Валери Симеонов измисли антиколониален данък, ще го прилага само върху руснаци…

в БЪЛГАРИЯ

Държавата ще въведе патентен данък върху т.нар. апартхотели, голяма част от които се притежават от руснаци. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред БНТ.

„Това са апартаменти, които въртят туристически бизнес. Някои руснаци са купили по десетина апартамента и въртят туризъм, без да плащат нищо на държавата. Редно е там да бъде наложен патентен данък още този сезон“, заяви Симеонов.
Въпросът вече бил обсъден и с финансовия министър Владислав Горанов. По Черноморието има около 500 хил. такива апартамента, основно на чужденци, като някои руснаци са закупили по цели комплекси по думите на Симеонов.

Всъщност обаче става дума за зле прикрита русофобия и неистово желание на Валери Симеонов да изгони руските инвеститори от Черноморието. Иначе по същата логика би следвало да се обложат и другите чужди инвеститори – например ЧЕЗ или Софийска вода. И при тях почти всички пари се въртят в чужбина, а местният пазар само се източва. Но тъй като транзакциите са зад граница (основно с компанията-майка), то те не се облагат тук.

Именно това правят и руснаците. Апартаментите са частни и те ги преотстъпват на други хора да почиват тук. Дават им ключа, казано по-просто. Тези хора си плащат едни на други в Русия, съответно в България никаква транзакция няма. И не се облагат.

По принцип, би следвало подобни случаи да се регулират. Но да се направи за всички, и то най-вече за големите „смукачи“, които са западни компании. Апартхотелите също следва да плащат данъци. Но да обложиш само тях е все едно да събираш такса-смет във Факултето, а в Бояна да не плащат нищо. / ГН