В Швейцария бе открит завод за пречистване на въздуха (ВИДЕО)

в Любопитно

В Швейцария започна да работи нов и твърде необичаен завод, който пречиства въздуха от вредните газове и преди всичко от въглеродния двуокис. Новият завод може да преработва около 900 000 тона газ, което е замърсяване от около 200 автомобила.

Новото предприятие е създадено от компанията Climeworks. Заводът се намира близо до Цюрих, а технологиите за пречистване на въздуха се използват в Международната Космическа Станция и в подводниците. За всмукването на въздуха се използва технологията DAC (Direct air capture) – директно прихващане и пречистване на въздуха. Използват влакнести филтри, импрегнирани с химически вещества, производни на амоняка. След поглъщането на въглеродния диоксид се образуващ вещества, подходящи за торове в селското стопанство, които ще бъдат продавани на местните предприятия за отглеждане на зеленчуци.

Международните експерти са с противоречиви мнения относно завода на Climeworks. Националната академия на САЩ по инженерия и медицина представи доклад, в който се казва, че дейността на подобни предприятия няма да намали количеството на парниковите газове. Въпреки това, проектът на компанията Climeworks получи пълната поддръжка на швейцарското федерално управление на енергетиката, както и на Европейския съюз, и стана победител в конкурса Virgin Earth Challenge.

 Даниел Десподов,
Кaldata.com

В Швейцария бе открит завод за пречистване на въздуха (ВИДЕО) by

Последни от Любопитно

Отиди Горе