Валония спаси Европа. Глобализмът загуби колониално — имперски контрол над Европа

След като вчера Валония пречупи Канада и ЕС и те бяха принудени да приемат условията на малката френскоговореща провинция, отпаднаха частните арбитражи и са гарантирани и защитени всички социални, екологични и публични услуги. Валония уби мераците и на САЩ за ТПТИ. Отпада възможността каквито и да било споразуменията да се договарят тайно, а само демократично и в дебат с гражданите. 500 милиона европейци ще бъдат облагодетелствани от постигнатото от Валония в преговорите след наложеното вето с най-важното постижение — премахването на частните арбитражи, които в досегашния вариант на СЕТА, корпорациите можеха да съдят неограничено държавите, придобивайки абсолютна власт над националното и европейското законодателство. Друго значимо постижение е включването на предпазна клауза за деактивиране на СЕТА с цел защита на местните фермери. Анексът трябва да бъде одобрен и от останалите 27 членки на Европейския съюз.

Катастрофата за корпорационизма със СЕТА, ТПТИ и ТПП нанесе тежък удар по глобализма въобще, по Клуба Билдерберг и Римския клуб,(Комитета 300) и техните слуги, като Барак Обама, Меркел, Юнкер,”държавните европейски глави” и по атлантизма и евроатлантизма. Чрез СЕТА и през Канада, водещите фондове, корпорации и банки искат да доунищожат средния и малкия бизнес, а защо не и едрите корпорации в Европа. Дори прехвалените “юнаци” Ренци, Орбан и други подобни, чехи, австрийци и сгърчено и смутено си замълчаха. След провала,(благодарение на Франция) на преговорите със САЩ – ТПТИ, корпорациите се опитаха да минат през задната врата за Европа-Канада,но отново Франция използвайки “белгийска” Валония ги спря. Зад Валония стои Франция, както зад Холандия стоеше и стои Германия и не само; за ветото за Шенген срещу България и срещу Украйна за визите. А над Франция и евробюрократите й висят, като “дамоклев меч,( Damoclis gladius)” тежки избори и Марин льо Пен. Тя пък се е заканила на ЕС в този му вид. За въпросните финансови кръгове, банки, корпорации и фондове бе без значение дали ще минат през САЩ или Канада, за да проникнат на пазара на ЕС-те си имат клонове и офиси навсякъде. Важно беше да се съборят европейските закони, съдебната система, правила за ГМО и за защита на потребителите.
А и в САЩ си имат големи проблеми — дори Конгреса, контролиран от републиканците, не бе достатъчно сговорчив към предложените търговски споразумения, особено сега за ТПП. Обама работи усилено по споразуменията въпреки твърдото противопоставяне в САЩ срещу СЕТА, ТПТИ и ТПП на американските профсъюзи, природозащитни групи, републиканците, Конгреса и дори на съпартийци демократи.

Ето изявлението на премиера на провинцията Пол Манет към гражданите на Валония, направено след продължителните дебати и преговори, които се разгоряха заради наложеното вето върху СЕТА и по повод извоюваните редакции и анекси към споразумението: „Благодаря на всички за вашите съобщения и подкрепа. Те ми дадоха много енергия и смелост по време на тези твърде трудни преговори. Благодарение на подкрепата ви аз бях в състояние да издържа на натиска и ултиматумите и днес можем да кажем, че тази борба си струваше. Ние успяхме да запишем много важни постижения. Вече никога няма да има частни арбитражи в този вид търговски споразумения. Ще гарантираме, че всички социални, екологични и публични услуги ще бъдат защитени. Това ще бъде новото правило и то означава, че никога няма да приемем договор, който е по-малко взискателни от този. И преди всичко, благодарение на вас, благодарение на важната мобилизация на гражданското общество, и чрез този голям парламентарен дебат, който проведохме, ние вече никога няма да договаряме по досегашния начин. Споразуменията вече няма да се договарят тайно. Ние ще ги изготвяме демократично и в дебат с гражданите.“

500 милиона европейци ще бъдат облагодетелствани от постигнатото от Валония в преговорите след наложеното вето с най-важното постижение — премахването на частните арбитражи, които в досегашния вариант на СЕТА можеха да съдят неограничено държавите, придобивайки абсолютна власт над националното и европейското законодателство. Друго значимо постижение е включването на предпазна клауза за деактивиране на СЕТА с цел защита на местните фермери. Анексът трябва да бъде одобрен и от останалите 27 членки на Европейския съюз.

Солидарна България публикува пълния текст:
“Общата декларация на Белгия, договорена в четвъртък, 27 октомври 2016 между всички федерални единици, относно условията, при които тази държава би одобрила Всестранното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада, по-известно със съкращението СЕТА. Преди тези условия да бъдат приети от другите 27 държави-членки, Канада и ЕК, Съветът на министрите и Европейския парламент не могат да одобрят СЕТА”.

Китай нанася загуба на САЩ от порядъка на 400 млрд. долара на година поради дисбаланса в двустранната търговия,смята Доналд Тръмп. Пекин е икономически враг на Америка заради манипулирането на обменния курс на националната валута – юана. “Ако спечеля, още в първия ден на работа на администрацията ми ще причисля Китай в категорията на валутните манипулатори”, обеща той. Това ще положи началото на процеса на противопоставяне на изкуствено евтините китайски стоки, защитата на американските производители и работници, а също така нарастване на работните места в САЩ. Ние трябва да сложим край на шантажа на Китай”. САЩ загуби “пшеничната война” с Русия.CAЩ cлeзe нa тpeтo мяcтo пo изнoc нa пшeницa, oтcтъпвaйĸи нa Pycия и Kaнaдa. Пазмепът нa зaceтитe c пшeницa плoщи нeпpeĸъcнaтo нaмaлявa пpeз пocлeднoтo дeceтилeтиe, пишe Вlооmbеrg. За Филипините, Пакистан и Египет няма да обсъждаме сега,но САЩ постепенно губи партньорството с Япония. Свидетели сме на сближаване с Русия, върви се към мирен договор и някакво взаимно изгодно решение за част от Курилските острови. САЩ губи надпреварата във въоръжаването с Русия и Китай, поради колосална корупция във ВПК и финансиране на безумни и недовършвани проекти. Единственото нещо, което китайците и руснаците не могат да правят с да пилеят отпуснатите парите за въоръжение. Докато Пентагона и Военната промишленост на САЩ не си поплюват и никой не знае къде потъва колосалния бюджет. А военната стратегия на САЩ губи връзка с действителността и в Европа и на изток. И в подготовката за война в Арктика, САЩ вече губят в сравнение с Русия, пише американското издание (We Are The Mighty). В задочната надпревара за Арктика Русия разполага с редица преимущества: повече дълбоководни пристанища, повече ледоразбивачи, а флотът е по-добре подготвен за действия в условията на ниски температури. За сравнение се представя таблица, която показва, че Русия разполага с над 40 плавателни съда за арктически условия, докато САЩ имат само пет. Освен това голяма част от американските кораби не са подготвени за плаване в ледена вода, а Русия в продължение на години е подобрявала флота си, гледайки към Северния полюс. САЩ губи позициите си на пазара на минерални торове.Най-големите производители на минерални торове в света са Китай, който контролира 21% от пазара, САЩ (13%), Индия (10%), Русия (8%) и Канада (8%). През последните години влиянието на САЩ на световния пазар на торове намалява.

Автор: Йордан Халачев

Източник: ПРЕГЛЕД