Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

В Швеция започна работа първият участък от електрическата магистрала за товарни автомобили

в Технологии
Loading...

Отдавна се разглежда идеята за създаване на магистрали за придвижване на електрически товарни автомобили, които се движат подобно на тролеи. Стандартните товарни автомобили изразходват много гориво и силно замърсяват околната среда. Швеция прие програма, в рамките на която до 2030 година в страната да престане използването на автомобили с двигатели с вътрешно горене. В края на миналата седмица бе въведен в експлоатация първият участък на електрифицираната магистрала, който първоначално ще се използва като полигон за тестове на нови технологии за създаване на икономични тежкотоварни електрически автомобили.

Новата магистрала се нарича eHighway, а нейният първи участък засега има дължина едва 2 километра и се намира на трасето северно от Стокхолм. Започнаха тестовете на захранването, конструкцията, силовите кабели, температурите и други.

Използването на рекуперация в спирачната система, при която кинетичната енергия се преобразува в електрическа, която се използва отново, намалява консумираната енергия над два пъти. Швеция се е ориентирала към този метод, понеже тези товарни автомобили нямат нужда от големи акумулаторни батерии и буферни кондензатори, в които да се акумулира рекуперираната енергия.

Първите товарни автомобили за системата eHighway ще бъдат два хибридни камиона Scania, които ще се движат със скорост до 90 км/ч. От Даниел Десподов в kaldata.com

 

Последни от Технологии

Отиди Горе