Ванеса Били: „Белите каски“ в Сирия не са хуманитарна организация, а ислямисти, финансирани от западната коалиция (ВИДЕО)

в ПО СВЕТА

Световните СМИ внимателно следят събитията в Сирия. Вестниците ежедневно публикуват тревожни репортажи от зоните на конфликта. За ситуацията в страната разказва британската журналистка Ванеса Били.

Тя дълго е събирала доказателства за условията на живот на мирното население в Сирия, срещала се е с представители на различни политически течения, в това число опозиционни, била е в зоната на боеве в Алепо, където на място се е запознала със ситуацията.

Ванеса Били:

Първо, трябва да кажа, че западните СМИ твърде избирателно подхождат към информиране за ситуацията в Сирия. Реалното положение на нещата е друго: 75 % от мирното население на Сирия подкрепя властта. Разбира се, не всички сирийци са убедени привърженици на действащия президент Башар Асад. И това е абсолютно нормално явление за всяка страна. Хората просто искат мир и са за светска държава.

Но Западът предпочита да не говори за това.

Цялото внимание на СМИ е приковано към случващото се в отделни взети точки — в източната част на Алепо, например. Т.е. съдбата на болшинството от населението на Сирия не интересува западните страни и дори правозащитните организации.

Когато бях в Сирия, имах възможност да се срещна с представители на политическата опозиция — хората, които взеха участие в мирните демонстрации още през 2011 г. Всички те с горест ми разказваха за това, че западните страни да положили всички усилия, за да отвлекат вниманието от процеса на политически реформи, всячески са съдействали за въоръжения метеж.

Ироният е в това, че на думи Западът подкрепя опозицията в Сирия, а всъщност умерената опозиция е била напълно дискредитирана. Просто тя е била изтласкана от въоръжените групировки с естремистка идеология.

Днес Алепо е разделен на две части. Това се случи в резултат на завземането на източните квартали на Алепо от терористите, спонсорирани отвън, в частност от държавите на Персийския залив.

Знаем, че в тази част на града действат поне 20 различни въоръжени групировки.

Към тях спада «Джебхат ан-Нусра», която си премени името, за да не напомня за връзките си с «Ал Кайда», това е и бригада «Харакят Нур ад-Дин аз-Зинки», която стана известна, след като нейните бойци публично обезглавиха 12-годишно палестинско момче (обвинено в сътрудничество с режима на Асад), това е и «Ахрар аш-Шам», които са за физическото унищожаване на мюсюлмани-шиити.

Хуманитарната ситуация в Алепо е сложна. Тя е сложна в източната част на града, а и в западната, която постоянно се подлага на обстрели от страна на терористите.

Искам да се спра на ролята, която играят хуманитарните организации в сирийския конфликт. Най-известната от тях са «Белите каски».

Не бих наричала тези хора доброволци и сега ще обясня защо. Първо, «Белите каски» се позиционират като неутрална неправителствена организация. Но тази организация получава финансиране — става дума за сума от рода на 150 млн долара — от властите на САЩ, Великобритания, редица други европейки страни, например Дания, Холандия, Франция. В тези страни са открито за свалянето на Башар Асад.

 Неотдавна стана ясно, че Катар ще спонсорира «Белите каски». Има данни за това, че тази държава пряко подкрепя екстремистките групировки в Сирия.

Второ, «Белите каски» са създадени още през 2013 г. от бившия сътрудник на британските спецслужби Джейсън Ле Мезурие. 

Това е достатъчно известна личност в компаниите, свързани с охранителния бизнес, в това число с американската компания  Blackwater, към чийто услуги прибягва ЦРУ за изпълнение на т.нар. мръсна работа — поръчкови убийства и прочие. По-рано Ле Мезурие е привличан на работа в различни горещи точки, в това число в Косово, Ирак, Афганистан, Йемен.

Дадената организация действа само в районите, подконтролни от групировките ИД, «Джебхат ан-Нусра». От събраните на място от мен доказателства мога да направя извода, че «Белите каски» не се занимават с никаква хуманитарна дейност. Това е само прикритие.

Т.нар. доброволци от «Белите каски» открито симпатизират на ислямистите. За целта е достатъчно да се погледнат личните страници във Фейсбук на някои видни представители на тази организация.

Що се отнася до техните професионални навици, това предизвиква сериозни съмнения. Истинските парамедици и спасители са на единно мнение, че «Белите каски» просто нямат нужната подготовка, те не знаят как да окажат помощ на хората, оказали се под развалините и пр. При внимателно разглеждане на пропагандните клипове на «Белите каски» може да се открие съвсем лесно всичко това.

В Сирия има истинска организация на гражданска отбрана, тя съществува още от 1953 г. и е регистрирана в международната организация ICDO. Но когато терористите нахлуха в източна Алепо, те завзеха оборудването на сирийската гражданска отбрана, включително много коли на Бърза помощ и пожарни, а сътрудниците просто бяха разстреляни.

Кои са «Белите каски»

 НПО «Сирийска гражданска отбрана»» («Белите каски») е създадена в края на 2012 и началото на 2013 г. и се позиционира като хуманитарна доброволческа организация, имаща неутрален и безпристрастен характер.
Тази година тя бе предложена за Нобелова награда за мир, а по-късно бе наградена с премията «За целесъобразно жезнеобезпечение», известна като «алтернативната Нобелова награда» — «за проявено мъжество и хуманност при спасяването на гражданското население, пострадало по време на гражданската война в Сирия».
Организацията многократно е подлагана на критика за недостоверността на разпространяваната от нея информация.
През ноември официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова предложи да се номинира организацията «Белите каски» вместо за Нобелова награда за премията «Оскар» за фалшивия клип с двама представители, които уж помагат на ранен в разрушения сирийски град. News Front ПП