В Русия създадоха Център по кибербезопасност на АЕЦ

в Свят

В Русия създадоха Център за кибербезопасност на атомните електроцентрали

 Той ще се занимава с идентифицирането и предупреждението за хакерски атаки над системата за управление на АЕЦ, предаде РТ в сряда (19 април).

Информацията за откриването на центъра съобщи пресслужбата на Всеруския научноизследователски институт по експлоатация на атомни електроцентрали (ВНИИЕАЕЦ).

“Центърът е създаден с цел да се създаде единна система за откриване и предотвратяване на кибератаки в автоматизираната система за управление на технологическите процеси на АЕЦ, както и за поддръжка на постоянна готовност на силите и средствата за ликвидиране на последствията от кибератаки срещу ядрените централи”, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че целите на Центъра включват формирането на промишлена и научно-техническа политика по кибербезопасност на АЕЦ, разработка и внедряване на подходящи технологии и средства за защита на информацията в атомните централи.

По-рано беше съобщено, че Министерството на образованието ще изготви програма за обучение на учители и ученици в основите на кибербезопасността.

Руски дневник

В Русия създадоха Център по кибербезопасност на АЕЦ by

Последни от Свят

Отиди Горе