше ключова фигура в един от най-значимите скандали на прехода: т.нар. „Мишо Бирата“, чийто „кръстник“ Михаил Михов също почина внезапно и също от инфаркт. След него пак от внезапен инфаркт се спомина и съпругата му. Така всички важни свидетели в тази афера, която уличаваше Бойко Борисов в търговия с влияние и злоупотреба с власт, бяха заличени.

Всъщност, не всички. Остана Танов. Но той си замълча и така спаси главата на премиера Борисов. Яне Янев, който сега е съветник на премиера по борбата с корупцията обаче не мълчеше и се заканваше да се случат драматични неща.

„Наближава моментът, когато западният свят окончателно ще разбере, че бившият бодигард на Тодор Живков е гангстер, който си сменя образа, но нравите – не“ – коментираха от РЗС смъртта на Михаил Михов и поискаха чужди патоанатоми да направят експертиза за смъртта му.

Намекът с чуждите патоанатоми директно препраща към теорията, че Михаил Михов не е умрял от естествена смърт, а е бил убит с предизвикан инфаркт. Няма как да знаем дали „човекът с папките и флашките“ Яне Янев е имал предвид нещо по-конкретно. Например, оперативната информация, че службите близки до КГБ още ползват специални субстанции, разработени в секретните комунистически лаборатории, които причиняват сърдечен разрив няколко часа след като попаднат в организма. Без да оставят следи.

Въжделеният от Яне момент обаче беше пропуснат и то благодарение на ключовото мълчание на шефа на Митниците. Това не се връзваше с логиката на предишните изяви на Танов, в които той не спестяваше на властимащите неудобни истини. Помним добре какво разказа бившия шеф на ГДБОП пред парламентарната Комисия за сигурност и вътрешен ред за властовия чадър над контрабандистите от „Пещера“ АД, за корумпирания зам-шеф на ГДБОП Иван Иванов, за контактите на Румен Петков с братя Галеви и куп други изключително скандални разкрития.

Вярно е, че тези разкрития на Танов бяха достатъчно уклончиви, за да не могат да пробият властовата омерта и да пратят някого в затвора, но поне му спечелиха име на принципен човек, който действа по закон и не си поплюва. Но в случая с „Бирата“ той нямаше куража да прати Борисов на прокурор. Кой знае какви демони са изпълзяли от миналото на Танов, което е свързано с ДС, и са му наредили да мълчи.

Няма да забравим опитът на Танов да дисциплинира Лукойл, което се оказа „мисия невъзможна“, както и последните му постижения в пресичането на цигарената контрабанда на старите му неприятели „Пещерняците“ от „Кингс Тобако“. Всяка от тези акции може да му е спечелила достатъчно силни врагове, способни да мобилизират ресурс за неговото неутрализиране.

Кой сега ще отговори за Булгартабак?

Има обаче и друго. Биволъ очакваше в близките дни официален отговор от Ваньо Танов на изключително важни въпроси по реда на ЗДОИ относно износа на цигари на Булгартабак към Ирак и други страни. Зададохме наистина ключови въпроси, които могат да доведат до разкриване на страшната истина за едни от основните източници за мръсните пари на Задкулисието, с които се корумпира цялата държава. И бяхме на косъм от получаването на отговор…

Биволъ изпрати въпросите още преди самия Булгартабак да призове да бъде питана Агенция „Митници“ дали изнася официално цигари за Турция. Естествено, този плитък пиар ход на цигарения производител, свързван с Делян Пеевски, не казва нищо за цигарите изнасяни за Ирак и Сирия през Дубай, които след това заливат черния пазар в Турция. Данните на турското разузнаване са категорични: от 50 до 70% от контрабандните цигари продавани в Турция са производство на Булгартабак.

Ако не получим отговор на въпросите след кончината на Танов няма да спрем. Имаме опит във воденето на дела. Две години и половина Биволъ води дело за протокола от проверката на Агенция „Митници“ във фабриката на Михаил Михов в Мездра. Спечелихме го и лично Ваньо Танов разсекрети този протокол и ни го връчи на среща в Агенция „Митници“.

В протокола пише черно на бяло, че проверката е била възпрепятствана. Но дори и след този шокиращ факт, потвърден от бившия зам.-шеф на митниците Антоний Странджев, прокуратурата не предприе нищо. Делото „Мишо Бирата“ беше прекратено, или по-скоро сложено на трупчета. Както стана ясно от разкритията на следовател Бойко Атанасов, такива дела може да бъдат подновени във всеки един момент чрез „шпицкомандата“ на Цацаров за опраскване на непослушни политици.

Този път обаче данните за контрабандата на Булгартабак са от такова естество, че нищо няма да може да спре разбиването на схемата и възмездието за корпулентния триумвират, който профитира от престъпния трафик. Да, Танов беше противоречива личност, но не газеше закона със свински копита като гореуказаните. По информация на Биволъ той дори е бил бесен на „Малкия Пеевски“ – Владислав Горанов, който набута и Агенция „Митници“ в псевдорекламата срещу контрабандата финансирана от Булгартабак.

Бог да прости Танов, вече не може да каже нищо, но други ще проговорят вместо него и някой ден омертата ще падне.

Биволъ

Loading...

Последни от България

Отиди Горе