В Русия се създава Министерство на държавната сигурност

в Свят

В Русия се подготвя мащабна реформа на силовите структури, съобщава в. “Комерсант”, цитиран от БТА. Тя ще бъде извършена до президентските избори през 2018 г. Въз основа на Федералната служба за сигурност ще бъде създадено Министерство на държавната сигурност, което да обедини федералните агенции за охрана и за външно разузнаване.

Освен това се очаква федералното следствие да бъде върнато в генералната прокуратура. А дейностите на сегашното Министерството на извънредните ситуации ще бъдат разделени между отбранителното и вътрешното ведомство.

Замисълът бил реформата да осигури по-ефикасно управление на силовите и правоохранителните структури и да изкорени корупцията в тях.

Тази година президентът Владимир Путин ликвидира с укази федералните агенции по миграцията и по контрола върху наркотиците, чиито функции минаха към вътрешното министерство.

А на основата на вътрешните войски и ред подразделения от МВР бе създадена национална гвардия на Русия.

Новото руско министерство на държавната сигурност ще участва в криминални разследвания на следствието и на вътрешното министерство. То самостоятелно ще работи по най-важните дела и тези с най-голям отзвук; ще поеме процесуалния надзор върху следствието; ще бди и за вътрешната сигурност в ред силови ведомства.

Фактически на преобразуваната днешна ФСС ще бъдат върнати функциите на съветския Комитет за държавна сигурност – КГБ.

В процеса на реформата се предвиждало да бъдат сменени и днешните шефове на службите и ведомствата, например „главният следовател” на Русия Александър Бастрикин, който можел занапред да разчита само на почетна длъжност. Говорителят на федералното следствие Владимир Маркин обаче опровергал тези слухове. / КРОСС

В Русия се създава Министерство на държавната сигурност by

Последни от Свят

Меркел печели изборите

Изненадата е „Алтернатива за Германия” Неубедителното представяне оставя социалдемократите вън от правителството
Отиди Горе